02 Απριλίου 2014

Από την Αγκυρα στο Κάιρο...

Το βράδυ της Κυριακής στον εξώστη των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αγκυρα ο νικητής Ερντογάν, αφού χαιρέτησε τα 77 εκατομμύρια συμπολιτών του που ζουν στους 81 νομούς της χώρας, προσέθεσε ότι μόλις είχε συνδεθεί ζωντανά με την πλατεία των Σκοπίων όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες οπαδοί του για να τους χαιρετήσει και ευχαρίστησε «τους αδελφούς μας» στην Αίγυπτο που δίνουν μάχη για τη Δημοκρατία.Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Οι εκτός συνόρων ομοεθνείς και ομόγλωσσοι αλλά και το σύνολο του πολιτικού ισλάμ στον σουνιτικό κόσμο είναι το εκτός συνόρων ακροατήριο με το οποίο διεκδικεί μια ειδική σχέση ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

ΜΚΟ των Βαλκανίων συμμετέχουν στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2014/04/02/BILJANAphoto.jpg
ΜΚΟ στο σύνολο της περιοχής συνεργάζονται για να προωθήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα τα οποία προέρχονται από περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, γυναίκες, νέους, ορφανά και πρώην κατάδικους.Δεκατέσσερις ΜΚΟ από Τουρκία, Σερβία, πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να υπογράψουν διακήρυξη για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Περισσότερες από 400 ΜΚΟ υπέγραψαν τη διακήρυξη μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο το Μάρτιο.Αν και δεν υπάρχει αποδεκτός ορισμός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ένα κεντρικό στοιχείο είναι η εφαρμογή μέτρων και εμπορικών δραστηριοτήτων για δημιουργία απασχόλησης για τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.

Το Ουκρανικό πιέζει και τους… αγωγούς


http://www.mediterraneansailing.info/East%20Med%20map%20OPAL.jpgΕντείνεται το παρασκήνιο για τον αγωγό East Med, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να «καίγονται» για την κατασκευή του H Αγκυρα προωθεί με χαρακτήρα επείγοντος το δικό της σχέδιο για αγωγό που θα περνάει μέσα από τα τουρκικά εδάφη
 Του Τάσου Τσακίρογλου
 Η κρίση στην Ουκρανία, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η επακόλουθη ψυχρότητα στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση έχει χτυπήσει καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία αναζωπυρώνονται οι φόβοι για κίνδυνο στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Άγριο επεισόδιο στη Βουλή με τον υιό Μπαλτάκο

Ακατονόμαστες ύβρεις και χειροδικίες κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής - Φυγαδεύτηκε από τη Φρουρά της Βουλής - Με εντολή Μ. Βαρβιτσιώτη τίθεται σε διαθεσιμότητα
Άγριο επεισόδιο στη Βουλή με τον υιό Μπαλτάκο
Άγριο επεισόδιο με χειροδικίες και ύβρεις διαδραματίστηκαν λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα στον 1ο όροφο της Βουλής στα γραφεία της Χρυσής Αυγής με πρωταγωνιστή τον υιό του κ. Π. Μπαλτάκου ο οποίος υπηρετεί στη ΜΥΑ.Ο υιός Μπαλτάκος σε έξαλλη κατάσταση χτυπώντας τις πόρτες των γραφείων της Χ.Α. επιτέθηκε σε χρυσαυγίτες βουλευτές και υπαλλήλους.Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες ο υιός του κ. Μπαλτάκου όρμησε στα γραφεία βρίζοντας τους παρισταμένους χρυσαυγίτες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, φέρεται να χαστούκισε το γηραιότερο μέλος της Κ.Ο. της Χ.Α. κ. Μ. Αρβανίτη, ενώ χτύπησε με μπουνιές και τον έτερο βουλευτή της οργάνωσης κ. Ν. Κούζηλο.Επίσης, επιτέθηκε και κατά του κ. Αρτ. Ματθαιόπουλου με κλωτσιές αλλά και κατά ενός υπαλλήλου.

Οι κρυφές σχέσεις του Π. Μπαλτάκου με τη Χρυσή αυγή

Χασαπόπουλος Νίκος  Οι σχέσεις του με τους ακροδεξιούς βουλευτές, πως έμαθε για το βίντεο με τον Κασιδιάρη ο Αντώνης Σαμαράς, η παραίτησή του γγ της κυβέρνησης και η έκπληξη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
Οι κρυφές σχέσεις του Π. Μπαλτάκου με τη Χρυσή αυγή
Ατάραχος, χωρίς να συνειδητοποιεί τι ακριβώς είχε συμβεί, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, παρουσιάστηκε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη ο (έως τότε) γραμματέας της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η αναφορά του χρυσαυγίτη βουλευτή κ. Ηλ. Κασιδιάρη στην ολομέλεια της Βουλής ότι υπάρχει οπτικο-ηχητικό υλικό αυτού και του κ. Μπαλτάκου που αποδείκνυε ότι υπάρχει πολιτική σκευωρία στη δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής.

“Σκιές” για το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον

http://mignatiou.com/wp-content/uploads/2014/04/ERDOGAN-FAMILY01-30MARCH2014.jpg
Η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει την τελική έγκριση του Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας πριν τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η θέση αυτη, εφόσον δεν αλλάξει, αφήνει σκιές για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προκαλέσει νέα πρόβληματα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας, σύμφωνα με παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χάρφ δήλωσε ότι παρακολουθήσαμε τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία και τονίζουμε ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα τελικά αποτελέσματα. Επιιθυμούμε, είπε, να συγχαρούμε τον λαό της Τουρκίας για τη συμμετοχή του στιις εκλογές. Και δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω ή να αναλύσω τις εκλογές, πριν τα αποτελέσματα εγκριθούν από το Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σφίγγα» ο Μπαρόζο για τη συμμετοχή τουρκικής αντιπροσωπείας

http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201404/167255/images/det_barroso14.jpg
Δεν επιβεβαιώνει συμμετοχή τουρκικής αντιπροσωπείας σε συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ  Αποκαλύπτοντας, με ερώτηση του προς την Κομισιόν, ότι στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ (6-9 Ιουνίου 2013), συμμετείχε εξαμελής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Αλι Μπαμπατζάν, ο Ιταλός ευρωβουλευτής της ομάδας των Μη Εγγεγραμμένων Μάριο Μποργκέζιο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον πληροφορήσει αν στην ατζέντα των σχετικών συζητήσεων της Μπίλντεμπεργκ ήταν και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.Θα πρέπει να γνωρίζει η Κομισιόν, υπαινίσσεται ο Ιταλός ευρωβουλευτής, δεδομένου ότι, όπως σημειώνει, στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ εκπροσωπήθηκε ανεπίσημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εικόνες εμφύλιας σύρραξης στην Τουρκία Η τουρκική αντιπολίτευση αγνοεί τα αποτελέσματα των εκλογών, κάνοντας λόγο για νοθεία



ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φτάνουν εικόνες εμφυλίου πολέμου.Το βράδυ της Τρίτης, στην κωμόπολη Τζεϊλάνπιναρ, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ξέφυγαν από κάθε είδους έλεγχο. Οι κάτοικοι του Τζεϊλάνπιναρ (Σερακίνιγιε) κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των δημοτικών αρχών, τα οποία ανακοίνωσε η Ανώτατη Εκλογική Αρχή της Τουρκίας.

Deutsche Welle: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία Αυξάνονται οι πιέσεις στον Ολάντ μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές


Deutsche Welle: Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στη ΓαλλίαΕντείνονται οι πιέσεις στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της πολιτικής του. ( Πηγή: EPA/CHRISTOPHE KARABA)


Εντείνονται οι πιέσεις στο πρόσωπο του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μετά τη δεινή ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές. Παρόλα αυτά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή της πολιτικής του, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

Η ουκρανική κρίση κρύβει ευαίσθητες ισορροπίες για την Αθήνα

Το θέμα θα συζητηθεί σε δυο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Υποχρεωμένη να τηρήσει ευαίσθητες και δύσκολες ισορροπίες είναι η Αθήνα, καθώς η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται. Αυτό αφορά στη στάση της τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπου μάλιστα το τρέχον εξάμηνο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του οποίου έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για τους τρόπους αντίδρασης των Συμμάχων στη σκληρή πολιτική που ακολουθεί η Μόσχα.
Η ουκρανική κρίση και οι συνέπειες που αυτή έχει για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα βρεθούν στο επίκεντρο τόσο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη (1 - 2 Απριλίου) στις Βρυξέλλες όσο και στην Άτυπη Σύνοδο (Gymnich) των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή και το Σάββατο (4 - 5 Απριλίου) στην Αθήνα.

Πλήγμα για την ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται από παραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας μας
Πλήγμα για την ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της ΡωσίαςΣοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι παραγωγικοί φορείς της χώρας και οι εξαγωγείς από το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες και διευρυμένες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.Αυτό ήταν το μήνυμα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ κ. Π. Μίχαλου. Η σύσκεψη έγινε ώστε να εκτιμηθούν οι συνέπειες των μέχρι σήμερα εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, στο εμπόριο και στις εξαγωγές μας, καθώς και για να εξετασθούν τρόποι έγκαιρης αντιμετώπισης.Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των υπουργείων Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Μεταφορών, καθώς και 14 παραγωγικοί φορείς που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στην Ρωσία, παρουσιάζοντας τις έως τώρα οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί στον κλάδο τους καθώς και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον.

Ζώνη ελευθέρου εμπορίου Κίνας - Ε.Ε. ζητεί ο κ. Σι REUTERS, AFP

Ο πρόεδρος Σι με τον βασιλέα Φίλιππο του Βελγίου στη Μεγάλη Πλατεία της Μπριζ.Εκκληση για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας απηύθυνε από το Βέλγιο ο Σι Τζινπίνγκ, κλείνοντας τη μεγάλη περιοδεία του στη Γηραιά Ηπειρο, που κράτησε έντεκα ημέρες και απέφερε την υπογραφή σημαντικών εμπορικών συμφωνιών, κατά κύριο λόγο με τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Μιλώντας ενώπιον τριακοσίων φοιτητών και παραγόντων της δημόσιας ζωής, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. «είναι μια από τις πιο σημαντικές στον κόσμο, από οικονομική άποψη», σημειώνοντας όμως ότι «δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στην έκταση που αυτό είναι δυνατό και αναγκαίο». Νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Volvo, στη Γάνδη, συνοδευόμενος από το βασιλικό ζεύγος. Η κινεζική εταιρεία Geely αγόρασε τη Volvo από την αμερικανική Ford το 2010 και το εργοστάσιό της στο Βέλγιο γιόρταζε χθες την κατασκευή 300.000 οχημάτων για την κινεζική αγορά.

Τα άσφαιρα πυρά του Αλέξη Τσίπρα και ο από μηχανής θεός


kaloudisΤου Θοδωρή Καλούδη Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι διπλός: Ελέγχει «αξιωματικά» την κυβέρνηση και αποτελεί την εν δυνάμει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Συνήθως η αξιωματική αντιπολίτευση (στα πολιτισμένα κράτη) έχει συγκροτημένη άποψη – ή έστω ένα σαφές πλαίσιο- για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Και με αυτή την έννοια, ασκεί κριτική ή πολεμική στην κυβέρνηση, διεκδικώντας την εξουσία. Παράλληλα όμως συμβάλλει στο νομοθετικό έργο, προωθώντας τη δική της άποψη για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.

ΑΣΤΕΓΟΙ, ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ Πώς ένα μνημόνιο έφερε τον Χίτλερ

Ενα μνημόνιο, το Σχέδιο Γιανγκ -που προέβλεπε μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, περιορισμό των κρατικών εξόδων, αύξηση του φόρου εισοδήματος, ελάττωση του φόρου περιουσίας- θα φέρει τον Αδόλφο Χίτλερ και τους ναζί κοντά στην εξουσία, το 1933, στη χρεοκοπημένη Γερμανία.
Τέτοιες σκηνές, με βετεράνους του πολέμου να ζητιανεύουν, βοήθησαν τον Χίτλερ να ανεβεί στην εξουσία. «Το περήφανο γερμανικό έθνος, που οι ξένοι το υποτιμούν, θα πάρει την εκδίκησή του»
Τέτοιες σκηνές, με βετεράνους του πολέμου να ζητιανεύουν, βοήθησαν τον Χίτλερ να ανεβεί στην εξουσία.

Έτσι… έψηναν την εισβολή

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Τι καταδεικνύει περαιτέρω έρευνά μας στο Βρετανικό Κρατικό Αρχείο
Νέες μαρτυρίες για τις τουρκικές προετοιμασίες διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβολής δύο ομόσπονδων κρατών

Η νέα αυτή παρουσίαση βρετανικών αποδεσμευμένων εγγράφων δεν ανήκει στις συνηθισμένες σειρές του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά σε εκθέσεις των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών (Κύπρου), που καλύπτουν την περίοδο 1950-1974 και μας περιγράφουν, μεταξύ άλλων, και δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων. Παραθέτουμε σήμερα τις αναφορές για τους Τουρκοκύπριους για ευρύτερη ενημέρωση.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί της Τηλλυρίας

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ- Τι αποκαλύπτει περαιτέρω έρευνά μας στο Βρετανικό Κρατικό ΑρχείοΝέες μαρτυρίες για τουρκικές προετοιμασίες - Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επιβολή δύο ομόσπονδων κρατών και η εισβολή

ΜΕΡΟΣ Β’
Στις 7 Αυγούστου 1964, έπειτα από ανιχνευτικές πτήσεις, η τουρκική αεροπορία, σε μια ένδειξη υπεροχής, πέταξε απάνω από τα Κόκκινα προσπαθώντας να αποθαρρύνει τους Ελληνοκυπρίους που είχαν συγκεντρωθεί πέριξ της Μανσούρας και των Κοκκίνων στις 6 και 7 Αυγούστου. Στις 8 και 9 Αυγούστου, τα τουρκικά μαχητικά άρχισαν τις επιθέσεις.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Σκιές νοθείας στην Τουρκία

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Hurriyet» αποτυπώνει στην ουσία της την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά τις δημοτικές κάλπες της Κυριακής.
Στην Αγκυρα σημειώθηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κεντρικής εκλογικής Αρχής αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα

Στην Αγκυρα σημειώθηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κεντρικής εκλογικής Αρχής αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα
«Οι εκλογές τελείωσαν αλλά τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα», γράφει η «Hurriyet». Και πράγματι, παρά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν (τον συνολικά έκτο κατά σειρά θρίαμβο των τελευταίων 14 ετών για το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), η Τουρκία βγήκε από τις κάλπες ακριβώς όπως προσήλθε σε αυτές: διχασμένη και σε αναβρασμό.

"Τουρκία: Η κάλπη δεν προσφέρει πια πολιτική διέξοδο "

Του Κώστα Ράπτη  Για τις διακοπές ρεύματος που σημάδεψαν τη βραδιά της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των τουρκικών δημοτικών εκλογών ο ένοχος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δυτικές επαρχίες, είναι... μία γάτα. Το δήλωσε με κάθε σοβαρότητα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız, κατηγορώντας αυτούς που “προηγουμένως κρύβονταν πίσω από τα δέντρα του Πάρκου Gezi” ότι τώρα "κρύβονται πίσω από τους ηλεκτρικούς πυλώνες”. Για τις διακοπές ρεύματος, πάλι, στο ανατολικό άκρο της Τουρκίας ο υπεύθυνος είναι η ισχυρή χιονόπτωση. Για τις αναντιστοιχίες στα εκλογικές αποτελέσματα που οδήγησαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) να ζητήσει επανακαταμέτρηση στην Άγκυρα και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης να πράξει το ίδιο για τις περιφέρειες του Iğdır, της Κιουτάχειας και της Κασταμονής, η απάντηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι ότι και του Kartal το αποτέλεσμα είναι αμφισβητήσιμο και πρέπει να επανελεγχθεί, προς όφελος των κυβερνώντων.