12 Δεκεμβρίου 2016

Ι. Μάζης: Η πολιτική Ερντογάν οδηγεί μόνο σε εκρήξεις που θα τις πληρώσει όλη η περιοχή

Αδιέξοδη θεωρεί την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος παρομοίασε τον Τούρκο Πρόεδρο με «οδηγό μεθυσμένο που πηγαίνει με 300 χλμ πάνω σ’ έναν τοίχο». Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η πολιτική. Μόνο σε εκρήξεις που θα τις πληρώσει όλη η περιοχή. Όταν χτίζεις πάνω σε αίμα και αυτό το χτίσιμο προϋποθέτει κι άλλο αίμα, αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση θα σε οδηγήσει τελικά σε περισσότερο αίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.

Οι Τούρκοι προεπιλέγουν τους μετανάστες που στέλνουν στα νησιά. Επιχειρούν να προκαλέσουν ασφυξία λένε αξιωματούχοι

Την ένταση των πιέσεων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη επιχειρεί η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με «όχημα» το προσφυγικό. Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παρατηρούν ότι στα τουρκικά παράλια γίνεται «προεπιλογή» των μεταναστών που επιβιβάζονται στα φουσκωτά με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Αρμόδια πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μέρες που το 90% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες».Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προκαλέσει ασφυκτική πίεση για να πετύχει πολλαπλούς στόχους: την διεκδίκηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού, την άσκηση πίεσης προς την Ευρώπη για το θέμα της βίζας, την αποστολή μηνύματος προς την Ελλάδα για το θέμα της έκδοσης των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών και την εξαγωγή μίας νέας και μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας για την επίτευξη διπλωματικών στόχων.

Ο ανορθόδοξος Τράμπ και η οικονομία… Τι φανερώνει η επιλογή των υπουργών του

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* Με τις πληροφορίες ότι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, σκοπεύει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του αφεντικού της Exxon Mobil, Ρέξ Τίλλερσον, ως Υπουργού Εξωτερικών, έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα όσο αφορά τις κρίσιμες θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία πολιτική και διπλωματική εμπειρία, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που επιλέγει να έχουν βαρύνουσα σημασία. Μέσα, λοιπόν, από τα πρόσωπα θα μπορούσε κανείς να κάνει μια πρώτη ανάλυση για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Ανορθόδοξος Ντόναλντ Τράμπ…

Οι λεονταρισμοί δεν θα σώσουν την Τουρκία

Ο απολυταρχισμός του Ερντογάν δεν αντικαθιστά τις δομικές αδυναμίες της Τουρκίας. Το μήνυμα από την κατάρρευση της λίρας και οι ανάγκες της χώρας για ξένο συνάλλαγμα.Οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή είναι μια φρικιαστική υπενθύμιση ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους. Η τρομοκρατία και η οικονομική αδυναμία ενισχύουν η μία την καταστροφική ισχύ της άλλης. Ο Ερντογάν, ο πρόεδρος της χώρας, πιστεύει ότι ο απολυταρχισμός και ο «πατριωτισμός» θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. Κάνει λάθος.

Στις πύλες του Αλ Μπαπ ο τουρκικός στρατός Νέα επιχείρηση του στρατού στα πλαίσια συμφωνίας της Τουρκίας-Ρωσίας Του Νίκου Στέλγια

Σε μια στιγμή που η τουρκική και η διεθνής κοινή γνώμη συζητά τον αντίκτυπο του νέου, μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για την κατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαπ.
Οι τελευταίες πληροφορίες της Κ δείχνουν ότι η νέα επιχείρηση του τουρκικού στρατού έρχεται στα πλαίσια της νέας συμφωνίας της Τουρκίας-Ρωσίας. Μετά την ενδεχόμενη κατάληψη της πόλης Αλ Μπαπ, η οποία θα θέσει τέλος στην προσπάθεια της επανένωσης της επικράτειας του αναδυόμενου κουρδικού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα τερματίσει την εκστρατεία της και θα περιορίσει την στρατιωτική της δράση στον άξονα Τζαράμπλους-Αλ Μπαπ.
Στα πλαίσια των τελευταίων προετοιμασιών, ο τουρκικός στρατός στέλνει νέες ενισχύσεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Την ίδια στιγμή, ομάδες τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία προωθούνται στα περίχωρα του Αλ Μπαπ, το οποίο ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από το 2014.