09 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η Κύπρος δίνει τους δικούς της χάρτες με τις γεωτρήσεις και την ΑΟΖ

Η Κύπρος δίνει τους δικούς της χάρτες με τις γεωτρήσεις και την ΑΟΖ
Την προκλητική ενέργεια να δώσει στη δημοσιότητα η Τουρκία χάρτη με τον οποίο δεσμεύει περιοχές ακόμη και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, αντικρούει η Λευκωσία. Πληρώνοντας την Αγκυρα με το ίδιο νόμισμα το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα δύο χάρτες με τα 13 οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).Στον έναν απεικονίζονται τα οικόπεδα των γεωτρήσεων και στον άλλο, αυτά στα οποία είναι σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις από τις εταιρείες Noble (αμερικανική), ENI-KOGAS (Ιταλοκορεατική κοινοπραξία) και εκείνα, στα οποία θα κάνει γεωτρήσεις η γαλλική Total.Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, το ΑΠΕ είχε παρουσιάσει έναν ακόμη χάρτη που απεικονίζει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Επικίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Μια παροιμία λέει, «μην αναβάλλεις για αύριο, αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα». Στην περίπτωση της Τουρκίας, η παραπάνω παροιμία, , θα μπορούσε να μετατραπεί σε: «μην αναβάλλεις για αύριο τη ακύρωση του κουρδικού οράματος για απόκτηση κράτους, αν μπορείς να το κάνεις σήμερα».
Στη συνθήκη αυτή βασίζεται εν ολίγοις η τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στην τρέχουσα χρονική στιγμή, στην κρίση που λαμβάνει χώρα λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά της. Ο πόλεμος στη Συρία ήταν μια καλή ευκαιρία για την Άγκυρα να ελέγξει το κουρδικό στοιχείο στη γείτονα, ώστε να μην έχει προβλήματα με τους δικούς της Κούρδους. Αυτό δεν θα το έκανε φυσικά μόνη της αλλά με τη βοήθεια του ιρακινού Κουρδιστάν και του Μασούντ Μπαρζανί ο οποίος παρεμπίπτοντος, στην σφαγή των συμπατριωτών του που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία, κρατά μάλλον χλιαρή στάση.

Γεωπολιτικό Πολύγωνο Κρίσης στο Λεβάντε και η Κύπρος


Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που είναι η στρατιωτική πτέρυγα της Ανώτατης Κουρδικής Επιτροπής του συριακού Κουρδιστάν και, σύμφωνα με κάποιους, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας, μάχεται σθεναρά κατά του προελαύνοντος στην πόλη Κομπανί (Kobane), Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον δυτικο-αραβικό «Συνασπισμό των Προθύμων», κανένας δεν προσέτρεξε σε βοήθεια των Κούρδων.Οι Σύριοι Κούρδοι πρόσφυγες που έχουν περάσει στην Τουρκία ξεπερνούν πλέον τις εκατό πενήντα χιλιάδες, ενώ η πόλη Κομπανί και το κουρδικό της στοιχείο απειλείται με απόλυτη καταστροφή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δηλώνει υπέρ των Κούρδων αλλά είναι διατεθειμένη να αναλάβει δράση μόνο υπό προϋποθέσεις τις οποίες και έχει θέσει στους δυτικούς της συμμάχους.

Στην "κόψη του ξυραφιού" η Τουρκία

Ένα βήμα πριν από μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και Κούρδων του PKK βρίσκεται όπως όλα δείχνουν η Τουρκία.Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέας Ρομπόπουλος, δύο φυλάκια του στρατού κοντά στη μεθόριο με τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από Κούρδους. Μάλιστα στη μια από τις δύο περιπτώσεις, οι Τούρκοι στρατιώτες δέχθηκαν πυρά και από την πλευρά των συνόρων που βρίσκεται η Συρία.Στο Ντιγιάρμπακιρ η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς φανατικοί ισλαμιστές και Κούρδοι συγκρούονται με πραγματικά πυρά στους δρόμους. Ενώ παρόμοιο είναι και το σκηνικό και σε άλλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Στον Ασυμβίβαστο Λουκάνικο

Ένα αφιέρωμα στο πιο αναγνωρίσιμο σκύλο της Ελλάδας. Τον Λουκάνικο! H ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ ΑΡΓΟΥΣ βραβεύτηκε στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας

Stratfor: Το δίλημμα της Τουρκίας, οι Κούρδοι και το έπαθλο του Κιρκούκ

Από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα οι στόχοι της Τουρκίας στα νότια σύνορά της είναι ίδιοι. Γιατί η Άγκυρα επιλέγει τη σκληρή ρητορική αλλά την επιφυλακτική δράση. Τα λάθη των Βρετανών, η παράμετρος «πετρέλαιο» και οι κινήσεις των Κούρδων.
Stratfor: Το δίλημμα της Τουρκίας, οι Κούρδοι και το έπαθλο του Κιρκούκ
Πριν από 95 χρόνια, μια αντιπροσωπεία της -καταρρέουσας τότε- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εμφανίστηκε ενώπιον των Συμμαχικών Δυνάμεων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μη διαλυθεί η αυτοκρατορία. Τονίζοντας πως οι Οθωμανοί δεν έφεραν καμία ευθύνη για τον Ευρωπαϊκό Πόλεμο, έδωσε τελεσίγραφο με το οποίο αποκήρυττε την όποια προσπάθεια αναδιανομής των οθωμανικών εδαφών στους Κούρδους, στους Έλληνες και στους Αρμένιους, τονίζοντας πως «στην Ασία, η τουρκική γη οριοθετείται στα νότια από τις επαρχίες της Μοσούλης και του Ντιγιάρμπακιρ, καθώς και από μέρος του Χαλεπιού έως και τη Μεσόγειο Θάλασσα».
Το τελεσίγραφο βεβαίως δεν έγινε δεκτό. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έκριναν ότι οι Τούρκοι είναι ακατάλληλοι για να κυβερνήσουν άλλες φυλές -ασχέτως αν είχαν κοινή μουσουλμανική ταυτότητα- και στη συνέχεια προχώρησαν στον διαμελισμό και το μοίρασμα των λαφύρων της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σε ποιον βρίσκεται το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας;

Της Silvia Merler

Προβληματίζει η στάση της Τουρκίας έναντι του IS Πηγή:www.capital.gr

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/811915/638/399/0x0000000000b79ad0/2/tourkia-astunomia-arxeiou.jpgΤου Andrew Hammond  Η απάντηση της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος έχει δημιουργήσει αμηχανία στους παρατηρητές. Καθώς η Ουάσιγκτον έχει προσπαθήσει να οικοδομήσει μια περιφερειακή συμμαχία των δυνάμεων εναντίον της οργάνωσης, η Τουρκία έχει σταθεί εμφανώς εκτός, με την άρνησή της να επιτρέψει πολεμικές αποστολές να ξεκινήσουν από το έδαφός της. Το μοναδικό μουσουλμανικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, συμφώνησε να πολεμήσει την IS κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν υπέγραψε ένα μεταγενέστερο ανακοινωθέν στην Jeddah από τις ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου, και τις Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία και Ιράκ.

Από τα ακίνητα, στα κινητά

Δεν είναι η πρώτη ούτε η δεύτερη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια επικοινωνιακή παραζάλη και τορπιλίζει μόνη της τη θετική εικόνα για το έργο της, που θέλει να κατασκευάσει. Μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το επίτευγμα, το ίδιο κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε τον αρχικό ΕΝΦΙΑ κάνοντας κεραμιδαριό ό,τι προηγουμένως προσπαθούσε να χτίσει.
Ο σάλος που ξέσπασε με τον ΕΝΦΙΑ στοίχισε πέραν πάσης αμφιβολίας αρκετές και κρίσιμες μονάδες στα ποσοστά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα δεν ήταν απλώς η επιβολή ενός νέου φόρου στα ακίνητα, ήταν η προχειρότητα με την οποία συντάχτηκε αυτός, οι κατάφωρες αδικίες και παραλογισμοί, η αγανάκτηση και ο θυμός που δημιούργησε.

Καρότο και μαστίγιο από την Κομισιόν στην Τουρκία

Απογοητευτικά -σε γενικές γραμμές- τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ. Βασικά αγκάθια αναδεικνύονται η έλλειψη ανεξαρτησίας στο δικαστικό σύστημα, οι ελλείψεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβερνητική λογοκρισία στο Διαδίκτυο ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει στην Άγκυρα να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους. Την ίδια ώρα όμως ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε τάσσεται υπέρ της επέκτασης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
«Συνεχίζω να υποστηρίζω την έναρξη το συντομότερο δυνατόν επίσημων διαπραγματεύσεων στον τομέα του κράτους δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του στο Twitter ο Φούλε.Στην ετήσια έκθεση προόδου, που δημοσιοποίησε την Τετάρτη, η ΕΕ επέκρινε την Τουρκία για πολιτικές επεμβάσεις στο δικαστικό σώμα, λέγοντας πως η απάντηση στο κυβερνητικό σκάνδαλο διαφθοράς έβλαψε την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και εξασθένησε τα δικαιώματα του πολίτη. Επίσης η Κομισιόν επιπλήττει την Τουρκία για ένα νόμο που ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Ίντερνετ, παρόλο που ο νόμος αυτός έχει πλέον ακυρωθεί από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας. Η Επιτροπή υπογραμμίζει πως απόπειρες για την απαγόρευση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης "αντανακλούν μια περιοριστική προσέγγιση στην ελευθερία της έκφρασης". 

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ερντογάν - Oμπάμα

MARK LANDLER, ANNE BARNARD, ERIC SCHMITT / THE NEW YORK TIMES
 Καθώς οι μαχητές του ISIS έσφιγγαν τον κλοιό στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπανί, το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να πολεμήσει τους τζιχαντιστές χωρίς να εμπλακεί βαθύτερα στον συριακό εμφύλιο δεχόταν πλήγματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αναμειχθεί ενεργώς στη σύγκρουση με το ISIS εκτός εάν οι HΠA συμφωνήσουν να ενισχύσουν αποφασιστικότερα τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Αυτή η τοποθέτηση κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ Ερντογάν και Ομπάμα, ο οποίος θα ήθελε να αναλάβει πιο ενεργό δράση η Τουρκία εναντίον του ISIS και να αφήσει στην άκρη τον αγώνα εναντίον του Ασαντ.

Φονικές συγκρούσεις και ταραχές στην Τουρκία

Καπνός αναδίδεται απο το Κομπανί μετά απο αμερικανικό βομβαρδισμό της συριακής πόλης. Η πυρκαγιά από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών στη Συρία μεταφέρεται και στη γειτονική Τουρκία, η οποία από τη νύχτα της Τρίτης βιώνει τις χειρότερες εθνοτικές ταραχές από τη δεκαετία του 1990. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι είχαν χάσει μέχρι χθες το βράδυ τη ζωή τους, ύστερα από την εξέγερση της κουρδικής μειονότητας σε τουλάχιστον 22 πόλεις. Την ανάφλεξη προκάλεσαν η ασφυκτική πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπανί στη Βόρεια Συρία, σε απόσταση μόλις ενός χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, και η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αναλάβει οποιουδήποτε είδους δράση για την αποτροπή της επαπειλούμενης σφαγής.

Το δίλημμα του Ερντογάν: με το PKK ή με τους τζιχαντιστές;

Η Αγκυρα δείχνει να ανησυχεί περισσότερο για τους κούρδουςαυτονομιστές παρά για τον κίνδυνο των τζιχαντιστών
Το δίλημμα του Ερντογάν: με το PKK ή με τους τζιχαντιστές;
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Τουρκία. Οι μαχητές του ISIS που απειλούν το Κόμπανι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο να έρθουν αντιμέτωποι με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων για να αποφύγουν τις επιθέσεις του ISIS, εντείνοντας τα προβλήματα της Αγκυρας.
Εν μέσω πίεσης για ανάληψη δράσης κατά του ISIS, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στον στρατό να κάνει επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ και επέτρεψε στις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις.Ωστόσο αυτό δεν υποδηλώνει στροφή 180 μοιρών της πολιτικής για τη Συρία, ούτε άμεση στρατιωτική δράση κατά του ISIS. Οι λόγοι της Τουρκίας να συμμετάσχει στον πόλεμο έχουν περισσότερο να κάνουν με την πάταξη των κούρδων αυτονομιστών και την απομάκρυνση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ παρά με την εξολόθρευση του ISIS. Η ανατροπή του Ασαντ και ο έλεγχος των Κούρδων της Συρίας που έχουν στενές διασυνδέσεις με το ΡΚΚ αποτελούν για καιρό τις προτεραιότητες της Αγκυρας.

Που βρίσκει τα λεφτά το Ισλαμικό Κράτος

Πετρέλαιο, λαθρεμπόριο, τοπική φορολογία, δωρέες από συμπαθούντες και από το οργανωμένο έγκλημα τα έσοδα του Χαλιφάτου. Ενδιαφέρουσα ανάλυση από  tovima.gr.
Στη Βόρεια Συρία, ακριβώς δίπλα στα τουρκικά σύνορα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) πολεμάει λυσσαλέα για να καταλάβει νέα εδάφη, που ανήκουν στους Κούρδους της Συρίας - και να τα προσθέσει στο χαλιφάτο που έχει ιδρύσει σε σουνιτικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.
Για ποιον λόγο ενδιαφέρονται οι τζιχαντιστές για το συριακό Κουρδιστάν; Σύμφωνα με το CNN, επειδή σε χωριά της περιοχής αυτής, όπως το Μπεσασλάν, το ISIS κερδίζει μέρος των χρημάτων που χρειάζεται για να χρηματοδοτεί τους πολέμους του. Πρόσφατα «ξεσκεπάστηκε» το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών που ανέρχεται σε εκατομμύρια βαρέλια.