02 Απριλίου 2014

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ Σκιές νοθείας στην Τουρκία

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Hurriyet» αποτυπώνει στην ουσία της την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά τις δημοτικές κάλπες της Κυριακής.
Στην Αγκυρα σημειώθηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κεντρικής εκλογικής Αρχής αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα

Στην Αγκυρα σημειώθηκαν επεισόδια όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κεντρικής εκλογικής Αρχής αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα
«Οι εκλογές τελείωσαν αλλά τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα», γράφει η «Hurriyet». Και πράγματι, παρά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν (τον συνολικά έκτο κατά σειρά θρίαμβο των τελευταίων 14 ετών για το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), η Τουρκία βγήκε από τις κάλπες ακριβώς όπως προσήλθε σε αυτές: διχασμένη και σε αναβρασμό.

Καταγγελίες για περιστατικά εκλογικής νοθείας και «ύποπτες» διακοπές ρεύματος το βράδυ της καταμέτρησης των ψήφων, προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων και αιτήματα για επανακαταμέτρηση, συγκρούσεις με την αστυνομία, κυβερνητικές απειλές εναντίον όσων ασκούν κριτική και... αγωνία για το μέλλον. Ετσι έχουν τα πράγματα πλέον στην Τουρκία.
Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε χθες, δια της αναπληρώτριας εκπροσώπου του, Μαρί Χαρφ, τις τουρκικές Αρχές να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί αναφορικά με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ξεκαθαρίζοντας πως θα περιμένει πρώτα... την τελική απόφανση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε εάν ο Ομπάμα πρόκειται να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν για να τον συγχαρεί, η Χαρφ δήλωσε... άγνοια, κίνηση που προφανώς φανερώνει σκιές καχυποψίας στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Σκιές νοθείας στην Τουρκία
Στην πρωτεύουσα Αγκυρα σημειώθηκαν χθες σοβαρά επεισόδια όταν χιλιάδες άτομα, κυρίως υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της κεντρικής εκλογικής Αρχής αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «κλέφτη Ταγίπ».
Μάλιστα, τα πνεύματα «άναψαν» σε τέτοιο βαθμό ώστε να επέμβει η αστυνομία, που επιχείρησε να διαλύσει το πλήθος με αντλίες νερού. Το CHP αμφισβητεί ανοιχτά τις νίκες του κυβερνώντος AKP σε Αγκυρα, Αττάλεια και Κωνσταντινούπολη. «Τα αποτελέσματα ακόμη δεν είναι οριστικά. Εξακολουθούμε να ερευνούμε το ενδεχόμενο νοθείας. Δυστυχώς, αυτές οι εκλογές θα μνημονεύονται ως εκλογές αμφίβολης εγκυρότητας», διακήρυξε χθες ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, υποψήφιος του CHP για την Κωνσταντινούπολη.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, χθες έκαναν την εμφάνισή τους και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως σακούλες γεμάτες έγκυρα ψηφοδέλτια του κεμαλικού CHP και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης MHP βρέθηκαν πεταμένες στα σκουπίδια έξι εκλογικών κέντρων της νότιας Τουρκίας. Να σημειωθεί πως το εθνικιστικό MHP αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε τρεις περιφέρειες (Κασταμονή, Κιουτάχεια, Ιγκντίρ).
Κατά τα λοιπά, καταγγελίες για νοθεία είχαμε και στα νοτιοανατολικά όπου κυριάρχησε σε γενικές γραμμές το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Μάλιστα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών και βίαιες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άτομα. To BDP αμφισβητεί τη νίκη του AKP στην περιφέρεια Τσεϊλάν-Πινάρ, ενώ στον χορό των καταγγελιών μπήκε και το AKP που αμφισβητεί τη νίκη του MHP στα Αδανα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης καθώς ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε χθες πως για τις απανωτές διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν το βράδυ της καταμέτρησης των ψήφων ευθύνεται... μια γάτα που τρύπωσε μέσα σε εργοστάσιο ηλεκτροδότησης και προκάλεσε βραχυκύκλωμα.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ - Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΙΤ
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις ουκ ολίγες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, όλοι συμφωνούν πως, δεδομένων των εκρηκτικών συνθηκών που επικρατούν στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ο Ερντογάν κατάφερε την Κυριακή μία σημαντική νίκη. Τα ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον πολλά: Θα κατέβει ο Ερντογάν υποψήφιος για πρόεδρος ή μήπως θα αλλάξει τον κανονισμό ώστε να ξαναβάλει υποψηφιότητα για μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία και θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Αύγουστο ή Νοέμβριο όπως ακούγεται; Οι απαντήσεις αναμένονται με αγωνία.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης φέρεται να είναι επί του παρόντος η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της εξουσίας και των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) ή αλλιώς των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, πως στην κεφαλή της τουρκικής MIT βρίσκεται ένας στενότατος φίλος του Ερντογάν. Λόγος για τον 46χρονο Χακάν Φιντάν, ο οποίος έχει στο πρόσφατο παρελθόν παρουσιαστεί από τα αμερικανικά Μέσα (The Wall Street Journal κ.α.) ως «ο πιο σημαντικός έμπιστος του Ερντογάν». Δεν είναι τυχαίο πως ο Φιντάν (η φωνή του οποίου ακούγεται να συζητά με τον Νταβούτογλου το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία) βρέθηκε πρόσφατα στο στόχαστρο των γκιουλενιστών, αλλά έτυχε της προστασίας του Τούρκου πρωθυπουργού. Και τώρα αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες.