24 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΡΥΒΕΙ ΑΓΟΡΑ Ελλάς - Γαλλία συμμαχία... με leasing

Με το βλέμμα στραμμένο στις πραγματικές εξοπλιστικές ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού της επόμενης πενταετίας (και σε βάθος δεκαετίας), η κυβέρνηση είπε κατ' αρχήν «ουί» στη γαλλική πρόταση για ενοικίαση δύο φρεγατών FREMM.
Ελλάς - Γαλλία συμμαχία... με  leasing
Για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό η έννοια του «leasing» δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Το 1980 είχε υπογράψει συμφωνία με το Ολλανδικό Ναυτικό για απόκτηση δύο φρεγατών τύπου Standard. Πρόκειται για την «Ελλη» και τη «Λήμνο», που σε δεύτερη φάση αγοράστηκαν από την Ελλάδα. Ετσι μέσω του leasing οι ολλανδικές φρεγάτες ήρθαν στην Ελλάδα και εν συνεχεία μονοπώλησαν τον Ελληνικό Στόλο, αφού συνολικά αγοράστηκαν 10 πανομοιότυπα πλοία!

ΚΡΙΣΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ Η καυτή ατζέντα Σαμαρά για το Αιγαίο

Εκ των πραγμάτων η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία θα πρωταγωνιστήσουν στις συζητήσεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών την επομένη Τ
Σε «κρίση υφαλοκρηπίδας» οδηγούνται Ελλάδα και Τουρκία, καθώς η Αθήνα αποφάσισε να κλιμακώσει τη διπλωματική αντίδρασή της στον ΟΗΕ για να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με την ελπίδα ότι τελικά θα αποτρέψει την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Polarcus Samur για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Φούσκωσαν» οι Τούρκοι με τα αποθέματα αερίου

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLs5-1-qEVqH6yodVmkFjZm_4ZRYACHorZRiDNPKeZQckHOVlH4A
Νέο «αέρα» αναμένεται να αποκτήσει η Αγκυρα μετά την αποκάλυψη πως η Τουρκία διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου. Αμερικανικοί χάρτες που απεικονίζουν τις περιοχές όπου η Τουρκία φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν «αναστατώσει» από προχθές την κοινή γνώμη της γείτονος.Ιδιαίτερα η περιοχή της Ανατολικής Θράκης όπως και η νοτιοανατολική Τουρκία φαίνεται πως έχουν πολύ πλούσια υπεδάφη, με αποτέλεσμα οι πιο αισιόδοξες φωνές στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας να κατατάσσουν τη χώρα, βάσει των νέων εκτιμήσεων και στοιχείων, στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι αυξανόμενες ανάγκες της τουρκικής οικονομίας καθιστούν δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της Αγκυρας για την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, ειδικά όταν πρόκειται για αποθέματα μη συμβατικού φυσικού αερίου.

Τουρνέ Τζον Κέρι χωρίς Ισραήλ

Ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ ξεκινάει σήμερα μια μεγάλη «περιοδεία ακρόασης» σε Ευρώπη και Μ. Ανατολή, αναζητώντας κοινό έδαφος με τους συμμάχους των ΗΠΑ. Πρώτος σταθμός το Λονδίνο κι ακολουθούν Ρώμη, Αγκυρα κ.ά. Για πρώτη φορά «εκτός» το Τελ Αβίβ
Με την Τουρκία, αλλά όχι με το Ισραήλ, να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εννέα χωρών που θα επισκεφθεί για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών, ο Τζον Κέρι ξεκινάει σήμερα μια «περιοδεία ακρόασης» σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με σκοπό να αναζητήσει κοινό έδαφος με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να μειώσει την ένταση και την αναταραχή που επικρατεί στον αραβικό κόσμο.

Μαζικές παραιτήσεις ενστόλων από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Βασικός λόγος των αυξημένων αιτήσεων για πρόωρη αποστρατεία είναι η φημολογία, τον τελευταίο καιρό, περί μείωσης του εφάπαξ κατά 20%
Του Κωστα Αλατζα
Μπαράζ παραιτήσεων αναμένει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τη φετινή χρονιά, καθώς το μήνυμα που λαμβάνει από τα στελέχη της που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποστρατείας είναι ότι προτιμούν να βγάλουν τη στολή παρά να συνεχίσουν να υπηρετούν με τα νέα οικονομικά δεδομένα.Από την αρχή του έτους έως τώρα έχουν κατατεθεί από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και των τριών όπλων 480 αιτήσεις αποστρατείας. Ο αριθμός των αιτήσεων τις πρώτες 45 ημέρες τους έτους αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των παραιτήσεων που υποβλήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Προς αποτροπή τουρκικών τετελεσμένων -Οι λεπτές ισορροπίες από την Αθήνα για ΑΟΖ

Ρηματική διακοίνωση της Αθήνας στον ΟΗΕ Η Αγκυρα θα στείλει ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο
Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν, η Αθήνα επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων, καταθέτοντας ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία απορρίπτει τη μονομερή ενέργεια της Τουρκίας να εγκρίνει άδειες έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αιτία είναι η πρόθεση της Αγκυρας να στείλει τις επόμενες εβδομάδες ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς αναδεικνύει την ενεργειακή διάσταση ορίζοντας τα πιθανά κοιτάσματα αερίου σε Ελλάδα και Κύπρο ως «ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας».Οι κινήσεις Σαμαρά ενόψει και της συνάντησής του με τον Ερντογάν στην Τουρκία
Του Αθανασιου Ελλις

Τώρα ο τόπος μας έχει ανάγκη τους καλύτερους

http://images.exelixeis.gr/2013/01/%CE%91%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B11.jpg
Η πολιτική είναι η σοβαρότερη τεχνοκρατική εργασία και πρέπει να ασκείται από τους καλύτερους. 
Σπύρος Λίτσας H Ελβετία παράγει κάθε χρόνο ρολόγια υψηλής τεχνογνωσίας, αυξάνοντας το ΑΕΠ της και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Διάφορες περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς οινοπαραγωγής, παράγοντας πλούτο με δυναμικές εξαγωγές. Στην Ιταλία η κουζίνα και ο τουρισμός είναι οι παράγοντες αυτοί που δημιουργούν πλούτο, αλλά και ο χώρος της μόδας με κέντρο το Μιλάνο αυξάνει το εθνικό ΑΕΠ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα; Ποιο το στοιχείο αυτό στο οποίο ειδικευόμαστε; Μέσω ποιας διαδικασίας μπορούμε να παράξουμε αριστεία και πλούτο; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας τώρα;

Αντιστάσεις Ο Τζέφερσον συμβουλεύει τον νέο Πρόεδρο

Με τον Σάββα Ιακωβίδη Σήμερα και στο εξής η υπουργική και, κυρίως, η προεδρική καρέκλα είναι ηλεκτρική!Σε περιόδους κρίσης, όταν διακυβεύεται το μέλλον του τόπου, ο ηγέτης οφείλει να αίρεται υπεράνω προσωπικών, κομματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων ή και ιδιοτελειών. Μόνος γνώμονας της πολιτικής του πρέπει να είναι το συμφέρον του τόπου, η επιβίωση και η ασφάλειά του. Η Κύπρος διέρχεται τις χειρότερες μέρες από της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας. Οι κίνδυνοι που μας περιζώνουν και μας απειλούν είναι τόσο ορατοί, ώστε κανείς δεν δικαιούται να σκέφτεται πλέον τι θα κερδίσει το κόμμα του, ποιους θα βολέψει στην εξουσία ή πόσο θα επωφεληθεί. Σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος και τελευταίος γύρος των προεδρικών εκλογών. Όποιος και να κερδίσει, από την 1η Μαρτίου θα βρεθεί ενώπιον τρομακτικών προβλημάτων και διλημμάτων. Θα κληθεί να δώσει αμέσως λύσεις και να πάρει… χτες αποφάσεις σε σωρεία ζητημάτων.

Βρετανικοί σχεδιασμοί λύσης

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/1/4/9/554149/1.jpg
Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
  • Πυλώνες βάσης συνομιλιών και τα διλήμματα της αυριανής μέρας - Δολώματα της διχοτόμησης, Αμμόχωστος, Μόρφου και Καρπασία, ενώ οι Τούρκοι ισχυρίζονται προς τους Ευρωπαίους ότι είναι έτοιμοι για κλείσιμο του Κυπριακού
  • Ο Ντάουνερ ισχυρίζεται προς την ΕΕ ότι οι Ε/κ δέχονται τετραμερή

‘Το παιχνίδι είναι στημένο’, όχι όμως απαραίτητα ξεπουλημένο;

Των Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη, Μιχαήλ Βασιλείου και Ειδικού Συνεργάτη
Τι εννοούμε με τη συγκεκριμένη παρατήρηση; Όπως υποσχεθήκαμε στους φίλους του «defence-point.gr», μετά το απαραίτητο ρεπορτάζ και την καθιερωμένη διαδικασία ανάλυσης και αξιολόγησης των διαθέσιμων πληροφοριών, θα εκφράσουμε μία άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένο ζήτημα.Ξεκινώντας από τα δεδομένα της όλης ιστορίας δεν μπορούμε παρά να αναφέρουμε χρονολογικά τα εξής: H Τουρκία τον Απρίλιο του 2012 εκδίδει ανοιχτή πρόσκληση για τη παραχώρηση αδειών σε θαλάσσιες περιοχές η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην Ελλάδα. Το Ιούλιο του ίδιου έτους η Αθήνα φαίνεται να αντιδρά ενημερώνοντας τους οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος η ίδια αλλά και η Τουρκία για τη παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας ενώ αποστέλλει και διάβημα διαμαρτυρίας.

ΗΠΑ: Ο χάρτης της Ευρώπης και τα σύνορά της έχουν καθοριστεί

"Ο χάρτης της Ευρώπης και τα σύνορά της έχουν καθοριστεί. Επομένως, η πρόσκληση για ενοποίηση όλων των Αλβανών είναι αντιπαραγωγική" υπογράμμισε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Φίλιπ Ρίκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Top Story" του τηλεοπτικού σταθμού "Top Channel".

Total: Ο Γαλλικός Γίγαντας Ενδιαφέρεται για τη ΝΑ Μεσόγειο

http://1.bp.blogspot.com/-9_XjOoZDuDI/USXGp8A9J6I/AAAAAAAA_0Y/gS4iaxHdsdQ/s1600/10570.jpgΗ γαλλική Total υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο για την εκμετάλλευση των οικοπέδων 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα όμως, η γνωστή πετρελαϊκή φημολογείται ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην ελληνική ΑΟΖ, αν κρίνουμε από την επίσκεψη Ολάντ στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.Η Total είναι μια από τις πιο γνωστές ιδιωτικές πετρελαϊκές παγκοσμίως, με δραστηριότητες σε κάθε ήπειρο και παραγωγή που εστιάζεται κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας, όπως η Αφρική. Ο όμιλος έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμος να διεξάγει πρώτος έρευνες υδρογονανθράκων σε «παρθένες» αγορές, όπως είναι η ελληνική, άρα οι φήμες που την θέλουν να δείχνει ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να απορρίπτονται αψήφιστα.

Σε φάση "απογείωσης" ο πρώτος ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός για το διάστημα si-Cluster

Το πρώτο ελληνικό cluster (καινοτομικός συνεργατικός σχηματισμός) για το διάστημα, με την ονομασία si-Cluster, αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται.Πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) η πρόταση για την χρηματοδότηση με ποσό έως 5 εκατ. ευρώ του «Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster)», στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: Ο Πλανήτης - Πιλοτική Φάση Λειτουργίας".

ΗΠΑ και Ευρώπη θα κυριαρχούν και στον 21ο αιώνα

Anne-Marie Slaughter
ΤΟ ΒΗΜΑ - The Project Syndicate
Οι ΗΠΑ ανέρχονται, η Ευρώπη σταθεροποιείται και οι δυο τους έρχονται πιο κοντά. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα στο ετήσιο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), όπου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα αυτον τον μήνα υπουργοί Αμυνας, Εξωτερικών, ανώτατοι στρατιωτικοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι και ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας.Στο συνέδριο έγινε συζήτηση και για ένα ασυνήθιστο θέμα - «Ευρήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου: πώς αλλάζει η γεωπολιτική της ενέργειας». Εκεί περιγράφηκε η «ενεργειακή επανάσταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ»: μια αύξηση 25% στην παραγωγή φυσικού αερίου, που θα μειώσει τις τιμές στις ΗΠΑ, και μια παραγωγή πετρελαίου που θα μειώσει τις εισαγωγές από το 60 στο 40% της κατανάλωσης.Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι ΗΠΑ θα μπορούν να εισάγουν ενέργεια για να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους από τη  Βόρειο και τη Νότιο Αμερική ως το 2030.

16 νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα-Μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας-

http://images.newsnow.gr/8/81249/i-aoz-einai-thema-xronou-1-315x236.jpg-ΣΕ είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αnadolu με τον τίτλο «Ισχυρισμός ότι 16 νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα», γράφει ότι ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CΗΡ, Καμέρ Γκεντς ζήτησε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ότι 16 νησιά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Σε επερώτηση που κατέθεσαν ο Καμέρ Γκεντς και ορισμένοι συνάδελφοί του, υποστηρίχθηκε πως έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα 16 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία εκ των οποίων τα 11 στο Αιγαίο και τα 5 στη Μεσόγειο.  Στην αιτιολογία αναφέρθηκε ότι στην ιστοσελίδα των δελτίων του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ , είναι εφικτό να δει κανείς και να καταλάβει ότι η «Ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» έχει καταλάβει υφαλοκρηπίδα 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Τουρκία καθώς και περιοχή ΑΟΖ. Τέλος σημειώθηκε ότι ζητήθηκε σύσταση Επιτροπής της Βουλής για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς αυτούς.