10 Ιουνίου 2014

Βρετανική στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική στο πλαίσιο Νατοϊκών ασκήσεων

http://truthfall.com/wp-content/uploads/2012/06/baltops-mission-patch.jpg
Οι δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε κοινές επιχειρήσεις, με στόχο να καθησυχάσουν τους συμμάχους στην ανατολική Ευρώπη. Όπως αναφέρει ο Guardian, ένα πλοίο του βασιλικού πολεμικού ναυτικού αναπτύχθηκε στην Βαλτική, για στρατιωτικές ασκήσεις, εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης με την Ρωσία λόγο της Ουκρανίας. Παράλληλα και άλλες Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν μέρος σε τρεις επιχειρήσεις στην περιοχή, σε μια προσπάθεια της Ατλαντικής Συμμαχίας να καθησυχάσει του ανατολικού συμμάχους- όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Philip Hammond. Το HMS Montrose θα λάβει μέρος στην Baltops, την μεγαλύτερη πολυεθνική ναυτική άσκηση στην Βαλτική για αυτή τη χρονιά, της οποία ο στόχος είναι η βελτίωση της ναυτιλιακής ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης αποσκοπεί στη ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Βαλτικής. Παράλληλα περισσότεροι από 100 Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται σε Λετονία και Εσθονία για να πάρουν μέρος σε πενθήμερη άσκηση με πραγματικά πυρά, σε άσκηση με το όνομα Sabre Strike (το χτύπημα του σπαθιού). Στην ίδια άσκηση θα λάβουν μέρος στρατεύματα από την Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, καθώς και 580 αμερικάνοι στρατιώτες.
Επίσης η Raf ήδη έχει αποστείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon, σε αποστολή στη Βαλτική, τα οποία εντάχθηκαν στην νατοϊκή δύναμη «αστυνόμευσης» της περιοχής. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο άλλοι 200 Βρετανοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε άσκηση στην Πολωνία- την Anakonda διάρκειας πέντε ημερών, που θα διεξαχθεί με χρήση πραγματικών πυρών.

Ο Κ. Hammond δήλωσε ότι: «η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Τα μέλη του ΝΑΤΟ δημόσια εκδηλώνουμε την δέσμευση μας για συλλογική ασφάλεια όλως των συμμάχων. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να παίζει ένα κεντρικό ρόλο, παρέχοντας επιβεβαίωση στους συμμάχους μας στην ανατολική Ευρώπη και την Βαλτική».
  Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr