12 Δεκεμβρίου 2016

Στις πύλες του Αλ Μπαπ ο τουρκικός στρατός Νέα επιχείρηση του στρατού στα πλαίσια συμφωνίας της Τουρκίας-Ρωσίας Του Νίκου Στέλγια

Σε μια στιγμή που η τουρκική και η διεθνής κοινή γνώμη συζητά τον αντίκτυπο του νέου, μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για την κατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαπ.
Οι τελευταίες πληροφορίες της Κ δείχνουν ότι η νέα επιχείρηση του τουρκικού στρατού έρχεται στα πλαίσια της νέας συμφωνίας της Τουρκίας-Ρωσίας. Μετά την ενδεχόμενη κατάληψη της πόλης Αλ Μπαπ, η οποία θα θέσει τέλος στην προσπάθεια της επανένωσης της επικράτειας του αναδυόμενου κουρδικού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η Τουρκία δεσμεύεται ότι θα τερματίσει την εκστρατεία της και θα περιορίσει την στρατιωτική της δράση στον άξονα Τζαράμπλους-Αλ Μπαπ.
Στα πλαίσια των τελευταίων προετοιμασιών, ο τουρκικός στρατός στέλνει νέες ενισχύσεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Την ίδια στιγμή, ομάδες τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Τουρκία προωθούνται στα περίχωρα του Αλ Μπαπ, το οποίο ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος από το 2014.


Το τουρκικό ανακοινωθέν
Λίγο πριν την εντατικοποίηση της εκστρατείας στο Αλ Μπαπ, ο τουρκικός στρατός απευθύνει στους κατοίκους της πόλης μήνυμα γραμμένο στα αραβικά. Ο τουρκικός στρατός στο εν λόγω μήνυμα εργαλειοποιεί τα λεκτικά ισλαμικά μοτίβα και προβάλλει την συντηρητική ιδεολογία την οποία πρεσβεύει στην προσπάθειά του να προσεταιριστεί την τοπική κοινωνία. Το μήνυμα του τουρκικού στρατού προς τους κατοίκους του Αλ Μπαπ λοιπόν ξεκινά με την χαρακτηριστική ισλαμική φράση «μπισμιλλάχιραχμανιραχίμ» και κατηγορεί το Ισλαμικό Κράτος με το πρόσχημα ότι εξυπηρετεί τον «Σατανά».Σύμφωνα με το εν λόγω κείμενο, ο Στρατός της Ελεύθερης Συρίας και η Τουρκική Δημοκρατία καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν την τάξη στο Αλ Μπαπ. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν αυτή την προσπάθεια και για αυτό τον λόγο, καλούνται να απομακρυνθούν προσωρινά από τις εστίες τους. Το ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού τελειώνει με την χαρακτηριστική φράση «Να έχετε μαζί σας το μήνυμα και την υποστήριξη του Αλλάχ».  Εν τω μεταξύ, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να σφυροκοπά θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=255982