10 Ιουνίου 2014

Toυρκία: Διαδηλώσεις εθνικιστών μετά την υποστολή της σημαίας από νεαρό διαδηλωτή

Toυρκία: Διαδηλώσεις εθνικιστών μετά την υποστολή της σημαίας από νεαρό διαδηλωτή
Εθνικιστές σε όλη την Τουρκία ξεσηκώθηκαν και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις μετά την υποστολή της τουρκικής σημαίας από μασκοφόρο διαδηλωτή σε στρατόπεδο της αεροπορίας, στο Ντιγιάρ Μπακίρ. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) έφθασε στο σημείο να δηλώσει ότι έπρεπε να είχε υπάρξει η ίδια αντίδραση, όπως στη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού.

"Κατεβάζουν την σημαία μέσα από το στρατόπεδο και ο στρατός δεν βγάζει άχνα, οι αξιωματικοί δεν βγάζουν άχνα, οι διοικητές δεν βγάζουν άχνα. Εκείνη η σημαία είναι η τιμή των Τούρκων. Εκείνη τη σημαία ένας Ελληνοκυπριακής καταγωγής προσπάθησε να την κατεβάσει και τον έριξαν με μια μόνο σφαίρα. Έπρεπε οι Τούρκοι στρατιώτες να ρίξουν με μια σφαίρα και σ' εκείνο το κάθαρμα που κατέβασε την τουρκική σημαία στο Ντιγιάρμπακιρ", είπε ο ακροδεξιός βουλευτής Αχμέτ Ντουράν Μπουλούτ.Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού, τη σημαία κατέβασε έφηβος 14 -15 ετών, στη διάρκεια επεισοδίων που είχαν ξεσπάσει μεταξύ στρατού και διαδηλωτών. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ΡΙΚ, επικαλούμενο δηλώσεις στρατιωτικών, οι στρατιώτες επέδειξαν ευαισθησία και δεν πυροβόλησαν το παιδί. Έριξαν μόνο δύο προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα.
Πορείες διαμαρτυρίας έγιναν σε Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Άδανα και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.Την ενέργεια καταδίκασε η τουρκική πολιτική ηγεσία καταδίκασε την ενέργεια. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα.Ακόμη και τα δύο φιλοκουρδικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν ενθαρρύνουν αυτού του είδους τις ενέργειες, ούτε όμως και θεωρούν σωστό να ξεκινήσει εκστρατεία λιντσαρίσματος, με αφορμή το περιστατικό.
http://www.avgi.gr/article/2945825/tourkia-diadiloseis-ethnikiston-meta-tin-upostoli-tis-simaias-apo-nearo-diadiloti