26 Ιανουαρίου 2013

Ο ανθελληνισμός ως πολιτικό εργαλείο – Η κόκκινη γραμμή


Deropoli.com
Από ιδεολόγημα ή έστω ψευδοεπιχείρημα προκειμένου να περνούν οι μέρες του χειμώνα κάτω απ’ τη βαριά οικονομική κρίση και τα άδεια ταμεία του κράτους, ο ανθελληνισμός στην Αλβανία μετατρέπεται πλέον σε πολιτικό εργαλείο. Η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία στην ουσία στηρίζει την εκλογική της δυναμική ακριβώς στον ανθελληνισμό προσθέτοντας εσχάτως και μια αιχμηρή γλώσσα κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Δεν είναι μόνο ότι της «δίνει» ψήφους. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός δραστηριοποιείται ακριβώς για να πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα στην Αλβανία και να περιορίσει τον αυξημένο, λόγω συγκεκριμένων συγκυριών όπως η φιλοξενία χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα και της υποστήριξης απ’ την Ελλάδα της πορείας εξευρωπαϊσμού της Αλβανίας, ρόλο και απήχηση της στην Αλβανική κοινωνία.

Ταξίδια και... επιμόρφωση

Τα ταξίδια στο εξωτερικό ανέκαθεν ήταν χρήσιμα όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για λόγους επιμορφωτικούς.Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σοφότερος μετά τις επισκέψεις του σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον, καθώς για πρώτη φορά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με σοβαρούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής, διευρύνοντας τον κύκλο επαφών του πέραν των αρχηγών μικρών αριστερών κομμάτων και κινημάτων.Μπορεί στο εσωτερικό να δέχεται κριτική ότι έγινε συστημικός και δεν επέμεινε και στο εξωτερικό στους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα. Ομως αυτό είναι το απολύτως φυσιολογικό.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΙΡΑΝ-ΕΜΙΡΑΤΑ-ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ Τρωτά σημεία στην πανοπλία της «ισχυρής» Τουρκίας

Τ. Ερντογάν: Ακροβασίες...
Τ. Ερντογάν: Ακροβασίες...
Του Γιώργου Καπόπουλου
Kapopoulos@pegasus.gr
Από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση στην Αθήνα μια πλειοψηφική μερίδα αναλύσεων και προσεγγίσεων στη χώρα μας θεωρεί ως δεδομένο ότι ανατράπηκαν σε βάρος μας οι διμερείς ελληνοτουρκικοί συσχετισμοί. Την ώρα που σε επικοινωνιακό επίπεδο η Ελλάδα έμοιαζε να είναι στη θύρα εξόδου -αποβολής από την Ευρωζώνη- η Τουρκία ως μέλος της Ομάδας G-20, φάνταζε να ανατρέπει τελείως τους συσχετισμούς που υπήρχαν στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα: Τότε που η ευημερούσα Ελλάδα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μέλος της Ευρωζώνης είχε απέναντί της μια Τουρκία όπου ο Ερντογάν συγκατοικούσε με το Βαθύ Κράτος και προσπαθούσε να κατοχυρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική ως εργαλείο περιορισμού της παραεξουσίας της στρατιωτικής ηγεσίας.

Κοσμοσυροή για την Μεσόγειο

China-Middle EastΤα γεωπολιτικά συμφέροντα οδηγούν ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα να ερίζουν για την «mare nostrum» των Ρωμαίων
 Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
 Με μεγάλη επιχειρηματική όρεξη ατενίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα Κινέζοι, Ρώσοι και Αμερικανοί. Κι όσο κι αν επισήμως δηλώνουν ότι οι ορέξεις τους δεν είναι γεωπολιτικές, τα ίδια τα γεγονότα μάλλον τους διαψεύδουν…

Προπηλακισμοί γερμανών στρατιωτών

Η Άγκυρα ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τη Συρία. Οι στρατιώτες των δυτικών χωρών όμως, ανάμεσά τους και Γερμανοί, αντιμετωπίζονται με εχθρότητα στο τουρκικό έδαφος.Η επίθεση που δέχθηκαν δύο γερμανοί στρατιώτες στο Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) στις 22 Ιανουαρίου είναι μια πρώτη κορύφωση των αντιδράσεων που οργανώνουν εθνικιστές, κομμουνιστές και ισλαμιστές κατά της εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ στην Τουρκία.

Ο Σύριζα "το στρίβει" αλλά βασανίζεται από ψευδαισθήσεις

«Ο Τσίπρας του Βερολίνου είναι το ίδιο πρόσωπο που διαδήλωνε στο Σύνταγμα κατα την επίσκεψη της Α.Μερκελ;»
Γράφει: η Άτροπος
Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στη χώρα που να μην υποδέχτηκε με ικανοποίηση τη θεαματική στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ρεαλισμό.Οι επαφές του με τον («έξω από δω», μέχρι πριν λίγο καιρό) αρχιτέκτονα της μνημονιακής πολιτικής, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, και με το επιτελείο των «γερακιών» του ΔΝΤ, είναι η αρχή μιας (έτσι κι αλλιώς δύσκολης) προσγείωσης στην πραγματικότητα.Πρώτα απ’ όλα οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του αρχηγού του Σύριζα. Στόχος, φυσικά, η εξομάλυνση των σχέσεων με τους θεσμικούς εταίρους. Η εποχή που ο ίδιος ηγείτο των διαδηλώσεων, κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν -και ας μην έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τότε…
Αλλά και η γλώσσα που χρησιμοποίησε στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον, ήταν τελείως αλλαγμένη. «Δεν θα σκίσουμε τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα, δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες».Μόνη υπενθύμιση της εποχής «θα καταργήσουμε αμέσως το Μνημόνιο», η φράση «η ζωή έχει αποδείξει πως το Μνημόνιο είναι νεκρό».

Τουρκία: Φυλακίζουν τους δικηγόρους που υπερασπίζονται Κούρδους και αριστερούς

Άλλοι εννέα δικηγόροι που είχαν ασχοληθεί με υποθέσεις αστυνομικής βίας, συνελήφθησαν πρόσφατα στην Τουρκία, φτάνοντας τους 50 τον αριθμό των νομικών που έχουν φυλακισθεί. Οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι ανάστατοι από την αφαίμαξη των δικηγορικών γραφείων που πρόσκεινται στους κύκλους των Κούρδων ή της άκρας αριστεράς.  Εκατοντάδες δικηγόροι συγκεντρώθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιμίτ Κοτζασακάλ έκανε έκκληση για αντίσταση: "Φτάνει πια! Οι επιθέσεις αυτές που έχουν στόχο τα δικαιώματα της υπεράσπισης και τους δικηγόρους με συστηματικό και εσκεμμένο τρόπο, έχουν πάρει διαστάσεις που δεν είναι πλέον ανεκτές».

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ Διπλό παιχνίδι του Στάλιν με θύμα το ΚΚΕ

Ζαχαριάδης, Χότζα, Στάλιν,  στο Κρεμνλίνο το '50, θύτες  και θύματα σε μια σκοτεινή ψυχροπολεμική υπόθεση
Το χειμώνα στη Μόσχα το κρύο είναι τσουχτερό αλλά αυτό δεν εμποδίζει να πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση τον Ιανουάριο του 1950 στο Κρεμλίνο με μεγάλη μυστικότητα.
Ζαχαριάδης, Χότζα, Στάλιν, στο Κρεμνλίνο το '50, θύτες και θύματα σε μια σκοτεινή ψυχροπολεμική υπόθεση Από σοβιετικής πλευράς συμμετέχουν ο αρχηγός της Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν, ο Μολότοφ και ο Μαλενκόφ. Εκ μέρους των Αλβανών κομμουνιστών παρευρίσκεται ο αρχηγός της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα και ο στενός συνεργάτης του, Μεχμέτ Σέχου. Ο τρίτος συμμετέχων στη σύσκεψη είναι η ηγεσία του ΚΚΕ, που την εκπροσωπούν ο Νίκος Ζαχαριάδης και ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

Αδιανόητη βαρβαρότητα Μηχανή ακρωτηριασμού κλεφτών χρησιμοποιούν οι Αρχές του Ιράν

Μία από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο.
Μία από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο.
Τεχεράνη: Συγκλίνουσες πληροφορίες αλλά και μια αναφορά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων το Ιράν πιστοποιούν ότι οι Αρχές χρησιμοποιούν πλέον ένα μηχάνημα για τον ακρωτηριασμό των κλεφτών, σε εφαρμογή της Σαρίας, του ισλαμικού Ιερού Νόμου, όπως αυτός ερμηνεύεται από το θεκρατικό καθεστώς της χώρας. Το ISNA μετέδωσε πρόσφατα φωτογραφίες με την ποινή που επιβλήθηκε δημόσια σε ένα άνδρα στην πόλη Σιράζ στα νοτιοδυτικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Το Κουρδικό στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την τεράστια κηδεία των τριών ακτιβιστριών στο Ντιγιαρμπακίρ
Στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στους εσωτερικούς χώρους του μεγάρου «μετακόμισε» αυτές τις μέρες το ενδιαφέρον για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος.
Από την τεράστια κηδεία των τριών ακτιβιστριών στο Ντιγιαρμπακίρ Αξιοπρόσεκτη η σημειολογία και η ταυτότητα όλων όσοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έφεραν το Κουρδικό στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, μέσα και έξω από τη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συγκρούσεις για τα οφέλη Κύπρος-Τουρκία: Πόλεμος για το φυσικό αέριο Ανέφικτη η ενεργειακή συνεργασία με άλυτο το Κυπριακό λέει το ΑΚΕΛ

Θέλουν ανοιχτές τις στρόφιγγες
Ενόχληση προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Economist που αναφέρεται σε πιέσεις της τρόικας για εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, έναντι της επιλογής για μεταφορά μέσω αγωγών, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «αποφεύγονται πιθανά προβλήματα λόγω πολιτικής αστάθειας».Θέλουν ανοιχτές τις στρόφιγγες Ως παράδειγμα έφερε την διαφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας κατά το πρόσφατο παρελθόν, που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η προμήθεια αερίου και να «παγώσει» η κεντρική Ευρώπη.

Το υπερόπλο των ΗΠΑ

Πόσοι από τους πολέμους της πρόσφατης Ιστορίας δεν έχουν συνδεθεί – άμεσα ή έμμεσα – με την ανάγκη της Δύσης να διασφαλίσει τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη; Ελάχιστοι... Μπορεί να φανταστεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη εάν, λόγου χάρη, οι ΗΠΑ δεν είχαν πλέον ανάγκη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Θα εξακολουθούσε να περιπολεί τον Περσικό Κόλπο ο 5ος Στόλος; Θα απολάμβανε την αμέριστη αμερικανική υποστήριξη η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας; Θα συνεχιζόταν με παρόμοια ένταση το μπρα ντε φερ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άσκηση επιρροής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Κεντρική Ασία;

Σχέδια δολοφονίας εναντίων των Ερτογαν και Γκιούλ

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις του Υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Ιντρίς Ναίμ Σαχίν για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμντουλάχ Γκιουλ. 
Ο Τούρκος υπουργός απάντησε σε επερώτηση βουλευτή του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανακοίνωσε πως έχουν γίνει τέτοιες απόπειρες και έχουν συλληφθεί 7 άτομα.  «Υπήρξαν προσπάθειες για να οδηγηθεί η χώρα μας στο χάος. Γι’ αυτό και οι αρχές μας έχουν συλλάβει 7 άτομα σχετικά με τις υποθέσεις αυτές».

Κηδεύεται ο αγνοούμενος Σάββας Γιωργαλλής Χριστοδούλου Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του κατεχόμενου χωριού του


Αλλος ένας αγνοούμενος από την τουρκική εισβολή κηδεύεται σήμερα. Πρόκειται για τον Σάββα Γιωργαλλή Χριστοδούλου από την Αφάνεια, έφεδρο στρατιώτη του 305 Τάγματος Πεζικού ο οποίος αγοείτο από τον Αύγουστο του 1974.Τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο σε περιοχή του κατεχόμενου χωριού του και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο Ντι-Εν-Εϊ.Η κηδεία του θα τελεστεί στις δώδεκα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στον συνοικισμό Τσακιλερού στη Λάρνακα.Επικήδειο λόγο θα πει η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
http://kathimerini.com.cy/i

Τουρκία: Θέσπιση δυνατότητας χρήσης της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια Η ρύθμιση αφορά τους κούρδους κατηγορούμενους

Τουρκία - Εθνοσυνέλευση - Αρχείο
Νομοθετική ρύθμιση η οποία επιτρέπει σε κατηγορούμενους να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα κατά την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο ενέκρινε την Πέμπτη το βράδυ η τουρκική εθνοσυνέλευση.Κούρδοι και εθνικιστές βουλευτές συγκρούστηκαν φραστικά κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συζήτησης για τη μεταρρύθμιση, η οποία έχει ως στόχο να άρει ένα αδιέξοδο εκατοντάδων κατηγορουμένων για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).Τα δικαστήρια μέχρι σήμερα δεν έκαναν δεκτές τις προσπάθειες υπόπτων, κατηγορούμενων για συμμετοχή στο ΡΚΚ, να χρησιμοποιούν την κουρδική γλώσσα κατά την υπεράσπισή τους.Ο νέος νόμος επιτρέπει τη χρήση της μητρικής τους γλώσσας, αν τη μιλούν καλύτερα από την τουρκική.

Η ανατομία του εγκλήματος. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

ant3493920004
Συγκλονιστικά για την παρούσα κατάσταση και το μέλλον της Ελλάδας είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του, για την ελληνική οικονομία. 
Στην έκθεση γίνεται αναφορά πως στην Ελλάδα, το 80% στο συνολικό πακέτο περικοπών, προέρχεται από τις  μειώσεις μισθών και συντάξεων και  τον περιορισμό ή την κατάργηση κοινωνικών δαπανών. Τα τελευταία χρόνια, οι άμεσοι φόροι που επιβλήθηκαν και τα αλλεπάλληλα χαράτσια έφτασαν στο σημείο να αποτελούν το 54% των εσόδων του κράτους. Ιδιαίτερο, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η  θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, όπου καταγράφεται μια καθυστέρηση στη διαδικασία και προβάλλεται ο ισχυρισμός πως αν μέχρι τον Ιούνιο εξακολουθεί να μην θεωρείται ικανοποιητικός ο ρυθμός των ιδιωτικοποιήσεων, τότε ξένοι ειδικοί θα πρέπει να αναλάβουν την εκποίηση της κρατικής περιουσίας.