17 Σεπτεμβρίου 2013

Η Τουρκία έρριξε το συριακό ελικόπτερο επειδή δεν μπορεί να …συμβιώσει με τον Ασαντ

Erdogan01-11august2013 Στην κατάρριψη ενός συριακού ελικοπτέρου που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο από τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο Mi-17, αναφέρεται ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη των Joe Parkinson και Ayla Albayrak στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας WALL STREET JOURNAL (σελ. Α8), με τίτλο «Turkey Shoots Down Syrian Helicopter».Το γεγονός αυτό, τονίζεται, υπογραμμίζει τον εύφλεκτο χαρακτήρα – σε περιφερειακό επίπεδο – του πολέμου στη Συρία παρά μια εβδομάδα διεθνούς διπλωματίας σε φρενήρεις ρυθμούς. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η χθεσινή αντιπαράθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου που η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, καταρρίπτει συριακό αεροσκάφος, αν και η Άγκυρα, επί έναν χρόνο περίπου, προβαίνει στην εναέρια απώθηση συριακών αεροσκαφών από τα σύνορά της.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, η Τουρκία θα ενημερώσει για το συμβάν τους νατοϊκούς της συμμάχους και το  Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι ανταποκριτές υπενθυμίζουν ότι η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ καλεί για διαβουλεύσεις ως το ενδεχόμενο συλλογικής δράσης αυτοάμυνας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης κατά κράτους-μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χθεσινή κατάρριψη του συριακού ελικοπτέρου αποτελεί προάγγελο μιας ολοένα και πιο έντονης στάσης αντιπαράθεσης της Άγκυρας έναντι της Δαμασκού, την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον αποκλιμακώνει τη δική της στρατηγική. 

Σύμφωνα με τον Soner Cagaptay, του think tank ‘Washington Institute for Near East Policy’, «η Τουρκία δεν μπορεί απλώς να μείνει ικανοποιημένη από τη συμφωνία για τα χημικά όπλα, διότι αυτό συνεπάγεται παραμονή του Assad στην εξουσία, προοπτική που συνιστά μείζονα απειλή για την τουρκική σταθερότητα. Η Τουρκία θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση διότι δεν μπορεί να συμβιώσει με τον Assad».
http://online.wsj.com