10 Ιουνίου 2014

Απειλές Ιράκ για εξαγωγές πετρελαίου από τον κουρδικό θύλακα

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ καταδίκασε την εξαγωγή αργού από το Ιρακινό Κουρδιστάν και απείλησε τον κουρδικό θύλακα όσο και την Τουρκία, μέσω της οποίας εξάγεται το πετρέλαιο, με πολύ αυστηρά μέτρα.«Αυτό το οποίο συνέβη κατά την άποψή μου ήταν το μεγαλύτερο σφάλμα που έχουν διαπράξει οι Κούρδο και οι Τούρκοι... και η ιρακινή κυβέρνηση θα λάβει πολύ σκληρά μέτρα», δήλωσε ο Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξη Τύπου.Ο Λουάιμπι επανέλαβε ότι η Βαγδάτη θα μηνύσει την τουρκική κυβέρνηση και την Botas, την τουρκική δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τον αγωγό μέσω του οποίου εξάγεται αργό πετρέλαιο από τα εδάφη των Κούρδων μειονοτικών χωρίς τη συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται στη διαδικασία της ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η Άγκυρα στην εξαγωγή αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος.


«Δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή από το να πάμε σε επιδιαιτησία και αυτοί (σ.σ. η κυβέρνηση της Τουρκίας) έχουν ενημερωθεί» σχετικά με τις προθέσεις της Βαγδάτης, είπε ο Λουάιμπι.Η ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια του Βόρειου Ιράκ δεν εξήγαγε καθόλου αργό διαμέσου του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας που ελέγχεται από τη Βαγδάτη από το τέλος του 2012.Ο υπουργός Πετρελαίου είπε ακόμη πως αναμένει η παραγωγή φέτος να φθάσει τα 3,7 εκατ. βαρέλια χωρίς καμιά συνεισφορά από τον κουρδικό θύλακα. Οι εξαγωγές θα ανέλθουν κατά μέσον όρο σε 3 εκατ. βαρέλια το 2014, ανέφερε.Η Βαγδάτη έχει υπογράψει μια σειρά συμφωνιών για την ανάπτυξη και την έναρξη της εξόρυξης από γιγαντιαία κοιτάσματα στο νότο με τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου — η BP ηγείται της κοινοπραξίας που ανέλαβε ένα κοίτασμα, η ExxonMobil μιας άλλης, η Royal Dutch Shell ανέλαβε ένα τρίτο.

Ο Λουάιμπι είπε πως αναμένει να οριστικοποιηθούν «εντός ημερών» οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες συμβάσεις ώστε να μειωθεί η προηγούμενη εκτίμηση για την παραγωγή από τα 9 στα 8,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά το 2018 και για να παραταθεί η ισχύς τους πέραν μιας εικοσαετίας.

Ένα δεύτερο φορτίο ιρακινού αργού αναχώρησε εξάλλου απόψε από το Τζεϊχάν, όπως ανέφεραν πηγές της τουρκικής κυβέρνησης και της πετρελαϊκής βιομηχανίας, κλιμακώνοντας τη διένεξη με τη Βαγδάτη για τον έλεγχο των πωλήσεων του πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν.Το δεξαμενόπλοιο United Emblem, που μεταφέρει 1 εκατ. βαρέλια αργού, απέπλευσε από το λιμάνι της Τουρκίας στη Μεσόγειο σήμερα.
http://www.nooz.gr/world/apeiles-irak-gia-eksagoges-petrelaiou-apo-to-irakino-kourdistan9614