02 Απριλίου 2014

Εικόνες εμφύλιας σύρραξης στην Τουρκία Η τουρκική αντιπολίτευση αγνοεί τα αποτελέσματα των εκλογών, κάνοντας λόγο για νοθεία



ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φτάνουν εικόνες εμφυλίου πολέμου.Το βράδυ της Τρίτης, στην κωμόπολη Τζεϊλάνπιναρ, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας ξέφυγαν από κάθε είδους έλεγχο. Οι κάτοικοι του Τζεϊλάνπιναρ (Σερακίνιγιε) κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα αποτελέσματα των δημοτικών αρχών, τα οποία ανακοίνωσε η Ανώτατη Εκλογική Αρχή της Τουρκίας.
Την Τρίτη, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Τζεϊλάνπιναρ είναι ο νικητής των εκλογών. Οι κάτοικοι της κουρδικής κωμόπολης δεν αποδέχονται αυτή την απόφαση και ισχυρίζονται ότι ο νικητής των εκλογών είναι ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Σύμφωνα με πολλούς κάτοικους του Τζεϊλάνπιναρ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος διατηρεί στενές σχέσεις με τις ομάδες της Αλ Κάϊντα, οι οποίες συγκρούονται με τις δυνάμεις του συριακού κράτους και το κουρδικό κίνημα στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Οι σφοδρές συγκρούσεις των κατοίκων του Τζεϊλάνπιναρ με τις δυνάμεις ασφαλείας έλαβαν διαστάσεις τις βραδινές ώρες της Τρίτης. Ο καϊμακάμης της κωμόπολης επέβαλε στρατιωτικό νόμο στην κουρδική κωμόπολη για έναν μήνα. Από τώρα και στο εξής, οι τουρκικές αρχές απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις στο Τζεϊλάνπιναρ και έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε συλλήψεις με «συνοπτικές διαδικασίες» για έναν ολόκληρο μήνα.Το βράδυ της Τρίτης, οι κάτοικοι του Τζεϊλάνπιναρ αγνόησαν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και εξακολούθησαν να συγκρούονται για πολλές ώρες με τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το κτίριο, όπου στεγάζεται η τοπική οργάνωση του ΑΚΡ. Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος πραγματοποίησε έκκληση στους λαούς της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των κατοίκων του Τζεϊλάνπιναρ.

Τα συμβάντα στο Τζεϊλάνπιναρ βρήκαν μεγάλο αντίκτυπο στο twitter, το οποίο έχει απαγορεύσει στην Τουρκία πριν από περίπου δέκα ημέρες η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες, στο twitter έκαναν λόγο για τραυματίες, συλλήψεις και ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν κατέβει στους δρόμους. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν την ύπαρξη ένοπλων ομάδων ισλαμιστών στο Τζεϊλάνπιναρ. Το Τζεϊλάνπιναρ έχει έρθει στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητες την προηγούμενη περίοδο με αφορμή τις συγκρούσεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Εξαιτίας των πυρών και των οβίδων που πέφτουν από την Συρία στην τουρκική κωμόπολη, εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με την τουρκική αντιπολίτευση, οι ισλαμιστικές ομάδες της Συρίας χρησιμοποιούν το Τζεϊλάνπιναρ για να ενισχύσουν την παρουσία τους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, ένταση επικρατεί και στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Χιλιάδες υποστηρικτές έχουν χυθεί στους δρόμους και αγνοούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για φαινόμενα νοθείας. Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, αναφερόμενος στις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Τουρκία την νύχτα των δημοτικών εκλογών έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι διακοπές οφείλονται στην «εισβολή» μιας γάτας σε έναν υποσταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Για την Τετάρτη, διάφορες ομάδες της τουρκικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν καλέσματα για δυναμικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Τουρκία.