24 Φεβρουαρίου 2013

16 νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα-Μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας-

http://images.newsnow.gr/8/81249/i-aoz-einai-thema-xronou-1-315x236.jpg-ΣΕ είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αnadolu με τον τίτλο «Ισχυρισμός ότι 16 νησιά καταλήφθηκαν από την Ελλάδα», γράφει ότι ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CΗΡ, Καμέρ Γκεντς ζήτησε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί ότι 16 νησιά στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα. Σε επερώτηση που κατέθεσαν ο Καμέρ Γκεντς και ορισμένοι συνάδελφοί του, υποστηρίχθηκε πως έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα 16 νησιά που ανήκουν στην Τουρκία εκ των οποίων τα 11 στο Αιγαίο και τα 5 στη Μεσόγειο.  Στην αιτιολογία αναφέρθηκε ότι στην ιστοσελίδα των δελτίων του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ , είναι εφικτό να δει κανείς και να καταλάβει ότι η «Ε/κ διοίκηση» της «νοτίου Κύπρου» έχει καταλάβει υφαλοκρηπίδα 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ανήκει στην Τουρκία καθώς και περιοχή ΑΟΖ. Τέλος σημειώθηκε ότι ζητήθηκε σύσταση Επιτροπής της Βουλής για να διερευνήσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

-ΤΟ βρετανικό περιοδικό περιγράφει ως αχτίδα ελπίδας τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που μπορούν να κρύβουν και κοιτάσματα πετρελαίου σε μεγαλύτερο βάθος, με προοπτική υψηλών εσόδων επί δύο δεκαετίες μετά το 2019, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Wood Μackenzie. Παρόλα αυτά το περιοδικό προειδοποιεί ότι η ενεργειακή οικονομική άνθηση δε συνιστά βεβαιότητα, καθώς η διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς του αερίου από τόσο μεγάλο βάθος κοστίζει πολύ.
Ο Εconomist αναφέρεται για ακόμα μία φορά στο ενδεχόμενο της οικονομικότερης λύσης μεταφοράς του αερίου μέσω Τουρκίας. «Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι το αέριο θα μπορούσε να μετατραπεί από απλώς ένα ακόμα πρόβλημα σε καταλύτη για συμφιλίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μετά από την τουρκική στρατιωτική ‘παρέμβαση’ του 1974 που προκλήθηκε από το ελληνικής έμπνευσης πραξικόπημα», γράφει το βρετανικό περιοδικό, κάνοντας επίσης λόγο για πρόθεση των Ελληνοκυπρίων να μοιραστούν τον πλούτο του φυσικού αερίου με το φτωχότερο τουρκοκυπριακό «μίνι-κράτος» σε περίπτωση επανένωσης. Σχολιάζεται δε ότι οι διεθνείς σύμβουλοι έχουν εξοργιστεί από το ελληνοκυπριακό δόγμα πως «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Καταλήγοντας το άρθρο αναφέρει πως ίσως ο κ. Αναστασιάδης, εφόσον εκλεγεί, ενεργήσει διαφορετικά.
http://www.philenews.com/digital/