09 Δεκεμβρίου 2016

Το Δουβλίνο και ο «σουλτάνος»

Από την έντυπη έκδοση
Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr
Όταν πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και συνοδευόμενα από απαίτηση για υφεσιακά μέτρα διαρκείας, μερίδα του ξένου Τύπου σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή μάλλον δεν επιθυμεί κανείς πραγματική λύση του ελληνικού προβλήματος. Εάν η διάψευση των προσδοκιών για μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν το πρώτο χαστούκι, το δεύτερο ήρθε χθες με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «ξεπαγώσει» το καθεστώς του Δουβλίνου, απ’ το οποίο η χώρα μας είχε εξαιρεθεί από το 2011.


Από τον ερχόμενο Μάρτιο τα κράτη-μέλη θα μπορούν να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα μετανάστες που είχαν εισέλθει παρατύπως στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω ελληνικού εδάφους.


Αυτό την ώρα που η άκρως προβληματική συμφωνία με την Τουρκία εφαρμόζεται ανάλογα με τις διαθέσεις του «σουλτάνου» και οι ελληνικές αρχές μοιάζουν ανίκανες να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους πρόσφυγες βρίσκονται ήδη εδώ.


Από τις σκηνές του Ολύμπου που θάφτηκαν στο χιόνι έως τις συνθήκες ασφυξίας στα νησιά του Αιγαίου και την πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια (απόρροια εν μέρει και αυτή των άθλιων συνθηκών στον προσφυγικό καταυλισμό), όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή προσφυγική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα ως προσωρινό πρόβλημα, αντί να χαράσσει πολιτική αντιμετώπισής της.


Επιμένει σε μία τακτική των «εικόνων ντροπής», ποντάροντας ότι αυτές θα πιέσουν τους άλλους Ευρωπαίους να σηκώσουν περισσότερα βάρη.
Τώρα με την επιστροφή στο Δουβλίνο θα αντιληφθεί το αδιέξοδο. Πρόκειται για μία συνθήκη που κατά την κορύφωση της κρίσης ομολογήθηκε από όλους ότι όχι μόνο δεν εξασφάλιζε τη δίκαιη κατανομή των αιτήσεων ασύλου στην Ένωση, αλλά στην πράξη «ασφάλιζε» τα σύνορα των χωρών του Βορρά, αφήνοντας όλο το βάρος στις χώρες εισόδου.


Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν πως η προωθούμενη αναθεώρηση καθιστά τον κανονισμό πιο δίκαιο, καθώς περιλαμβάνει ισχυρές δικλίδες ασφαλείας για τις χώρες υποδοχής όταν οι ροές αυξάνονται.
Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει εγκριθεί από τα κράτη-μέλη και στην επικείμενη σύνοδο χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν θα προσέλθουν σε «πνεύμα αγάπης» λόγω Χριστουγέννων. Με τη Γερμανία να οδεύει σε εκλογές και το «μέτωπο του Νότου» σε διάλυση, ας μην εκπλαγούμε εάν και εκεί αντί για δώρο, μας περιμένει ακόμη ένα… χαστούκι.