17 Σεπτεμβρίου 2013

Η Διέξοδος απο τον Αρχιτέκτονα Σεργκέι Λαβρόφ

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_syria-chemical-weapons-us-russia-negotiations-war/Kerry.jpg?t=thumbnail_578

Θα θυμάστε όλοι τα τεκταινόμενα της υπογραφή πρωτοκόλλων για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας,ήταν ένα σημαντικό γεγονός το οποίο παρουσιάστηκς ως επιτυχία της Κας Κλίντον ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης του Κου Λαβρόφ, παρουσιάστηκέ ως επιτυχία των Τούρκων και του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου απετέλεσε θανάσιμη παγίδα για την Τουρκία στον Καύκασο.Ο Αρχιτέκτονας της Ρωσικής Εξωτερικής Πολιτικής λέγεται Σεργκέι Λαβρόφ. Πράγματι τα όσα έλαβαν χώρα στην Λιβύη θύμισαν σε όλους το πως η Αγγλική και η Αμερικανική Διπλωματία  μεταπολεμικά κατάφεραν με εξωθεσμικές παρεμβάσεις να διαμορφώσουν μια πολιτική κατάσταση σε πολλές χώρες φίλια προς τα συμφέροντα τους γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά.

Τουρκία - Συρία: Tο ιστορικό μιας Πολυκύμαντης σχέσης

http://www.al-monitor.com/files/live/sites/almonitor/files/contributed/jnt_news_lessons-syria-turkey-standoff/RTR2O4DU.jpg?t=thumbnail_578
1) Στη δεκαετία του 1980 το PKK βρήκε καταφύγιο στη Συρία και στην υπό συριακή κατοχή κοιλάδα Μπεκαά στο Λίβανο. Η δράση του PKK, συντονιζόταν κυρίως από την τότε κατοικία του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη Δαμασκό.Την ίδια ώρα το Συριακό Καθεστώς έμμεασα υποστήριζε και τον Μυστικό Αρμενικό Στρατό για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA),  δηλαδή δύο ένοπλες εθνικές οργανώσεις που είχαν χαρακτηρισθεί από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και αρκετές χώρες ως τρομοκρατικές.

Η Τουρκία έρριξε το συριακό ελικόπτερο επειδή δεν μπορεί να …συμβιώσει με τον Ασαντ

Erdogan01-11august2013 Στην κατάρριψη ενός συριακού ελικοπτέρου που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο από τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο Mi-17, αναφέρεται ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των Joe Parkinson και Ayla Albayrak στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας WALL STREET JOURNAL (σελ. Α8), με τίτλο «Turkey Shoots Down Syrian Helicopter».Το γεγονός αυτό, τονίζεται, υπογραμμίζει τον εύφλεκτο χαρακτήρα – σε περιφερειακό επίπεδο – του πολέμου στη Συρία παρά μια εβδομάδα διεθνούς διπλωματίας σε φρενήρεις ρυθμούς. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η χθεσινή αντιπαράθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου που η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτει συριακό αεροσκάφος, αν και η Άγκυρα, επί έναν χρόνο περίπου, προβαίνει στην εναέρια απώθηση συριακών αεροσκαφών από τα σύνορά της.

Το πόκερ του νέου «Mr. Nyet»


ΡΩΣΙΑ Με το «όχι» για την επέμβαση στη Συρία και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ο Πούτιν κατέκτησε επαξίως και το παρατσούκλι του Γκρομίκο, αλλά κυρίως τη διεθνή αναγνώριση ότι ήταν ο κερδισμένος αυτής της υπόθεσης

Του Μιχάλη Ψύλου

Ο Αντρέι Γκρομίκο, ο επί 28 συναπτά έτη υπουργός Εξωτερικών της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης, άφησε εποχή ως «Mr. Nyet» (κύριος Οχι) στη διεθνή διπλωματική σκηνή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο Γκρομίκο δεν δίσταζε να χρησιμοποιεί το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαλώντας πολλές φορές τα σχέδια της Δύσης. Κάποτε ο γιος του τον ρώτησε πώς αντιδρά στο παρατσούκλι του. Ο Γκρομίκο απάντησε: «Πραγματικά, συχνά τους λέω “όχι”. Ομως πολύ πιο συχνά ακούω “Οχι!” από εκείνους. Και ξέρεις γιατί; Διότι εμείς τούς κάνουμε πολύ περισσότερες προτάσεις, παρά εκείνοι σ’ εμάς».
 Μισό αιώνα μετά, τον τίτλο του «Mr. Nyet» διεκδικεί επαξίως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς η σημερινή Ρωσία να διαθέτει το ειδικό βάρος της Σοβιετικής Ενωσης στη διεθνή σκηνή

Η Τουρκία «χώνεται» στη Συρία

http://ikjnews.com/wp-content/uploads/2013/09/islamist.jpgΜε την κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου και με Τούρκο διπλωμάτη επικεφαλής στον διεθνή έλεγχο των χημικών, η Αγκυρα θέλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο την ώρα που οι ελεγκτές του ΟΗΕ παρέδωσαν την έκθεσή τους η οποία δεν παίρνει ευθέως θέση για το ποιος έριξε τα χημικά

Του Νικόλα Ζηργάνου

Η Τουρκία έγινε η δεύτερη, μετά το Ισραήλ, χώρα που επενέβη στρατιωτικά στη συριακή κρίση, καθώς χθες μαχητικά της αεροσκάφη κατέρριψαν συριακό πολεμικό ελικόπτερο κοντά στα σύνορα, στην επαρχία του Χατάι (Αλεξανδρέττα). Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Μπουλέντ Αρίντς, το συριακό ελικόπτερο παραβίασε χθες το απόγευμα τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σε βάθος δύο χιλιομέτρων, κοντά στο Γκιούβετσι, χωριό δίπλα από τα σύνορα, και κατερρίφθη από τουρκικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Μαλάτιας.

Προβληματισμός για το αν θα υπάρξει συνεννόηση Μέρκελ - Ολάντ Οι γαλλο-γερμανικές ισορροπίες θα παραμείνουν εύθραυστες και μετά την 22α Σεπτεμβρίου

Τι υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές των δύο χωρών και τι αναφέρουν οι πολιτικές αναλύσεις των ξένων εφημερίδων για τις σχέσεις μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών δυνάμεων

Εκτός απροόπτου, η Αγγελα Μέρκελ θα παραμείνει στη γερμανική καγκελαρία μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά, ακόμη και μετά την απαλλαγή της από την εκλογική δοκιμασία, η εύθραυστη σχέση της με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δύσκολα θα καταφέρει να αποτελέσει τον κινητήρα της Ευρώπης.

Γερμανική εταιρεία αρνήθηκε την πώληση όπλων στο Κοσσυφοπέδιο

22.01.2012 Косово полиция
Η μεγάλη γερμανική εταιρεία όπλων Heckler & Koch ακύρωσε το συμβόλαιο για την πώληση προϊόντων της στο Κοσσυφοπέδιο.
Η εταιρεία αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Κοσσυφοπέδιο εξαιτίας της «άκρως μπερδεμένης νομοθεσίας του, η οποία είναι αδύνατο να μην παραβιαστεί».
Η Heckler& Koch προμήθευε με όπλα τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σερβία το 2008.Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/news/2013_09_16/242796034/

Η συνεργασία Ρωσίας και Ελλάδας – παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια

греция матвиенко фото гр Οι μακραίωνοι φιλικοί δεσμοί των Ρώσων με τους 'Ελληνες αποτελεί ένα βασικό παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε η ομιλήτρια εκ μέρους του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, κηρύσσοντας, στην Αθήνα, την έναρξη του Γ' Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών Ελλάδας και Ρωσίας.
Φέτος, συμπληρώνονται 185 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, οι πολιτιστικές και κοινωνικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι ασύγκριτα παλιότερες και έχουν χιλιετή ιστορία.

«Πάγωσε» η αγορά από τη μεταφορά της Βιοχάλκο στο Βέλγιο Συνολικά 189 εταιρείες αποχώρησαν από το Χ.Α. ενώ άλλες 37 είναι στον προθάλαμο

«Πάγωσε» η αγορά από τη μεταφορά της Βιοχάλκο στο Βέλγιο

Μαντικίδης ΤάσoςΟι δυσχέρειες στη χρηματοδότηση, το υψηλό ενεργειακό κόστος, απαγορευτικό για την ανταγωνιστικότητα του ομίλου, και οι γενικότερες συνθήκες υπερφορολόγησης στη χώρα βάρυναν, όπως λέγεται, στην απόφαση της οικογένειας Στασινόπουλου, βασικού μετόχου της Βιοχάλκο Συμμετοχών, για τη μεταφορά της έδρας της εκτός Ελλάδος (στο Βέλγιο), καθώς και της μετοχής της από το ΧΑ στο Euronext.

Ο Τσίπρας "βύθισε" τις Fremm και μιλά για "εθνικό πλοίο" - 200 εκατομμύρια το χρόνο το κόστος Fremm!


Περίπου ως σκάνδαλο περιέγραψε το ενδεχόμενο να νοικιάσει η Ελλάδα φρεγάτες από τη Γαλλία με κόστος 200 εκατομμύρια ετησίως ,ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.“Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα” ,είπε ο Τσίπρας στην συνέντευξή του στη Θεσσαλονίνκη επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από ειδικούς τα πλοία αυτά δεν κάνουν για το Αιγαίο.

Δατσέρης: Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε σε… αποστολικό ρόλο


Ο Γιάννης Δατσέρης διετέλεσε τα τελευταία χρόνια ο στενότερος συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, και μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία, μετακινήθηκε σε κεντρικούς ρόλους στην τότε Ιπποκράτους, έχοντας μεταξύ άλλων των ευθύνη του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος.

«Αναβαθμίζονται σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο» οι σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας

  Την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τις εποικοδομητικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο εξέφρασε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στα ελληνικά και ρωσικά ΜΜΕ μιλώντας εφ' όλης της ύλης.

Τι είδους Ελλάδα θέλουμε; Χώρα ή... οικόπεδο;

http://www.topontiki.gr/photos/570x/foto_elladas_apo_psila1379308482.jpg
Σταύρος Χριστακόπουλος Καθώς η πολιτική λύση στη Συρία παίρνει ανάσα και ελπίδες, η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επαναφέρει, δυστυχώς, πολλά θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα. Για τα οποία, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγει να μιλήσει.Το σημαντικότερο αφορά την ελληνική στρατηγική στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτική ελίτ αντιλαμβάνεται τόσο τη θέση της χώρας μας όσο και τον δικό της ρόλο.

Ο λευκός καβαλάρης δεν πρόκειται να έρθει


pagoulatos
Του Γιώργου Παγουλάτου
Η αναζήτηση ενός ισχυρού νέου πολιτικού φορέα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μια θεωρητική ενασχόληση αργόσχολων διανοουμένων και παροπλισμένων πολιτικών. Αποτυπώνει γνήσια αγωνία για μια επόμενη μέρα, στην οποία η κοινωνία θα στέκει ακραία διαιρεμένη ανάμεσα σε τρεις κομματικούς πόλους: μια αποδυναμωμένη κεντροδεξιά, μια βολονταριστική αριστερά και μια νεοναζιστική ακροδεξιά. Γιατί αυτή θα είναι, σύμφωνα με τις παρούσες ενδείξεις, η εικόνα του πολιτικού χάρτη την επαύριο των ευρωεκλογών.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…


ΣΥΡΙΑ Η συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ κρύβει πλεονεκτήματα και για τις δύο: η Μόσχα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αναφέρεται στρατιωτικό χτύπημα, ενώ η Ουάσινγκτον πήρε δεσμευτικές ημερομηνίες και άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με την Τεχεράνη

Της Ελλης Πάνου

Η συμφωνία της Γενεύης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας δείχνει εντυπωσιακή στο χαρτί. Προβλέποντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για συμμόρφωση του καθεστώτος αναφέρει ότι: η Δαμασκός έχει περιθώριο επτά ημερών για να πει πόσα αποθέματα χημικών διαθέτει –πολύ πιο σύντομα από τον μήνα που ζητούσε ο Ασαντ–, ορίζεται ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα φθάσουν στη Συρία μέχρι τον Νοέμβριο και πρέπει να τους επιτραπεί «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες», ενώ τα όπλα θα πρέπει να καταστραφούν μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου.Εάν το καθεστώς δεν συμμορφωθεί –συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας– τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει ποιες «ενέργειες» θα υιοθετηθούν σε ό,τι αφορά «τις απειλές για την ειρήνη, παραβίασης της ειρήνης και επιθετικών πράξεων», όπως προβλέπει το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θέλουν να χτυπήσουν τον Ασαντ

http://www.bloomberg.com/image/iZzlt0_EKtoQ.jpg Η αποτυχία των ΗΠΑ, της Δύσης και των συμμάχων τους αραβικών δικτατοριών στις αποικιοκρατικές πολεμικές εκστρατείες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, οι φονικές και αποτυχημένες επεμβάσεις σε Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία και Μάλι, οι λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης -και ας τις βρίζουν πολλοί ως «αραβικό χειμώνα»- συνέβαλαν σημαντικά στην καταφανή αδυναμία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να παρουσιαστούν ως εγγυητές της παγκόσμιας νομιμότητας, «τιμωρώντας» τον Ασαντ.

Η αλλαγή πολιτικής και το κατοχικό δάνειο

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//E8969209119325493D10F81C7566AF7B.jpg
Η απάντηση του επικεφαλής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, Μπερτ Ρίξινγκερ, «κοιτάζουμε από κοινού μπροστά και όχι προς τα πίσω», προτάχθηκε υπό μορφή ερώτησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, για να τονιστεί ότι τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης επιτροπής και διεκδίκησης της επιστροφής του κατοχικού δανείου της Ελλάδας προς τη Γερμανία, αποτελούν άλλη μία πομφόλυγα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σκεπτικό ήταν απλό, ευθύ και σαφές. Αν και ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στη Γερμανία, δηλαδή το Die Linke, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του οποίου θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή του κατοχικού δανείου, τότε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ακόμα για το θέμα...

ΠΓΔΜ: 17 συλλήψεις αξιωματούχων για κατασκοπεία Μεταξύ αυτών και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής

Φωτογραφία αρχείου Στη σύλληψη 17 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, προχώρησε τη Δευτέρα η αστυνομία της ΠΓΔΜ με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεφσκι, οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία και για παράδοση αυστηρά διαβαθμισμένων κρατικών πληροφοριών σε εκπροσώπους ξένων μυστικών υπηρεσιών, καθώς και για εκβιασμούς προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας.

Χιλιάδες φιλοκυβερνητικούς εθελοντές για τα social media δημιουργεί η Τουρκία

http://www.skai.gr/files/temp//A92140E7D5B9B01CB00BDC183B2B634D.jpg
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένα από τα βασικά όργανα που συνέβαλαν αρχικά στη διάδοση, και μετέπειτα στην οργάνωση, των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την Τουρκία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Ομάδα 6.000 εθελοντών που θα έχουν ως καθήκον να προωθούν τις κυβερνητικές θέσεις και να παρακολουθούν συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), δημιουργεί η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Wall Street Journal», στον απόηχο των πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γιγαντώθηκαν σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτά τα μέσα.Οι άμισθοι εθελοντές θα προέλθουν από τις τάξεις της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος AKP του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.