12 Δεκεμβρίου 2016

Ο ανορθόδοξος Τράμπ και η οικονομία… Τι φανερώνει η επιλογή των υπουργών του

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* Με τις πληροφορίες ότι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, σκοπεύει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του αφεντικού της Exxon Mobil, Ρέξ Τίλλερσον, ως Υπουργού Εξωτερικών, έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα όσο αφορά τις κρίσιμες θέσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης αμερικανικής κυβέρνησης. Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία πολιτική και διπλωματική εμπειρία, με αποτέλεσμα τα πρόσωπα που επιλέγει να έχουν βαρύνουσα σημασία. Μέσα, λοιπόν, από τα πρόσωπα θα μπορούσε κανείς να κάνει μια πρώτη ανάλυση για την κατεύθυνση που θα πάρουν οι ΗΠΑ στη διεθνή πολιτική τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Ανορθόδοξος Ντόναλντ Τράμπ…


 Ο κ. Τράμπ από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία των γενικών εκλογών ακολούθησε μια σαφώς ανορθόδοξη για τα δεδομένα στρατηγική, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι βρίσκονταν απέναντι στα παραδοσιακά πρότυπα που είχε συνηθίσει το αμερικανικό και παγκόσμιο κατεστημένο, αναφορικά με τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ. Με απλά λόγια, ήταν ανορθόδοξος και λειτουργούσε έχοντας στο μυαλό του τι δεν θα ήθελα το παραδοσιακό σύστημα της Ουάσιγκτον και του υπόλοιπο κόσμου. Την ίδια στιγμή με δεδομένο ότι ο ίδιος είναι μια εξαιρετικά ισχυρή προσωπικότητα που ζει και πορεύεται από νεαρή ηλικία με στόχο να κερδίζει, έλκεται από ισχυρές προσωπικότητες που έχουν παρόμοιο χαρακτήρα. Η Μέχρι Σήμερα Παγκόσμια Διακυβέρνηση… 

Για πάρα πολλά χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα η διακυβέρνηση χωρών που αποτελούν κομβικά σημεία του διεθνούς συστήματος, στηρίχθηκε σε πολιτικούς που αποτελούσαν τους εκλεκτούς της ελίτ του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί εξ αυτών των «ηγετών», μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική σκηνή κατέληξαν υπάλληλοι πολυεθνικών κολοσσών. Μπορεί ο κ. Τράμπ να μην γνωρίζει το χώρο της παραδοσιακής πολιτικής και της διπλωματίας. Γνωρίζει όμως πολύ καλά το χώρο της διεθνούς οικονομίας και το κλαμπ των ισχυρών οικονομικά προσώπων του πλανήτη. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι εξέχων μέλος του συγκεκριμένου κλαμπ. Μέσα σε αυτό το κλαμπ υπάρχουν μια σειρά πανίσχυρες προσωπικότητες οι οποίες έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη όσο αφορά την παγκοσμιοποίηση από αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Μια άποψη οι οποία βλέπει την παγκοσμιοποίηση μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Το Υπουργικό Συμβούλιο…

 Ας δούμε τις επιλογές Τράμπ για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, στους τομείς της οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, τοποθέτησε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, μεγαλοπαραγωγό του Χόλυγουντ και ιδιοκτήτη Hedge Fund, Στήβεν Μινιούτσιν. Το οικονομικό επιτελείο στελεχώνουν επίσης, ο δισεκατομμυριούχος και για 25 χρόνια επικεφαλής της Rothschild Inc. Γουίλμπορ Ρός, ο Γκάρι Κόν, Πρόεδρος της Goldman Sachs, ο οποίος θα ηγηθεί του Συμβουλίου Οικονομίας του Λευκού Οίκου, και ο Σκότ Προύϊτ, Γενικός Εισαγγελέας της Οκλαχόμα, σκληρός επικριτής των περιβαντολογικών περιορισμών του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θε τεθεί επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος. Στο τομέα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας ο κ. Τράμπ, επέλεξε μια ομάδα πολύ ισχυρών προσωπικοτήτων, με πολύ σκληρές και ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στα διεθνή θέματα.

Η ομάδα αυτή ξεκινά από τον νέο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγό, Μάϊκλ Φλήν. Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ορίστηκε η επίσης συντηρητική και με πλούσια εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Καθλήν Μακ Φάρλαντ. Υπουργός Άμυνας ο Στρατηγός των Πεζοναυτών, Τζέημς Ματίς, συνεπικουρούμενος από τον επίσης Στρατηγό, Τζόν Κέλυ, στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τ

ην ομάδα ασφάλειας συμπληρώνει ο σκληρός νέος Διευθυντής της CIA, Μάϊκ Πομπέο, απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής West Point. Καπέλο σε όλο αυτή την ομάδα ισχυρών προσωπικοτήτων θα μπει όπως όλα δείχνουν, το αφεντικό του ενεργειακού κολοσσού, Exxon Mobil, Ρέξ Τίλλερσον. Η τοποθέτηση του κ. Τίλλερσον είναι σαφής σφραγίδα ότι η διεθνής πολιτική του Ντόναλντ Τράμπ θα έχει ξεκάθαρα οικονομικό πρόσημο. Η Οικονομία Οδηγός … Κατά τη διάρκεια της τετραετίας Τράμπ, η διεθνής πολιτική της Ουάσιγκτον θα κυριαρχείται από ένα πάντρεμα οικονομίας και εθνικής ασφάλειας. Ο στόχος του νέου Προέδρου είναι να ανορθώσει την οικονομία των ΗΠΑ και σαν αποτέλεσμα την δύναμη της στη διεθνή σκακιέρα. Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, και η εξωτερική πολιτική που θα βασίζεται στο κλείσιμο συμφωνιών με απώτερο σκοπό το οικονομικό κέρδος για τις ΗΠΑ, θα καθορίζουν τις κινήσεις της Ουάσιγκτον διεθνώς. Αυτό θα βοηθήσει τον κ. Τράμπ και σε ακόμη ένα μεγάλο στόχο του, την ανοικοδόμηση στο εσωτερικό της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών οι οποίες αποτελούν ντροπή για μια χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενέργεια… 

Ο κ. Τίλλερσον ως Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί σημαντική επιλογή διότι δείχνει ότι αιχμή στην διεθνή πολιτική των ΗΠΑ, στην εποχή Τράμπ, θα είναι ο τομέας της ενέργειας, και όλα όσα περιστρέφονται γύρω από αυτόν. ΝΑ Μεσόγειος… Με δεδομένο των εξέχων ρόλο των θεμάτων ενέργειας στην διεθνή πολιτική της Ουάσιγκτον με Πρόεδρο Τράμπ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περιοχή της Νοτιοανατολικής, Μεσογείου. Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, και πάνω από όλα η Κύπρος, έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την Ουάσιγκτον στη νέα εποχή, ανεξάρτητα από το μπάχαλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισραήλ και Αίγυπτος ήδη είναι μέσα στο παιχνίδι με το νέο Πρόεδρο. Η Ελλάδα, δυστυχώς ζει στον κόσμο της και είναι αμφίβολο εάν θα προλάβει να παίξει ως στρατηγικός παίκτης στο νέο τραπέζι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος έτσι όπως δείχνει να διαμορφώνεται το σκηνικό, μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να παίξει γερά έναντι της Τουρκίας, αρκεί να μην πέσει στην παγίδα του Στέητ Ντιπάρτμεντ του Ομπάμα, που βιάζεται να κλείσει άρον άρον το Κυπριακό, προς το συμφέρον της Τουρκίας.

 Η Νέα Εποχή… Η νέα εποχή στο διεθνές γεωστρατηγικό παιχνίδι θα γίνει με όρους οικονομίας και αιχμή το χώρο της ενέργειας. Ο Ντόναλντ Τράμπ χτίζει ένα επιτελείο και μια κυβέρνηση, έχοντας στο μυαλό του ακριβώς αυτό το πλαίσιο και σκοπεύει οι ΗΠΑ υπό την Προεδρία του να ηγηθούν στη διαμόρφωση αυτού το νέου διεθνούς συστήματος, το οποίο βάζει τέρμα στην Γιάλτα και το Bretton Woods. Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Πηγή: Ο ανορθόδοξος Τράμπ και η οικονομία… Τι φανερώνει η επιλογή των υπουργών του https://mignatiou.com/2016/12/o-anorthodoxos-trab-ke-i-ikonomia-ti-faneroni-i-epilogi-ton-ipourgon-tou/