21 Απριλίου 2014

Οι κόκκινες γραμμές της ‘νέας’ Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ (Τζον Κέρι), της Ρωσίας (Σεργκέι Λαβρόφ), της Ουκρανίας (Αντρίι Ντεστσίτσα) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κατέληξαν τη Μ. Πέμπτη σε μια εύθραυ
Η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση τη Μ. Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν από πολλές απόψεις διαφωτιστική αναφορικά με τις προοπτικές της «γεωπολιτικής κοσμογονίας» που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία. Κι αυτό διότι έθεσε επί τάπητος τους νέους συσχετισμούς της μεταψυχροπολεμικής περιόδου όπως διαμορφώνονται στο μέτωπο της Βορειοανατολικής Ευρώπης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ (Τζον Κέρι), της Ρωσίας (Σεργκέι Λαβρόφ), της Ουκρανίας (Αντρίι Ντεστσίτσα) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κατέληξαν τη Μ. Πέμπτη σε μια εύθραυστη συμφωνία που προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων και την εκκένωση-παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους.Είναι σαφές πως η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Οπως είναι επίσης σαφές πως ο διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος για το μέλλον της θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με αμείωτη ένταση. Η ρωσική στάση θα αποτελέσει γνώμονα για τις εξελίξεις και υπ' αυτή την έννοια έχουν ιδιαίτερη σημασία όσα είπε ο Πούτιν τη Μ. Πέμπτη από τηλεοράσεως.

TO ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗ Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα στη Θράκη

Τελική πρόβα για να δοκιμασθεί η δυνατοτητα χειραγωγησης και έλεγχου της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στις «ανώδυνες» ευρωεκλογές, ώστε να αξιοποιηθεί πολιτικά το «κεφάλαιο» αυτό στις εθνικές εκλογές, αποτελεί η απόφαση εκείνων που επιχειρούν εδώ και τέσσερα χρόνια να αναστήσουν το κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ, του πιο γνήσιου εκφραστή του τουρκισμού στη Θράκη , να κατέλθουν με αυτόνομο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.
Το τουρκι­κό προξενείο, που κινεί τα νήματα, έχει δώσει εντολή για στοίχιση όλων των μειο­νοτικών δυνάμεων πίσω από το DEB, στο οποίο ηγείται ο Μουσταφά Αλή Τσαούς (σε κύκλο).

Το τουρκι­κό προξενείο, που κινεί τα νήματα, έχει δώσει εντολή για στοίχιση όλων των μειο­νοτικών δυνάμεων πίσω από το DEB, στο οποίο ηγείται ο Μουσταφά Αλή Τσαούς (σε κύκλο).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ* Μαθήματα πολιτικής χειραγώγησης

Γιατί ο Ερντογάν εστράφη κατά του Twitter; Γιατί απειλεί τους ιθύνοντές του με φορολογικές διώξεις; Γιατί δεν επέβαλε γενική απαγόρευση του Facebook ή του YouΤube, όπου βρίσκει κανείς, ακόμη και σήμερα, διαθέσιμες όλες τις τηλεφωνικές υποκλοπές περί την πρωθυπουργική διαφθορά;
Ο ιταλικός Τύπος έσπευσε να δώσει μια «πικάντικη» εξήγηση, μιλώντας για επικείμενες ερωτικές αποκαλύψεις στο Twitter σε βάρος του μονογαμικού πρωθυπουργού. Αστειότητες: όποιος θέλει να πλήξει τον Ερντογάν μπορεί να ανεβάσει τις επίμαχες εικόνες, σήμερα κιόλας, στο Facebook και στο YouTube αλλά και στα εξεζητημένα δίκτυα Vimeo και Soundcloud.

Πούτιν: Αποκατάσταση των Ελλήνων της Κριμαίας


Στην αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των μειονοτήτων που διώχθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο - μεταξύ αυτών και της ελληνικής - αναφέρθηκε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες, στην οποία μίλησε για "δικαίωμα" επίθεσης στην Ουκρανία.
Έκανε λόγο για αποκατάσταση πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας;

Όλο και μεγαλύτερη «δύναμη» φέρεται να αποκτά το όνομα του νυν υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη διαδοχή του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία της Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet.Η ενίσχυση του σεναρίου που θέλει τον κ. Νταβούτογλου στον πρωθυπουργικό θώκο έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ πως δεν έχει «οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο για το μέλλον υπό τις σημερινές συνθήκες».Παράλληλα, ο κ. Γκιούλ απέρριψε το μοντέλο Πούτιν-Μεντβέντεφ για εναλλαγή μεταξύ προεδρίας και πρωθυπουργίας, ως μη κατάλληλο για μία δημοκρατία.

Τουρκία: Διαπραγματεύεται πιο φθηνό φυσικό αέριο με τη Ρωσία

Η Τουρκία συμφώνησε "επί της αρχής" με τη Ρωσία να αυξηθεί η ποσότητα φυσικού αερίου που διέρχεται από τον αγωγό Blue Stream, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας. Οι δύο χώρες θα αυξήσουν την ποσότητα φυσικού αερίπου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού ο οποίος διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, από τα 16 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, στα 19 δισ. κυβικά μέτρα, είπε ο Taner Yildiz. "Συνάψαμε συμφωνία επί της αρχής με τη Ρωσική Ομοσπονδία", φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με την Hurriyet, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπογραφεί νέα σύμβαση με τη Μόσχα για την αγορά φυσικού αερίου "σε λογική τιμή" μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Κρίση και στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης

Κρίση και στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω της κρίσης
O πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε σήμερα τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.
Την ίδια στιγμή ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, Φιλάρετος, κατήγγειλε τον Ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι σύμφωνα με εκείνον καταδικασμένη σε αποτυχία, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του για το Πάσχα.Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε από τα πλήθος να γονατίσει και γονάτισε ο ίδιος για μια προσευχή για την Ουκρανία.

O μύθος της επαναπροσέγγισης ή πως θα χαρίσουν την Κύπρο στην Τουρκία…

O μύθος της επαναπροσέγγισης ή πως θα χαρίσουν την Κύπρο στην Τουρκία…Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ, www.philenews.com, www.mignatiou.com
Ήταν ένας δημοσιογράφος, ονόματι νομίζω, Χαραλάμπους (αλλά σίγουρα όχι ο Πάμπος της Αλήθειας και σημερινός έμμισθος κονδυλοφόρος του Προεδρικού) που έκανε το πιο ακριβές και εύστοχο σχόλιο, όταν τον Απρίλιο του 2003 ένας πολιτικά απελπισμένος Ραούφ Ντενκτάς πήρε το πράσινο φως από την Άγκυρα και άνοιξε το περιβόητο οδόφραγμα στο Λήδρα Πάλας, δίδοντας έτσι τόπο στην οργή των Τουρκοκυπρίων που ένοιωθαν ότι ο Ντενκτάς και οι ομοϊδεάτες του τους απέκλειαν το μέλλον, καταδικάζοντας τους στην εσωστρέφεια και τη αυτοαπομόνωση.Έγραψε τότε ο Χαραλάμπους (;) ένα σύντομο σχόλιο διατυπώνοντας την πιο απλή αλήθεια: ότι σε μια μέρα “κατέρρευσε ο μύθος της επαναπροσέγγισης” που καλλιεργείτο ευλαβικά και με το αζημίωτο για δεκαετίες, ώστε όταν φθάσει η ευλογημένη εκείνη “ώρα”, να επικρατήσουν η πολιτική ωριμότητα, η σύνεση, η ανοχή, ο πλουραλισμός και όχι ο εθνισμός, ο ατταβισμός και ο ρεβανσισμός.

Τα μπαντουστάν της Κύπρου

Του Δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Τα εργαλεία συμφιλίωσης μαύρων-λευκών και Γαλλογερμανών
  • Η αποστολή των διαπραγματευτών στη Νότια Αφρική και η σημασία των δημοκρατικών αρχών και αξιών ως στοιχείων βιωσιμότητας της λύσης
  • Η ΣΧΕΣΗ της ομοσπονδίας, της κατοχής και του ρατσισμού με Απαρτχάιντ και την Τουρκία
Είναι ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη μετάβαση των διαπραγματευτών Μαυρογιάννη και Οζερσάι στη Νότιο Αφρική, προκειμένου να εξετάσουν πώς μπορεί να γίνει συμφιλίωση στην Κύπρο. Όντως θα πρέπει να αναλύσουμε επί ποίων πυλώνων οικοδομήθηκε η συμφιλίωση εκεί και πώς επιχειρείται στην Κύπρο, προκειμένου τα επόμενα βήμα να είναι στέρεα και να μην κτίζουμε πύργους στην άμμο.

Το καντήλι της Ελλάδας αργοσβήνει…

Εικόνα: Γιώργος ΧαρβαλιάςΓιώργος Χαρβαλιάς Ειλικρινά, δεν γνωρίζω αν μετά τη θριαμβευτική έξοδο στις αγορές και το «μπόλιασμα» του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. με δυο τρία υποδειγματικά…«ούφο» οι πολιτικοί συντελεστές της συγκυβέρνησης είναι έτοιμοι να ζήσουν ξένοιαστοι τον πασχαλινό τους μύθο στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ξέρω όμως στα σίγουρα ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες θα κάνουν στην κυριολεξία μαύρη Ανάσταση, περιμένοντας από Δευτέρα να ξαναγυρίσουν στον γολγοθά τους.
 Ο ελληνικός γολγοθάς δεν έχει λήξη. Κι όποιος νομίζει ότι ήρθε η λύτρωση επειδή κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου ανακάλυψαν το…ποδήλατο, είναι άξιος της μοίρας του.

Εικόνες από τον Εμφύλιο μια Κυριακή του Πάσχα

Σπύρος ΛίτσαςΜία από τις πλέον ενδιαφέρουσες Κυριακές του Πάσχα των τελευταίων χρόνων ήταν πέρυσι στo Μαυροχώρι της όμορφης Καστοριάς, όταν βρέθηκα στο ίδιο τραπέζι με δύο παλαιμάχους του Εθνικού Στρατού, ο ένας πολυβολητής και ο άλλος ναρκαλιευτής, που είχαν πάρει μέρος πραγματικά και όχι στη φαντασία τους στις τελικές μάχες του Εμφυλίου στο Βίτσι και στον Γράμμο.
Γρήγορα η συζήτηση στράφηκε προς εκείνες τις ημέρες. Εβγαλα την κάμερα και άρχισα να καταγράφω τις μαρτυρίες τους. Ευθύς εξαρχής μου έκανε εντύπωση η σεμνότητα και των δύο, καθώς και ο σεβασμός για τον «απέναντι», αφού σε καμία στιγμή δεν μίλησαν για εχθρό. Δεν θέλησαν να κάνουν βαθυστόχαστες αναλύσεις, να βρουν ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. Κοιτούσαν ο ένας τον άλλο και μιλούσαν για τις ημέρες της φωτιάς με την καθαρότητα αυτών που έζησαν τον όλεθρο. Είχα μπροστά μου εκπροσώπους της πλέον άξιας γενιάς της σύγχρονης Ιστορίας μας, του Μεσοπολέμου, που έγραψε χρυσές σελίδες στον ελληνοϊταλικό και τον ελληνογερμανικό πόλεμο, δημιούργησε την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και αφανίστηκε στον καταστροφικό Εμφύλιο που ακολούθησε εξαιτίας αμφοτέρων λαθών· της αστικής πλευράς που δεν πέτυχε την κάθαρση και την τιμωρία αυτών που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή κατά τη διάρκεια της Κατοχής και εμφανίστηκαν στη συνέχεια ως προστάτες και τιμητές του πατριωτισμού των Ελλήνων και της κομμουνιστικής πλευράς που δεν κατανόησε ορθά τα δεδομένα που δημιουργούνταν για τη μεταπολεμική ΝΑ Ευρώπη, θεωρώντας, λανθασμένα, ότι η βίαιη ρήξη με τον αστικό κόσμο ήταν μονόδρομος αντί της πολιτικής διευθέτησης των διαφορών, όπως έκαναν για παράδειγμα οι Μορίζ Θορέζ και Παλμίρο Τολιάτι, οι ηγέτες του Γαλλικού και του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αντιστοίχως.

Το νέο σκηνικό στην Ε.Ε. έπειτα από τις εκλογές!

Αλέξανδρος ΤάρκαςΟι αναλύσεις στην Ελλάδα για την 26η Μαΐου, την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, αναλώνονται στα ερωτήματα της ενδυνάμωσης ή της αποδυνάμωσης της κυβέρνησης και του οικονομικού προγράμματος.Ομως, ταυτόχρονα, οι ελληνικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα επηρεαστούν και από τις ισορροπίες στην Ευρώπη, καθώς το σκηνικό μεταβάλλεται εντυπωσιακά. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το μπλοκ των παραδοσιακών ευρωσκεπτικιστών, μαζί με τους νεοφυείς «ακραίους» και «λαϊκιστές» ή όπως αλλιώς αποκαλούμενους, θα είναι μεγάλο και, ενδεχομένως, συντονισμένο στις δράσεις του.

Το Twitter μπλόκαρε δύο σελίδες που διέρρεαν συνομιλίες του Ερντογάν

tourkia-twitter
Ο ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε σήμερα Κυριακή, την πρόσβαση σε δύο σελίδες του στην Τουρκία που κατηγορούνται από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας ότι διέρρεαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμπλέκοντας τον ίδιο και το στενό περιβάλλον του σε υποθέσεις διαφθοράς. Οι δυο επίμαχες σελίδες μετέδιδαν καθημερινά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου, ηχογραφημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που ενέπλεκαν μέλη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Ερντογάν σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Το "φάντασμα" πάνω από την Ανατολική Ευρώπη

http://www.capital.gr/images/2014-04/russian_troops.jpg
Μπορεί η Σοβιετική Ένωση να διαλύθηκε το 1989, όμως υπάρχουν πολίτες κάποιων χωρών του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ, που νιώθουν την Ρώσικη «σκιά» να πλανάται βαριά πάνω από τα κεφάλια τους. Τα γεγονότα της Ουκρανίας με την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει εντονότατο προβληματισμό στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δημοσιεύματα του Reuters. Τον «συναγερμό» σήμαναν οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος για να αιτιολογήσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στην Κριμαία, έκανε λόγο για προστασία των ρωσόφωνων της περιοχής.

Κυρώσεις στα "40 δισ. του Πούτιν" στην Ελβετία

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «παράλογη» την απειλή, όπως δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα The Times, επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ εις βάρος των «δισεκατομμυρίων» της προσωπικής περιουσίας που διατηρεί ο Πούτιν στην Ελβετία.
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Παρασκευή από τους The Times, οι οποίοι επικαλούνταν μια ανώνυμη αμερικανική κυβερνητική πηγή, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο, εάν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, να επιδιώξουν να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος του ίδιου προσωπικά του Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητώντας και δεσμεύοντας στις ελβετικές τράπεζες τα «40 δισεκατομμύρια δολάρια» που έχει συγκεντρώσει εκεί χάρη στις μετοχές που κατέχει στη Gazprom και σε άλλες εταιρείες υδρογονανθράκων.

Τι προσφέρει στους Κύπριους η "ελληνική" ενδιάμεση λύση

Του Χάρη Φλουδόπουλου Η προσφορά της κοινοπραξίας M&MGas, Trafigura και ΜΕΤΚΑ για την αποκαλούμενη ενδιάμεση λύση της Κύπρου (δηλαδή για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου σε φυσικό αέριο στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εμπορική εκμετάλλευση των δικών της κοιτασμάτων) δεν αποτελεί μια μεμονωμένη κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στρατηγικής της M&MGas να αναδειχθεί σε έναν περιφερειακό παίκτη της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και εκτός των ελληνικών συνόρων. Για αυτό το σκοπό άλλωστε στην κοινοπραξία συμμετέχει ο μεγαλύτερος trader εμπορευμάτων στον κόσμο, ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί συνεργασίες με τους leaders της αγοράς LNG, τόσο σε επίπεδο προμήθειας όσο και σε επίπεδο μεταφοράς.

Μέτκα και MOH για την «ενδιάμεση λύση» στην Κύπρο

Αέριο: Κοινοπραξία υπό M+M και Motor Oil υποψήφια για την «ενδιάμεση λύση» στην Κύπρο Μικτό σχήμα των ομίλων ΜΕΤΚΑ και Motor Oil είναι μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών που κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό της κυπριακής ΔΕΦΑ (Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου) για την αποκαλούμενη ενδιάμεση λύση τροφοδοσίας του νησιού με φυσικό αέριο έως ότου αρχίσει η παραγωγή από τα κοιτάσματα της ΑΟΖ. Οι προσφορές κατατέθηκαν τις προηγούμενες μέρες και όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι τέσσερις εταιρείες είναι οι εξής:
1. Η ολλανδική Vitol, ένας από τους διεθνείς κολοσσούς στον τομέα, η οποία είναι ένας εκ των βασικών μετόχων στο τερματικό υγρών καυσίμων στο Βασιλικό της VTTI. Όπως είναι γνωστό, η Vitol είχε συμμετάσχει και στην προηγούμενη διαδικασία ενδιάμεσης λύσης όπου κατετάγη δεύτερη.

Τα μεσανατολικά "χαρτιά" της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση

Του Κώστα ΡάπτηΤο μέλλον της Ουκρανίας ενδεχομένως κρίνεται στη... Μέση Ανατολή. Και τα «χαρτιά» που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα δεν είναι παρά οι χώρες-πυλώνες της αμερικανικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή, με τις οποίες η Ρωσία έχει έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση ως προς την Συρία.Εν μέσω των αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επαφών του με τον Barack Obama, την Angela Merkel και τον Ban Ki-Moon για το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δέχθηκε την Μ. Τρίτη την κλήση ενός μάλλον απροσδόκητου, αλλά οικείου, συνομιλητή: του ισραηλινού πρωθυπουργού Binyamin Netanyahu. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Putin απέδωσε στις αρχές του Κιέβου την πλήρη ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης, με την κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων «εναντίον άοπλων διαδηλωτών», ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτική επαφή για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τουλάχιστον 29 νεκροί στο Ιράκ Σύγκρουση του στρατού με τους αντάρτες.

Τουλάχιστον 29 νεκροί στο Ιράκ Νέα βίαια επεισόδια στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους χθες Σάββατο, περιλαμβανομένων 23 οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ανταρτών κοντά στη Ράμαντι, δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης, δήλωσαν αξιωματούχοι.Χθες το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στην αλ Χαμίρα, μια κοινότητα νότια της Ράμαντι την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν από τους αντάρτες, είπαν αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι δύο στρατιώτες και 21 αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Τα βίαια επεισόδια στην επαρχία αλ Άνμπαρ ξέσπασαν στα τέλη του Δεκεμβρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προχωρήσει σε μια αιματηρή επιχείρηση για να διαλύσουν έναν καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών κοντά στη Ράμαντι.

Οαση ανεκτικότητας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή

Οι ιμπάντι του Ομάν είναι οι κήρυκες του διαλόγου και του σεβασμού της διαφορετικότητας, ανατρέποντας εμπράκτως όλα τα αρνητικά στερεότυπα που επικρατούν στη Δύση.'Οι αρχές του Ισλάμ εμπεριέχουν τη δικαιοσύνη, τη συνύπαρξη και την αξιοπρέπεια προς όφελος όλης της κοινωνίας
 22

ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ* Αρχίζει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει σχολιαστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να αναρωτηθούν αν βρισκόμαστε στην απαρχή μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, που θα μπορούσε να μας γυρίσει σε συμπεριφορές και πρότυπα του Ψυχρού Πολέμου του 20ού αιώνα. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα, καθώς και οι δυναμικές διαμαρτυρίες ρωσόφωνων κατοίκων που πλειοψηφούν στο Ντονέτσκ (και σε άλλες γειτονικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας), έχουν οδηγήσει την Ουάσιγκτον και –σε πιο ήπιο βαθμό– τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακοινώσουν μια δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, απειλώντας συγχρόνως ότι οι κυρώσεις θα κλιμακωθούν σε περίπτωση που ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίσει να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η κρίση του Σουέζ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΚΑΣ*

Πάνω, μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ περιπολούν στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο αποστολής, την εποχή της κρίσης στο Σουέζ το 1956. Κάτω, καπνός ανεβαίνει από δεξαμενές πετρελαίου δίπλα στη διώρυγα του Σουέζ, χτυπημένες στη διάρκεια της πρώτης αγγλο-γαλλικής επίθεσης στο Πορτ Σάιντ, στις 5 Νοεμβρίου 1956.
Πάνω, μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ περιπολούν στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο αποστολής, την εποχή της κρίσης στο Σουέζ το 1956. Κάτω, καπνός ανεβαίνει από δεξαμενές πετρελαίου δίπλα στη διώρυγα του Σουέζ, χτυπημένες στη διάρκεια της πρώτης αγγλο-γαλλικής επίθεσης στο Πορτ Σάιντ, στις 5 Νοεμβρίου 1956.