21 Απριλίου 2014

Πούτιν: Αποκατάσταση των Ελλήνων της Κριμαίας


Στην αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των μειονοτήτων που διώχθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο - μεταξύ αυτών και της ελληνικής - αναφέρθηκε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες, στην οποία μίλησε για "δικαίωμα" επίθεσης στην Ουκρανία.
Έκανε λόγο για αποκατάσταση πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή μια "πολύ σοφή, σωστή πολιτική", την οποία ακριβώς προτίθεται να ακολουθήσει και ο ίδιος σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι λόγος γίνεται για αποκατάσταση "όχι μόνο των Τατάρων της Κριμαίας, διότι κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων υπέφεραν και οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, γι' αυτό πρέπει να μην ξεχάσουμε τους εκπροσώπους όλων αυτών των λαών".

Επαφές με Ερντογάν
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν συνομιλία έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.
Συζητήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, "ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων τα οποία αφορούν την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας". Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων "για επίκαιρα ζητήματα της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα".
http://www.nooz.gr/