12 Μαρτίου 2014

Τουρκία: Στο προσκήνιο η οργή της νεολαίας και των Αλεβιτών

Εξαγορά χρόνου με “κουκούλωμα” του εκάστοτε μετώπου: αυτή ήταν κατά τους προηγούμενους μήνες η τακτική επιβίωσης της κυβέρνησης Erdoğan στην Τουρκία. Όμως το τελευταίο 24ωρο τα ρήγματα που διαπερνούν την τουρκική κοινωνία ήρθαν στην επιφάνεια όλα ταυτοχρόνως. Ο θάνατος του 15χρονου Berkin Elvan, ο οποίος νοσηλευόταν σε κώμα για 269 μέρες, μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι από κάνιστρο δακρυγόνου κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού, επαναφέρει στο προσκήνιο τον παράγοντα που έμοιαζε παραμερισμένος, όσο η χώρα είχε απορροφηθεί από την σύγκρουση του Erdoğan με το δίκτυο του ισχυρού ιεροκήρυκα και πρώην συμμάχου του Fethullah Gülen: την αντίδραση της νεολαίας στο πατερναλιστικό κράτος και την οργή της κοινότητας των Αλεβιτών (από τα πιο προοδευτικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας) για μία κυβέρνηση που δείχνει όλο και περισσότερο σημαδεμένη από το πνεύμα του θρησκευτικού σεκταρισμού.

Ουκρανία: Το αίνιγμα της "αρχής της αυτοδιάθεσης"

Του Κώστα Ράπτη“Η λέξη αυτή, φοβάμαι, θα στοιχίσει χιλιάδες ζωές” φέρεται να δήλωσε ο Robert Lansing, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, αντιδρώντας στην πρωτοβουλία του προέδρου του, Woodrow Wilson να κηρύξει την “αυτοδιάθεση” των εθνών “οικουμενικό δικαίωμα” και “καθοδηγητική αρχή δράσης” στον κόσμο που θα προέκυπτε την επαύριο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. “Μερικές φράσεις” του Wilson, επέμενε ο Lansing, “δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς” ως προς την συνέπειές τους – ωστόσο η έννοια της αυτοδιάθεσης εξακολουθεί να σημαδεύει τη διεθνή σκηνή, όπως αποδεικνύει η επιμονή της Κριμαίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοδιάθεση διοργανώνοντας το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το ερώτημα της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσάρτησης στη Ρωσία.

Η ουκρανική κρίση ευνοεί την Μέρκελ


Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει η δημοτικότητα του κεντροδεξιού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι Γερμανοί πολίτες φαίνεται να επιβραβεύουν τον ενεργό ρόλο που ανέλαβε η καγκελάριος για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, η δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) ενισχύθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 42%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern αλλά και του τηλεοπτικού δικτύου RTL.
Θετικές οι εξελίξεις και για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με ενίσχυση της δημοτικότητάς τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 23%.

Σρέντερ: Παράνομος ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999 ήταν παράνομοι, γιατί αποφασίστηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε την Κυριακή στο Αμβούργο ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Die Zeit με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, στιγμάτισε τη λογική της Δύσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διεθνείς διενέξεις, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο στην Κριμαία, όταν και οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί του' 99 στην Γιουγκοσλαβία ήταν επίσης παράνομοι.«Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως παραβίαση ήταν και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Εμείς (η Γερμανία) μαζί με το ΝΑΤΟ στείλαμε τα αεροσκάφη στη Σερβία για να βομβαρδίσουν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» επεσήμανε ο πρώην καγκελάριος.

Ερντογάν: Αντιδημοκρατικές οι διαδηλώσεις για τον Μπερκίν Ελβάν

Τους χιλιάδες Τούρκους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για θάνατο του δεκαπεντάχρου Μπερκίν Ελβάν, ακόμη ένα θύμα αστυνομικής βίας, αποδοκίμασε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τους για αντιδημοκρατική στάση λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου."Προσπαθούν να βάλουν φωτιά στους δρόμους 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, αυτό δεν είναι δημοκρατική στάση", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μαθήματα από τον «πόλεμο» της Κριμαίας

http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/v2_article_large/public/2014/03/11/ukraine.jpg
Της Παναγιώτας Μανώλη*
 Οταν η Ε.Ε. ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τη σύναψη μιας Συμφωνίας Σύνδεσης το 2007, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι η μη υπογραφή της -τελικά- τον Νοέμβριο του 2014 θα γεννούσε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Κίεβο και την επέμβαση της Ρωσίας, φέρνοντας ραγδαίες εξελίξεις και απειλώντας με έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη. Διαβάζοντας την κρίση της Ουκρανίας μαθαίνουμε ότι:
1. Είναι η δεύτερη φορά μετά τον πόλεμο των πέντε ημερών μεταξύ Γεωργίας – Ρωσίας, τον Αύγουστο του 2008, που η Ρωσία επεμβαίνει στρατιωτικά καταφεύγοντας στο ίδιο ακριβώς επιχείρημα της ηθικής δέσμευσης για την προστασία του απειλούμενου ρωσικού πληθυσμού. Η Ρωσία έτσι παγιώνει την επιχειρηματολογία και ρητορική της για το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης (σύντομων, στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων) αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «περιφερειακού χωροφύλακα». Το πόσο νόμιμη είναι, σήμερα, η ρωσική «επέμβαση» και επιχειρηματολογία δεν είναι, δυστυχώς, όπως δείχνει η ιστορία, κριτήριο για την επιτυχία της.

Ο πρώην Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. της Turcas Επαφές Noble με δύο τουρκικές εταιρείες για αγωγό μέσω Τουρκίας, λέει ο Μπράιζα

Λευκωσία: Η εταιρεία Noble Energy συζητά τόσο με την τουρκική κρατική εταιρεία Turcas Oil όσο και με τον μεγάλο όμιλο Zorlu την κατασκευή αγωγού για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Χαβαντίς», ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και νυν μέλος του Δ.Σ. της Turcas.
Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, στην οποία ο κ. Μπράιζα κάνει αναφορά σε θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι η τουρκική BOTAS, που ρυθμίζει τις τιμές στον εν λόγω τομέα στην Τουρκία, έχει επίσης συμμετάσχει στις συζητήσεις.

Η κοινή μοίρα δύο 15χρονων παιδιών Hurriyet: Μπερκίν Ελβάν... όπως Αλέξης Γρηγορόπουλος

Hurriyet: Μπερκίν Ελβάν... όπως Αλέξης Γρηγορόπουλος
«Η αστυνομία πυροβόλησε στην καρδιά. Είσαι ο αδελφός μου Αλέξη, είσαι ο αδελφός μου» γράφει η λεζάντα στην κοινή φωτογραφία των δύο παιδιών Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, 269 ημέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του από δακρυγόνο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη.Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet συγκρίνει τον θάνατο του Μπερκίν με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.«Η αστυνομία πυροβόλησε στην καρδιά. Είσαι ο αδελφός μου Αλέξη, είσαι ο αδελφός μου» γράφει η λεζάντα στην κοινή φωτογραφία των δύο παιδιών που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα.

ΘΑΝΟΣ Π. ΝΤΟΚΟΣ* Ρωσία - Δύση: Μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//9F9283A560491AFCE8CD2180B0B77662.jpg
Μιαα μελέτη των σχέσεων Δύσης και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα κέντρα λήψης αποφάσεων στη Δύση θεωρούν ότι η Ρωσία παραμένει γεωπολιτικός αντίπαλος και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει ό,τι μπορεί για να δικαιώσει αυτήν την άποψη. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ υλοποιήθηκε μια προσπάθεια απεξάρτησης του συνόλου σχεδόν των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών από την επιρροή της Μόσχας και μετατροπής τους σε δυτικού τύπου Δημοκρατίες, με στόχο την εδραίωση της αμερικανικής επιρροής στην Ευρασία. Στην περίοδο εκείνη, η Μόσχα υποχρεώθηκε -κατά τη ρήση του Θουκυδίδη- να αποδεχθεί ό,τι της επέβαλλε η αδυναμία της. Τα τελευταία χρόνια, ο Πούτιν και οι «σιλοβίκι» του, εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή ισχύ της Ρωσίας και τη σταδιακή μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την Ασία, καθώς και την αποδυνάμωση της Ευρώπης, ακολούθησαν μια πολιτική επανάκτησης της ρωσικής επιρροής στο «εγγύς εσωτερικό» (όπου υπάρχουν και σημαντικές ρωσικές μειονότητες σε διάφορες χώρες).

Spiegel: «Το αυτοκρατορικό χάος της Ρωσίας»

ΕΕ και ΗΠΑ πασχίζουν να βρούν λύση για αντιμετώπιση της επεκτατικής της φιλοδοξίας
Spiegel: «Το αυτοκρατορικό χάος της Ρωσίας»
«Η ρωσική κατοχή της Κριμαίας έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, και έχει δημιουργήσει μια νέα κρίση μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών. Τώρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πασχίζουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της επεκατικής φιλοδοξίας της Ρωσίας», γράφει το περιοδικό Spiegel, σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Το αυτοκρατορικό χάος της Ρωσίας». Είναι γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ως την «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα». Από τότε, έχει αναλάβει την αποστολή να περισώσει - ή να ανακαταλάβει - ό,τι μπορεί. Επιπλέον, στα μάτια του Πούτιν, η Δύση έχει παραβιάσει τη δέσμευσή της να μην στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Ετσι, για επεκτατικούς και αμυντικούς σκοπούς, ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρο να ξαναγίνει η Ρωσία μια υπερδύναμη, και την επιθυμία να την ξανακάνει μια αυτοκρατορία.

Σύνδεση με νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας – Τουρκίας

http://4.bp.blogspot.com/-bT_dQtOnavs/UK_IC6cpY2I/AAAAAAAAeW0/qweGyq7USA8/s1600/0+agogos+aerio+kypros+israhl+ellada.jpg
Η Βουλγαρία σχεδιάζει σύνδεση μέσω αγωγού φυσικού αερίου με την Τουρκία, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. Ανακοίνωση  από τις βουλγαρικές αρχές στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα διευκρίνισε  ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας θα διαπραγματευτεί σύντομα μια σύνδεση μέσω αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.  Βούλγαροι αξιωματούχοι του υπουργείου ανακοίνωσαν την πλήρη υποστήριξη τους για το έργο και έκαναν έκκληση για ταχύ χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη του έργου.Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας θα είναι περίπου 114 χιλιόμετρα σε μήκος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.Balkans.com Business News

Mη διαχειρίσιμη συνολική αστάθεια

 Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣO κίνδυνος σε μια συνολική παλινδρόμηση ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Δύσης -Pωσίας στην Eυρώπη με αφορμή την Oυκρανία είναι μια συνιστώσα αποσταθεροποίησης, που έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη ασφυκτικά βεβαρημένο παγκόσμιο τοπίο.
Tρία χρόνια μετά την έκρηξη της Aραβικής Aνοιξης, η Συρία παραμένει πεδίο αιματηρής σύγκρουσης, η Λιβύη ακυβέρνητη πολιτεία και η Aίγυπτος μια χώρα με την εμφύλια σύγκρουση να μπορεί να αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα κάθε στιγμή.Λίγο πιο πάνω η Tουρκία του Eρντογάν κινείται προς τις τοπικές εκλογές στα τέλη Mαρτίου σε ένα κλίμα εκτροπής, με καθημερινές αποκαλύψεις, που αν ευσταθούν στέλνουν την ηγετική ομάδα της κυβέρνησης υπόδικη για ποινικά αδικήματα στη Δικαιοσύνη, και με την επίσημη θέση του πρωθυπουργού να είναι ότι πρόκειται για έξωθεν υποκινούμενη συνωμοσία, που αν επιβεβαιωθεί στέλνει τους αντιπάλους του στα δικαστήρια και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις HΠA.

Η αλεπού στον ύπνο της καρβέλια ονειρεύεται (όπου αλεπού βλέπε Νταβούτογλου)


Βλέπει λύση του κυπριακού προβλήματος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Αχμέτ Νταβούτογλου -να υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται περί προβλήματος, ότι αυτό το πρόβλημα προέκυψε πριν από 40 χρόνια και ότι είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Υπάρχει νέο μομέντουμ για την Κύπρο, λέει, και πιστεύει ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία στηρίζουν τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ σθεναρή υποστήριξη  επιδεικνύεται και από τα Η.Ε. την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Ο κ. Νταβούτογλου χαιρέτισε τις επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα και χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα τους.

ΓΙΑ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ενταλμα σύλληψης του αρχηγού της ουκρανικής ακροδεξιάς

Ενταλμα σύλληψης του αρχηγού της ουκρανικής ακροδεξιάς Ντμίτρο Γιάρος, εξέδωσε σήμερα ρωσικό δικαστήριο με την κατηγορία της υποκίνησης τρομοκρατίας, σε μία συμβολική κίνηση υποστήριξης του επιχειρήματος της Μόσχας ότι «εξτρεμιστές» κατέλαβαν την εξουσία στην Ουκρανία.
Ενταλμα σύλληψης του αρχηγού της ουκρανικής ακροδεξιάς
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι το Περιφερειακό Δικαστήριο της Μόσχας Μπασμάνι αποφάνθηκε ότι ο Γιάρος, ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας που ανέτρεψε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, πρέπει να συλληφθεί «για τις δημόσιες προτροπές του σε τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δραστηριότητες μέσω των μέσων ενημέρωσης».
Οι νέες δικαστικές αρχές της Ουκρανίας εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον των φιλο-ρώσων ηγετών της Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το ερώτημα της προσάρτησης της ουκρανικής αυτής περιοχής στη Ρωσία.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η Κομισιόν παγώνει τον αγωγό South Stream

Σε στρατηγικό στόχο της Ουάσιγκτον και της ΕΕ, που μετά τις εξελίξεις στην Κριμαία αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, αναδεικνύεται η προσπάθεια ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Μόσχα, καθώς το όπλο του ρωσικού φυσικού αερίου απειλεί να ανατρέψει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες της μεταψυχροπολεμικής εποχής.
Η Κομισιόν παγώνει τον αγωγό South StreamΗ Κομισιόν σε μια πρώτη κίνηση παγώνει τη διαδικασία για έγκριση δύο μεγάλων ενεργειακών σχεδίων της Gazprom, τον αγωγό South Stream αλλά και τον αγωγό OPAL, που παράλληλα με τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας θα καταλήγει στα γερμανοτσεχικά σύνορα.

Η «υποπολιτική» και το Ποτάμι

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2014/03/potami-theodorakis.jpg
Του Θεόδωρου Γεωργίου* Ο όρος: «υποπολιτική» (subpolity) χρησιμοποιήθηκε από τον Γερμανό κοινωνιολόγο Ulrich Beck στο βιβλίο του «Η επινόηση του πολιτικού» (1993) ως εννοιολογική κατηγορία, για να αναλύσει φαινόμενα και καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον σταδιακό μετασχηματισμό της πολιτικής στις συνθήκες της σύγχρονης αστικής και καπιταλιστικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο αυτό επιχειρείται στη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία η θεωρητική ερμηνεία του νέου καταμερισμού εργασίας ανάμεσα στα πολιτικά πράγματα και εκείνα τα πράγματα που συγκροτούν την «απολιτική συνθήκη».