26 Ιουλίου 2016

Ε.Ε. - Toυρκία, δύο άνισοι εμπορικοί εταίροι


Από την έντυπη έκδοση -Η Ε.Ε. είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Τουρκίας. Από την άλλη, η Τουρκία είναι ο έκτος εξαγωγικός εταίρος της Ε.Ε. Η τελωνειακή ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο η εμβάθυνσή της είναι προς το συμφέρον όλων.Η τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. μετρά ήδη 20 χρόνια. Σχεδόν όλα τα τουρκικά βιομηχανικά προϊόντα εξάγονται προς την ευρωπαϊκή αγορά χωρίς πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. οφείλεται εν πολλοίς και η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας μέχρι το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.

Δεν ξεχνώ! Το σύνθημα του 1974 που παραμένει και σήμερα ζωντανό και επίκαιρο

http://static.pblogs.gr//409235-%CE%B4%CE%B5%CE%BD%20%CE%BE%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%89.gifΤου Ηλία Κουσκουβέλη Η 20ή Ιουλίου είναι για μένα ημέρα σιωπής και κατανυκτικής περισυλλογής ως προς την αποφράδα εκείνη ημέρα που πολλοί Κύπριοι και Ελλαδίτες πολέμησαν και θυσιάστηκαν και πολλοί περισσότεροι έτρεξαν να επιστρατευτούν, όχι για χατήρι της χούντας, αλλά γιατί ήθελαν να υπερασπισθούν της ελευθερία και τη συνέχειά της. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν, απλά για λόγους βιωματικούς και κοσμοθεωρίας, να ασπάζομαιι το «δεν ξεχνώ». Δεν ξεχνώ το πραξικόπημα. Δεκατετράχρονος τότε, άκουγα αργά το βράδυ τα γεγονότα από το ραδιόφωνο της χούντας των Αθηνών και είπα στην οικογένειά μου ότι κάτι κακό προμηνύεται.

Η ανάρτηση του αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου για τον 18χρονο νεκρό από τη Ροδόπη

Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη για την αντιμετώπιση του 18χρονου Θρακιώτη από τη Ροδόπη που έχασε τη ζωή του στο μακελειό του Μονάχου.

Economist: Ο ασυγκράτητος Ερντογάν εκτελεί το δικό του πραξικόπημα και οδηγεί την Τουρκία στο χάος

Economist: Ο ασυγκράτητος Ερντογάν εκτελεί το δικό του πραξικόπημα και οδηγεί την Τουρκία στο χάος - Media
Πολλά από τα στοιχεία του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία της 15η Ιουλίου παραμένουν άγνωστα, γράφει ο Economist. Όπως το γεγονός του πόσο κακότεχνα σχεδιάστηκε, ποιο είναι το μέγεθος της συνωμοσίας, ήταν οι κοσμικοί αυτοί που οργάνωσαν το πραξικόπημα ή οι ακόλουθοι του εξόριστου κληρικού Γκιουλέν όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;
Όμως δύο πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το πρώτο είναι ότι οι Τούρκοι πολίτες έδειξαν γενναιότητα βγαίνοντας στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες και δεκάδες πέθαναν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξάρτητα από το πόσο αντιδρούν στις μεθόδους του Ερντογάν ενωμένα αποκήρυξαν την προσπάθεια επίθεσης κατά της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι είναι καλύτερα ο ισχυρός άνδρας της χώρας να είναι ένας ισλαμιστής ισχυρός ηγέτης, αλλά εκλεγμένος, παρά η χώρα να γυρίσει στην κυριαρχία των στρατηγών για Πέμπτη φορά από το 1960.

Ταπεινωμένος και καταρρακωμένος, ο τουρκικός στρατός υποστηρίζουν Δυτικοί αναλυτές

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αφήνει έναν τουρκικό στρατό ταπεινωμένο και καταρρακωμένο τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κουρδική σύγκρουση και το Ισλαμικό Κράτος. Το μέλλον του θα καθοριστεί εν μέρει την πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Άγκυρα. Ο τουρκικός στρατός μπορεί να ανασυγκροτηθεί; Με δυναμικό 750.000 ανδρών, είναι η δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Μέχρι το 2010, το τουρκικό σύνταγμα όριζε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι ο εγγυητής της τουρκικής δημοκρατίας και του λαϊκού της χαρακτήρα. Σήμερα, το γόητρό του έχει χαθεί. Περί το ένα τρίτο των στρατηγών του (123) κρατείται. Ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ συντελείται στις τάξεις του, ολοκληρώνοντας τις εκκαθαρίσεις που είχε ήδη αρχίσει πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους κόλπους του θεσμού αυτό που υπήρξε το προπύργιο του κεμαλισμού.

Χωρίς αντιπολίτευση...


http://left.gr/sites/left.gr/files/taksim-24jul-2.jpgH συγκέντρωση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πλατεία Ταξίμ δείχνει την πολιτική αμηχανία αν όχι ανυπαρξία ουσιαστικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στον Ερντογάν, μια παράμετρος που συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση της παντοδυναμίας του. Προχθές στην Πλατεία Ταξίμ το κόμμα που διεκδικεί την κληρονομιά του Κεμάλ έμοιαζε περισσότερο να προσπαθεί να πείσει ότι έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με το κεμαλικό κατεστημένο και το βαθύ κράτος και κυρίως με τους σκληροπυρηνικούς στις ένοπλες δυνάμεις παρά να επικρίνει το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση.