10 Ιουνίου 2014

Πριν τις θερινές διακοπές η ψήφισή της Στην τελική ευθεία η νομοθεσία για το δίκαιο της θαλάσσης και την ΑΟΖ

Στην τελική ευθεία η νομοθεσία για το δίκαιο της θαλάσσης και την ΑΟΖ
Λευκωσία: Πριν το τέλος του μήνα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα θέσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής νέα ολοκληρωμένη και εκσυγχρονισμένη νομοθεσία για το δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ, η οποία μετά την ψήφισή της θα κατατεθεί στη Γραμματεία του ΟΗΕ.
 Σε δήλωση την Τρίτη, μετά την πρώτη συζήτηση επί των τριών σχετικών νομοσχεδίων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι λόγω της πολιτικής της “πειρατείας”, που εφαρμόζει η Τουρκία στη Μεσόγειο, συνιστά αδήριτη ανάγκη για την Κυπριακή Δημοκρατία να διαθέτει επαρκές νομικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για την επιτήρηση και παρακολούθηση της ΑΟΖ προκειμένου να έχει κυριολεκτικά νόημα η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης ξανασχεδιάζεται

  Η κολοσσιαία συμφωνία των 400 δισ. δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, η ασιατική στροφή της Μόσχας και οι αντίρροπες πολιτικο-στρατιωτικές κινήσεις της Ουάσινγκτον Από τον Κώστα Ράπτη

Ποιος μπλοφάρει ή, για να το πούμε πιο κομψά, ποιος υπερτιμά τις δυνατότητες του; Η Ευρώπη, όταν διαμηνύει ότι επιταχύνει την αναζήτηση νέων πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, ή η Ρωσία, όταν διαμηνύει ότι διαθέτει και άλλους εξαγωγικούς προορισμούς;Η προοπτική διατάραξης, λόγω ουκρανικής κρίσης, της ευρωρωσικής ενεργειακής συνεργασίας θέτει εν αμφιβόλω μια από τις σταθερές των ευρασιατικών ισορροπιών κι ευνοεί την «ευφάνταστη» προσέγγιση των μελλοντικών συμπράξεων. Ο ενεργειακός χάρτης ξανασχεδιάζεται - και μάλιστα σε επίπεδο πλανητικό.
Η συμφωνία που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα - με τους περισσότερους αναλυτές των δυτικών μέσων ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «μπλόφα», αλλά και κάποιους άλλους να μιλούν για στρατηγικό «φιάσκο» της Δύσης.

Απειλές Ιράκ για εξαγωγές πετρελαίου από τον κουρδικό θύλακα

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ καταδίκασε την εξαγωγή αργού από το Ιρακινό Κουρδιστάν και απείλησε τον κουρδικό θύλακα όσο και την Τουρκία, μέσω της οποίας εξάγεται το πετρέλαιο, με πολύ αυστηρά μέτρα.«Αυτό το οποίο συνέβη κατά την άποψή μου ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που έχουν διαπράξει οι Κούρδο και οι Τούρκοι... και η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει πολύ σκληρά μέτρα», δήλωσε ο Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη Τύπου.Ο Λουάιμπι επανέλαβε ότι η Βαγδάτη θα μηνύσει την τουρκική κυβέρνηση και την Botas, την τουρκική δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τον αγωγό μέσω του οποίου εξάγεται αργό πετρέλαιο από τα εδάφη των Κούρδων μειονοτικών χωρίς τη συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται στη διαδικασία της ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η Άγκυρα στην εξαγωγή αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ιράκ: Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν μέρος και της επαρχίας Κιρκούκ Πηγή:www.capital.gr

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//9D30DE2F4D5CE072BDACD2C01B6CFFB2.jpgΤζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έξι ζώνες της επαρχίας Κιρκούκ, αφού νωρίτερα είχαν καταλάβει ολόκληρη την επαρχία της Νινευής, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.Οι αντάρτες ελέγχουν τις περιοχές Χαουίτζα, Ζαμπ, Ριγιάντ και Αμπάσι, στα δυτικά της πόλης του Κιρκούκ, καθώς και τις Ράσαντ και Γιανκάτζα, στα νότια, σύμφωνα με τον συνταγματάρχης Άχμεντ Τάχα.Νωρίτερα οι άνδρες του Ισλαμικού Μετώπου στο Ιράκ και το Λεβάντε, μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, είχαν καταλάβει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και ολόκληρη την επαρχία της Νινευής της οποίας είναι πρωτεύουσα. Η σουνιτική αυτή επαρχία, που θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Ιράκ, βρίσκεται λίγο βορειότερα του Κιρκούκ.

Αλλεπάλληλες επιθέσεις Διπλό χτύπημα με 24 νεκρούς σε κουρδικά γραφεία στο βόρειο Ιράκ -


Διπλό χτύπημα με 24 νεκρούς σε κουρδικά γραφεία στο βόρειο Ιράκ
Κιρκούκ: Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με στόχο τα γραφεία δύο κουρδικών πολιτικών κομμάτων στην πόλη Τουζ Κουρμάτο του βορείου Ιράκ.
Παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό ανατινάχθηκε σε φυλάκιο ελέγχου που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) και του Κουρδικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και όταν ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει τους τραυματίες, ένα δεύτερο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη ανάμεσά τους, πιθανώς με τηλεχειρισμό.

Αναφορές για απαγωγή 28 Tούρκων οδηγών Υπό τον έλεγχο ανταρτών τα σημεία-κλειδιά της Μοσούλης στο Ιράκ


Υπό τον έλεγχο ανταρτών τα σημεία-κλειδιά της Μοσούλης στο Ιράκ
Μοσούλη: Αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στις ιρακινές αρχές που δείχνουν ανίκανες να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών.Εκατοντάδες ένοπλοι πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας νέα έφοδο εναντίον της Μοσούλης, πρωτεύουσας του βορρά, που απέχει περί τα 350 χλμ. από τη Βαγδάτη και κατάφεραν, ύστερα από μάχες με τον στρατό και την αστυνομία, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα του κυβερνήτη, των φυλακών και των τηλεοπτικών σταθμών, πριν από την πλήρη πτώση της πόλης, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.Οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τα οχήματά τους, ενώ αστυνομικά τμήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ηφαίστειο η Τουρκία

http://www.philenews.com/data/2014/06/10/tourkia-eprepe-na-ton-skotosoun-opos-to-solomou.jpgΗ πρώτη επέτειος της εξέγερσης της Πλατείας Ταξίμ βρήκε τον Ερντογάν στον απόηχο της κατακραυγής για την εκατόμβη στο ανθρακωρυχείο και τώρα στη σκιά της οργής των Κούρδων για τη σκληρή καταστολή της στρατοχωροφυλακής.Εδώ και έναν χρόνο η μία σύγκρουση διαδέχεται την άλλη: πρώτα οι εξεγέρσεις στις μεγάλες πόλεις, στη συνέχεια η σύγκρουση με τον ιμάμη Γκιουλέν και η πλημμυρίδα αποκαλύψεων για κυβερνητική διαφθορά, η οργή για τη στάση της κυβέρνησης μετά το πολύνεκρο ατύχημα στο ορυχείο, και τώρα η οργή των Κούρδων που κινδυνεύει να έχει υψηλό κόστος για τον Ερντογάν στην προεδρική εκλογή, που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία.Ακραία αμφισβήτηση του Ερντογάν, ακραία και ασύμμετρη κυβερνητική καταστολή, θεωρίες συνωμοσίας για ταραχές υποκινούμενες από το εξωτερικό και την ίδια στιγμή μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα:

Toυρκία: Διαδηλώσεις εθνικιστών μετά την υποστολή της σημαίας από νεαρό διαδηλωτή

Toυρκία: Διαδηλώσεις εθνικιστών μετά την υποστολή της σημαίας από νεαρό διαδηλωτή
Εθνικιστές σε όλη την Τουρκία ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις μετά την υποστολή της τουρκικής σημαίας από μασκοφόρο διαδηλωτή σε στρατόπεδο της αεροπορίας, στο Ντιγιάρ Μπακίρ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι έπρεπε να είχε υπάρξει η ίδια αντίδραση, όπως στη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού.

"Η Συρία μετατρέπεται σε ένα διαλυμένο κράτος που κυβερνούν πολέμαρχοι"

http://www.newsbomb.gr/media/k2/items/cache/a03628c71b92656f3b0ddc864c0f8afb_XL.jpgΗ Συρία μετατρέπεται σε ένα διαλυμένο κράτος το οποίο λυμαίνονται πολέμαρχοι, όπως η Σομαλία, γεγονός το οποίο θέτει μια πολύ σοβαρή απειλή για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε ο πρώην κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι. Ο Μπραχίμι, ο οποίος είχε παραιτηθεί κι εγκατέλειψε επίσημα τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις οποίες διαμεσολάβησε στη Γενεύη, τόνισε πως εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για μια πολιτική λύση στον βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία «υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος ολόκληρη η περιοχή να τιναχτεί στον αέρα».

Η Τουρκία συμπληρώνει τα κενά που άφησε η Δύση στο Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου

Στην  συμφωνία που υπεγράφη στις 30 Μαΐου στην Άγκυρα η Τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS αύξησε το μερίδιό της στον αγωγό φυσικού αερίου  Trans-Anatolian (TANAP) από το 20% στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι του TANAP προς το παρόν είναι οι: η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν με 58%, η BP της Βρετανίας με 12% και η τουρκική Botas με 30%. Η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil αποσύρθηκαν από το έργο αυτό πέρυσι.Επιπλέον, η Total αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο Shah Deniz και να πουλήσει το 10% του μεριδίου της στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων. Η Total ήταν η επόμενη εταιρεία (μετά την Statoil τον Δεκέμβριο του 2013) που περιόρισε την εμπλοκή της στο πεδίο Shah Deniz, το οποίο είναι η κύρια πηγή φυσικού αερίου για τον σχεδιαζόμενο αγωγό TANAP (που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία προς την Ευρώπη).Μετά από αυτή τη συμφωνία, η κοινοπραξία Shah Deniz θα αποτελείται από: την  BP με 29%,την  SOCAR με 17%, την TPAO με 19%, την Statoil με 15,5%, τη Lukoil με 10% και την NICO του Ιράν με 10%.

Η Zagrosjet συνδέει την Κύπρο με το Ιράκ


Η αεροπορική εταιρεία Zagrosjet θα συνδέει τη Λάρνακα με την πόλη Ερμπίλ του Ιράκ, με πτήσεις που θα εκτελούνται μία φορά την εβδομάδα, με αεροσκάφη τύπου Airbus 320 και 321.
Zagrosjet_aircraftΟ Hermes Wes Porter, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του αερομεταφορέα, καλωσόρισε την Zagrosjet στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η αερογραμμή, επανασυνδέει την Κύπρο με το Ιράκ, γεγονός το οποίο δημιουργεί καινούργιες προοπτικές συνεργασίας σ’ όλους τους τομείς, όπως είναι η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, όπως επίσης η διαπολιτισμική ανταλλαγή ιδεών και κουλτούρας.

Βρετανική στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική στο πλαίσιο Νατοϊκών ασκήσεων

http://truthfall.com/wp-content/uploads/2012/06/baltops-mission-patch.jpg
Οι δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε κοινές επιχειρήσεις, με στόχο να καθησυχάσουν τους συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Guardian, ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού αναπτύχθηκε στην Βαλτική, για στρατιωτικές ασκήσεις, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης με την Ρωσία λόγο της Ουκρανίας. Παράλληλα και άλλες Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε τρεις επιχειρήσεις στην περιοχή, σε μια προσπάθεια της Ατλαντικής Συμμαχίας να καθησυχάσει του ανατολικού συμμάχους- όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Philip Hammond. Το HMS Montrose θα λάβει μέρος στην Baltops, την μεγαλύτερη πολυεθνική ναυτική άσκηση στην Βαλτική για αυτή τη χρονιά, της οποία ο στόχος είναι η βελτίωση της ναυτιλιακής ασφάλειας στην περιοχή.

Υφέρπον συνταγματικό πραξικόπημα;

Μίνι Σύνοδος Κορυφής στη Σουηδία με τη συμμετοχή Μέρκελ, Κάμερον και Ρούτε. Πίσω από τις αντιπαραθέσεις για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν κρύβεται η διαμάχη Συμβουλίου - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περισσότερη εξουσία.
EU Parlamentswahl 25.05.2014 Juncker
Η κρίσιμη εβδομάδα ζυμώσεων για τη διαδοχή Μπαρόζο στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει απόψε με μια μίνι Σύνοδο Κορυφής και με οικοδεσπότη τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ,. Στη θερινή του κατοικία, στο ειδυλλιακό Χαρπζουντ, 125 χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη, ο Ράινφλεντ έχει προσκαλέσει την καγκελάριο Μέρκελ, τον βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον και τον ολλανδό ομόλογό του Ρούτε.

Μήλο της έριδος ο Γιούνκερ


Φαμπιούς: να υπακούμε στη δημοκρατική λογική
Φαμπιούς: να υπακούμε στη δημοκρατική λογική
Ένα μεγάλο τμήμα των συνομιλιών τους στο πλαίσιο ενός δείπνου εργασίας θα αφιερωθεί στη διάδοχή Μπαρόζο. Ενώ η γερμανίδα καγκελάριος μετά από αρχικούς δισταγμούς τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Κάμερον διαφωνεί, απείλησε μάλιστα με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Την υποψηφιότητα Γιούνκερ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και οι άλλοι δύο προσκεκλημένοι πρωθυπουργοί. Οι τρεις αυτές χώρες – μέλη της ΕΕ δεν είναι βέβαια και οι μόνες που δεν θέλουν τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Κομισιόν. Αρνητική στάση τηρούν η Ουγγαρία, αλλά και η Ιταλία. Μάλιστα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, με τον αέρα του αδιαμφισβήτητου νικητή στις ευρωεκλογές, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τον σκεπτικισμό του λέγοντας ότι η Ιταλία θα αρνηθεί τη στήριξη σε ένα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν θα αλλάξει την πολιτική της ΕΕ.

Μιλώντας σε συμπόσιο που οργάνωσε η εφημερίδα La Republicca, ο Ρέντσι είπε ότι εφόσον κανένα κόμμα δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία, θα πρέπει να γίνει συμφωνία, «κι αν θέλουν να μας παρουσιάσουν ως υποψήφιο τον Γιούνκερ, ας μας πει τι σκέπτεται να κάνει τα επόμενα πέντε χρόνια». Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε και μια πρόταση που έγινε αντικείμενο πολλών ερμηνειών. «Μπορεί να ονομάζεται Γιούνκερ, ή Πάολο Ρόσι, όποιος θέλει να συνεχίσει την πολιτική των τελευταίων χρόνων δεν θα έχει τη στήριξη της Ιταλίας».

«Να υπακούμε σε δημοκρατική λογική»


Ο Ρέντζι επιδιώκει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας
Ο Ρέντζι επιδιώκει χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας
Εκείνο που επιδιώκει ο ιταλός πρωθυπουργός είναι σαφές: χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που έχει επιβάλλει η Γερμανία και να μην υπολογίζονται οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και στις υποδομές στα κριτήρια του δημοσιονομικού ελλείμματος. Για να πάρει αυτό που θέλει ο Ρέντσι θα πρέπει κάτι να δώσει, ίσως άρση του βέτο κατά του Γιούνκερ. Πάντως η Γερμανία έκανε σαφές ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αδιαπραγμάτευτη.Αλλά και η Γαλλία δεν συμφωνεί με την επιλογή Γιούνκερ, αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Μιλώντας χθες βράδυ στη γαλλική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε ότι δεν αποτελεί επιλογή της Γαλλίας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά εάν «θέλουμε να πηγαίνει να ψηφίζει ο κόσμος λέγοντάς του ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκύψει από το κόμμα που θα πάρει την πλειοψηφία, δεν μπορούμε να του λέμε όταν βγουν τα αποτελέσματα ότι αυτό δεν ισχύει. Μπορούμε να λυπόμαστε γιατί ο Γιούνκερ δεν είναι ο δικός μας υποψήφιος, αλλά θα πρέπει να υπακούμε σε μια δημοκρατική λογική».

"Υφέρπον πραξικόπημα";


Διαμάχη για την εξουσία...
Διαμάχη για την εξουσία...
Στην πραγματικότητα πίσω από όλες τις ζυμώσεις για τον Γιούνκερ κρύβεται η διαμάχη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περισσότερη εξουσία και πίσω από αυτό μια συνταγματική διαμάχη. Η Επιτροπή έχει ρυθμιστικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες όπως σε θέματα καρτέλ ή ανταγωνισμού. Ως ελεγκτική αρχή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη. Όποιος, για παράδειγμα, στέλνει στο Παρίσι προειδοποιητικές επιστολές για υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου ελλείμματος θα πρέπει να μην είναι χειραγωγίσιμος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και από την άλλη ένας επιλεγμένος και εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόεδρος της Κομισιόν θα ήταν περισσότερο υπόλογος απέναντι στο Κοινοβούλιο. Που θα σήμαινε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα έχαναν το γόητρό τους.Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα αντίθετων συμφερόντων ο για λίγους μήνες ακόμη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι καλείται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ίσως να θέλουμε τελικά ένα τέλος με τρόμο, παρά τρόμο χωρίς τέλος» είπε κάποιος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιος ακριβώς είναι ο τρόμος, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ως πρόεδρος της Κομισιόν, ή ένα υφέρπον πραξικόπημα στη συνταγματική πραγματικότητα της ΕΕ…

Ειρήνη Αναστασοπούλου/reuters, afp, dpa, süddeutsche zeitung
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδη

Η εξωτερική πολιτική του Ομπάμα

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//9E7489F0578790D0936BBB117E1F32B9.jpg
H EΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική του προέδρου Ομπάμα είναι τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων που προέρχονται τόσο από τους νεοσυντηρητικούς πολιτικούς κύκλους, νοσταλγούς της εποχής Μπους, όσο και από περισσότερο φιλελεύθερα στοιχεία που κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για αδράνεια απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική του  απέναντι στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, που θεωρήθηκε πολύ χλιαρή, όπως και η άρνησή του για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μιλώντας στη διάρκεια τελετής της αποφοίτησης αξιωματικών από τη Στρατιωτική Ακαδημία West Point, ο Ομπάμα άδραξε την ευκαιρία για να απαντήσει στους επικριτές του, λέγοντας ότι η στρατιωτική παρέμβαση δεν είναι ο μοναδικός τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής.