02 Απριλίου 2014

ΜΚΟ των Βαλκανίων συμμετέχουν στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2014/04/02/BILJANAphoto.jpg
ΜΚΟ στο σύνολο της περιοχής συνεργάζονται για να προωθήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις που απασχολούν άτομα τα οποία προέρχονται από περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως άτομα με αναπηρία, γυναίκες, νέους, ορφανά και πρώην κατάδικους.Δεκατέσσερις ΜΚΟ από Τουρκία, Σερβία, πΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι για να υπογράψουν διακήρυξη για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Περισσότερες από 400 ΜΚΟ υπέγραψαν τη διακήρυξη μετά την ανάρτησή της στο διαδίκτυο το Μάρτιο.Αν και δεν υπάρχει αποδεκτός ορισμός της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ένα κεντρικό στοιχείο είναι η εφαρμογή μέτρων και εμπορικών δραστηριοτήτων για δημιουργία απασχόλησης για τους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.

Η διακήρυξη του Βελιγραδίου καλεί περιφερειακές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν σαφείς και εφαρμόσιμες κατευθυντήριες γραμμές δράσης για ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας.
Η διακήρυξη αποτελεί την πρώτη περιφερειακή προσπάθεια για ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δήλωσε η Τζουλιάνα Χότζα, διευθύντρια της Partners-Albania, ΜΚΟ που εδρεύει στα Τίρανα."Είναι σημαντικό γιατί συγκεντρώνει φορείς της κοινωνίας των πολιτών και πέραν των συνόρων", δήλωσε η Χότζα στουςSETimes.Η Χότζα ανέφερε ότι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ΕΕ, συνήθως προωθούν την περιφερειακή συνεργασία, ωστόσο αυτή τη φορά οι τοπικοί φορείς πήραν την πρωτοβουλία."Αυτό δίνει νομιμότητα στη συγκεκριμένη προσπάθεια", δήλωσε.

Η κοινωνική επιχειρηματικότητα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Τουρκία και η δημιουργία δικτύων με διάφορες χώρες θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Μπασάκ Ερσέν, γενικός γραμματέας του Third Sector Foundation of Turkey (TUSEV) στην Ιστανμπούλ.
Ο Ερσέν ανέφερε ότι το TUSEV έχει εργαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να δημιουργήσει ένα μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την Τουρκία."Είναι υψίστης σημασίας να μοιραστεί η Τουρκία τις εμπειρίες και γνώσεις της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για να σχεδιάσει μοντέλο υποστήριξης στο σύνολο της περιοχής, γνωστό στο ευρύ κοινό", δήλωσε ο Ερσέν στους SETimes.


Ο Ερσέν ανέφερε επίσης ότι το TUSEV έχει δημιουργήσει διαδραστική διαδικτυακή πύλη για καθοδήγηση επίδοξων επιχειρηματιών με σχετικές πληροφορίες, εργαλεία και ενημερώσεις για εκδηλώσεις για στήριξη ή θέσπιση κοινωνικών επιχειρήσεων.Η Μπεντριγιέ Χούλια, ιδρύτρια της πρώτης αλυσίδας γυμναστηρίων μόνο για γυναίκες στην Τουρκία, ανακηρύχθηκε πρόσφατα κοινωνική επιχειρηματίας της χρονιάς από το Ίδρυμα Schwab του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.Το Centre for Institutional Development (CIR) -- ΜΚΟ που εδρεύει στα Σκόπια η οποία υπέγραψε τη διακήρυξη του Βελιγραδίου -- ανέφερε πως προωθεί την κοινωνική επιχειρηματικότητα για σχεδόν μία δεκαετία.

"Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές κοινωνικών επιχειρήσεων [στην πΓΔΜ]. Είναι σημαντικό, πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους, να έχουν και να διατηρούν ένα ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον", δήλωσε ο Ζόραν Στοϊκόβσκι, εκτελεστικός διευθυντής του CIR, στους SETimes.Ο Στοϊκόβσκι ανέφερε ότι η κοινωνία των πολιτών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της πΓΔΜ, δημιουργούν τώρα ένα νομικό πλαίσιο για να καθοδηγήσουν την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η πΓΔΜ συντάσσει νόμο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που θα τεθεί σε κοινοβουλευτική διαδικασία αργότερα μέσα στο έτος.

"Ο νόμος θα ρυθμίζει αυτό το πεδίο και ... θα δημιουργήσει τη νομική βάση για ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων που θα απασχολούν ευάλωτες κατηγορίες πολιτών", δήλωσε ο Ντίμε Σπάσοφ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της πΓΔΜ, στους SETimes.Η Αλβανία ετοιμάζει και αυτή ρυθμιστικό σύστημα που θα στηρίξει την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δήλωσε ο Εριόν Βελιάι, υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Νεολαίας της Αλβανίας."Η αγορά αποδεικνύει ποιες ιδέες πιάνουν και ποιες όχι. Είμαι επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά στα ρυθμιστικά συστήματα που επιχειρούν να περιορίσουν τη δραστηριότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Βελιάι.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2014/04/02/feature-03