17 Σεπτεμβρίου 2013

Η αλλαγή πολιτικής και το κατοχικό δάνειο

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//E8969209119325493D10F81C7566AF7B.jpg
Η απάντηση του επικεφαλής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, Μπερτ Ρίξινγκερ, «κοιτάζουμε από κοινού μπροστά και όχι προς τα πίσω», προτάχθηκε υπό μορφή ερώτησης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, για να τονιστεί ότι τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί συγκρότησης επιτροπής και διεκδίκησης της επιστροφής του κατοχικού δανείου της Ελλάδας προς τη Γερμανία, αποτελούν άλλη μία πομφόλυγα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σκεπτικό ήταν απλό, ευθύ και σαφές. Αν και ο σύμμαχος του κ. Τσίπρα στη Γερμανία, δηλαδή το Die Linke, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του οποίου θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή του κατοχικού δανείου, τότε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ακόμα για το θέμα...

Ακούγοντας την απάντηση του κ. Τσίπρα ζωντανά στο ραδιόφωνο, κατάλαβα ότι στριμώχτηκε, όταν αρνήθηκε επί της ουσίας να σχολιάσει τη δήλωση Ρίξινγκερ και παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις του Die Linke για το θέμα.

Πηγαίνοντας στο γραφείο, προσπάθησα να βρω τι ακριβώς είχε πει ο Ρίξινγκερ στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt». Δεν ήταν καθόλου δύσκολο.

«Κοιτάζουμε από κοινού μπροστά και όχι προς τα πίσω» απάντησε, στο ερώτημα για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για επιστροφή του κατοχικού δανείου. Δεν είπε όμως μόνο αυτό. Είπε ακόμα ότι «είναι αναγκαία μία άλλη πολιτική διάσωσης στην Ευρώπη» και ότι αυτό «δεν είναι θέμα μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, αλλά μεταξύ φτωχών και πλουσίων». Είπε ακόμα ότι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι ότι τα παιδιά πεινάνε, όταν εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι δεν είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν ούτε ένα σεντ, συνεχίζουν να γυρνάνε με τα πολυτελή γιοτ τους τον κόσμο, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ματώνουν». Και πρότεινε: «Πριν ματώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, πρέπει οι Ελληνες εκατομμυριούχοι να δώσουν ώς και το 50% της περιουσίας τους ως θυσία αλληλεγγύης και αυτό πρέπει να ισχύσει και για τα χρήματα που έχουν φυγαδευτεί σε χώρες της Ευρώπης, τα οποία θα πρέπει αμέσως να παγώσουν».

Αυτή είναι λοιπόν ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Die Linke, από την οποία αποκόπηκε μία γραμμή για να γίνει η ερώτηση περί κατοχικού δανείου στον κ. Τσίπρα. Προκύπτουν λοιπόν άλλα, πολύ πιο σημαντικά ζητήματα από την «απόρριψη» του ελληνικού αιτήματος, εκ μέρους της γερμανικής Αριστεράς.

Πρώτον, ο Ρίξινγκερ στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις -και προς τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί από την επιστροφή του κατοχικού δανείου, αλλά από τη ριζική αλλαγή στην ακολουθούμενη πολιτική που έχουν επιβάλει οι δανειστές και κυρίως η γερμανική κυβέρνηση.

Δεύτερον, κάνει μία πρόταση για «θυσία αλληλεγγύης» από τους Ελληνες εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους, κατεύθυνση προς την οποία δεν τολμά καν να κάνει ένα βήμα η ελληνική κυβέρνηση.

Τρίτον, ζητεί να αντιμετωπιστεί η υψηλή φοροδιαφυγή, να βρεθούν και να πληρώσουν δηλαδή οι μεγάλοι φοροφυγάδες στην Ελλάδα. Οσοι... κοσμούν δηλαδή τις διάφορες λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κ.λπ., αλλά και άλλοι που δεν έχουν εντοπιστεί, για να μη συνεχίσουν να ματώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

ΥΓ. Ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του όφειλαν να γνωρίζουν το πλήρες περιεχόμενο της δήλωσης του Γερμανού επικεφαλής του αριστερού Die Linke, όταν δέχθηκαν την ερώτηση στη ΔΕΘ, και να απαντήσουν με το ίδιο όπλο της ερώτησης. Πιάστηκαν απροετοίμαστοι...