06 Μαΐου 2014

Τουρκικές βόμβες και ταραχές στην Κύπρο: Αναλύοντας τα γεγονότα…

Του William Mallinson - Απόδοση στην Ελληνική: Θοδωρής Μπουχέλος
 Εισαγωγή
Τουρκικές βόμβες και ταραχές στην Κύπρο: Αναλύοντας τα γεγονότα…
Χρειάστηκε μάχη επί περίπου τριάμισυ χρόνια, με την υποστήριξη του Επιτρόπου Πληροφοριών, μέχρις ο τελευταίος να διατάξει το Φόρεϊν Όφις να αποδεσμεύσει ζωτικής σημασίας έγγραφα, τα οποία απεδείκνυαν πώς από το 1974 η Βρετανία είχε επιχειρήσει να παραιτηθεί των βάσεών της στην Κύπρο, αλλά δεν τής το επέτρεψε ο Κίσινγκερ [1]. Μάλιστα μού ενεχείρισαν αντίγραφα των εγγράφων εδώ, στην Αθήνα.Παρά τα πολυάριθμα εμπόδια τα οποία τίθενται στον ιστορικό της διπλωματίας που θα επιχειρήσει κυνήγι στοιχείων (από τις ορδές πολιτικών και κομματικοδίαιτων δήθεν ακαδημαϊκών), το Φόρεϊν Όφις, είτε ενσυνειδήτως είτε από συνήθεια, ενίοτε συμμορφώνεται με τους κανονισμούς περί αποδεσμεύσεως εγγράφων στα Εθνικά Αρχεία: μόλις ανακάλυψα κάποια απόρρητα έγγραφα τα οποία αποδεσμεύθηκαν περίπου πενήντα έξι χρόνια αφ’ ότου συντάχθηκαν. Αν και τα πενήντα έξι χρόνια παραείναι μεγάλος χρόνος αναμονής για δημόσια έγγραφα, μπορώ να πω ότι και πάλι η κατάσταση είναι καλύτερη από εκείνη των ελληνικών αρχείων. Η Ελλάδα έχει πολλούς σκελετούς στη ντουλάπα της. Υπάρχουν έγγραφα που αφορούν στην Κύπρο τα οποία δεν είναι καν διαθέσιμα, ευτελίζοντας κάθε έννοια ακαδημαϊκής διαφάνειας.

Συνέδριο Economist: «Η Ευρώπη και ο Αραβικός Κόσμος»

Τους λόγους που εξηγούν το γεγονός ότι «οι ευρωαραβικοί δεσμοί δεν είναι σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήσαν στο παρελθόν», εξήγησε ο γγ της Ένωσης των Αραβικών κρατών Ναμπίλ Ελαραμπί, μιλώντας σε διάσκεψη του περιοδικού «Economist», το οποίο τελεί επίσης υπό την αιγίδα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, για τις «σχέσεις της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο».Ο ομιλητής διευκρίνισε ότι η αδυναμία αυτή, δεν μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη πρωτοβουλιών. «Τα τελευταία 40 χρόνια είχαμε υπερβολικά πολλές» σημείωσε.
Κατά την άποψή του οι λόγοι ήταν οι ακόλουθοι τρεις:

Αντιδράσεις ΗΠΑ στην αυτόνομη πώληση πετρελαίου από τους Κούρδους του Ιράκ Στηρίζουν τη Βαγδάτη


Την αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσε η συμφωνία για έναρξη εξαγωγής πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν προς την Τουρκία, η οποία ανακοινώθηκε στις 2 Μαΐου.Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μέρι Χαρφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν θετικά την αποστολή ή πώληση πετρελαίου από καμία περιοχή του Ιράκ χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης.

Η πιθανότητα σκληρότερων κυρώσεων -JENNIFER RANKIN / THE GUARDIAN


Στη σύνθετη παρτίδα σκάκι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η Δύση έχει μέχρι στιγμής περιοριστεί σε μετριοπαθείς τακτικές. Απαγόρευση βίζας σε σημαίνοντες αξιωματούχους και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μικρών επιχειρήσεων. Οι δύο αυτές κινήσεις μοιάζουν με απλή μετακίνηση πιονιών πάνω στη σκακιέρα.
Οσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και τις αδυναμίες της ρωσικής οικονομίας λένε ότι υπάρχουν πολύ πιο επιθετικοί και επικίνδυνοι ελιγμοί στη διάθεση της Ουάσιγκτον, καθώς η τελευταία προσπαθεί να εκδικηθεί τη δίμηνη προέλαση της Μόσχας στην Ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα προεδρικά διατάγματα του Patriot Act, του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, και να προχωρήσουν στην απομόνωση των ρωσικών θεσμών μέσα στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος κάποιας μεγάλης ρωσικής τράπεζας θα μπορούσε να τη μετατρέψει σε οικονομικό παρία.

Stratfor: Αντιμέτωπο με διπλή κρίση το Κίεβο

Στη γωνία βρίσκεται η μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία. Πώς οι εξελίξεις στις ανατολικές περιοχές απειλούν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν καν αρχίσει και να οδηγήσουν σε ακόμα σκληρότερα μέτρα. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και το δίλημμα της οικονομικής βοήθειας από τη... Ρωσία.
Stratfor: Αντιμέτωπο με διπλή κρίση το Κίεβο - Ο εφιάλτης του ΔΝΤ Στις 2 Μαΐου ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία. Ως τις 4 Μαΐου το Κίεβο είχε ανακτήσει τον έλεγχο του Κραματόρσκ και δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει το Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, αναφέρει σε ανάλυση η Stratfor.Οι αρχές έδωσαν μάχη για να επιβάλουν την τάξη στο νότιο λιμάνι της Οδησσού, όπου περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στις 2 Μαΐου και φιλορώσοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν επιδρομή σε αστυνομικό τμήμα στις 4 Μαΐου και απελευθέρωσαν κρατουμένους χωρίς να βρουν ισχυρή αντίσταση.Στις 30 Απριλίου το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο βοήθειας $17 δισ. προς την Ουκρανία, κι η εκταμίευση της πρώτης δόσης έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαΐου.

Τουρκία-ΗΠΑ: Συμβιβασμός ή μετωπική σύγκρουση;

Η είδηση την περασμένη βδομάδα στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία υποβαθμίσθηκε: Σε συνέντευξή του στη Δημόσια Τηλεόραση (PBS) των ΗΠΑ ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοση του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι από το 1997 μόνιμος κάτοικος της Πενσυλβάνια.Η απάντηση ήλθε χθες Δευτέρα έμμεσα αλλά με βαρύνοντα τρόπο από το κύριο άρθρο των New York Times με τίτλο «Ας αφήσουμε τον Ερντογάν να δώσει τις δικές του μάχες»: Χωρίς περιστροφές το άρθρο συνιστά απόρριψη του αιτήματος του Τούρκου πρωθυπουργού.
Η στιγμή δεν είναι τυχαία. Ο Ερντογάν ζητά την έκδοση του Γκιουλέν λίγους μήνες πριν από την Προεδρική Εκλογή, όπου θα διεκδικήσει την απευθείας εκλογή του από τον λαό στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, και στη σκιά της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Southstream υπεράνω όλων!

Τον δρόμο τον άνοιξε η ουδέτερη αλλά μέλος της Ε.Ε. - Ευρωζώνης Αυστρία και ακολουθούν τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Βουλγαρία και Ουγγαρία και η στον προθάλαμο αναμονής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Σερβία: Σε μια δύσκολη στιγμή για τη Ρωσία ψηφίζουν υπέρ της κατασκευής του Southstream όχι λόγω αλληλεγγύης στο Κρεμλίνο αλλά λόγω κοινών ζωτικών συμφερόντων των χωρών τους με τη Μόσχα και με πλήρη επίγνωση της δυσαρέσκειας που θα προκαλέσουν στην Ουάσιγκτον, αλλά ταυτόχρονα και την κρυφή ικανοποίηση που θα αισθανθεί η Γερμανία.

Το ΝΑΤΟ καρφί στα πλευρά της Ρωσίας

Το πάγωμα των σχέσεων Μόσχας-Συμμαχία καθοριστικό για τη διαμόρφωση της κατάστασης στην Κριμαία
Το ΝΑΤΟ καρφί στα πλευρά της Ρωσίας
Το διαφαινόμενο «πάγωμα» των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Κρεμλίνου αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο ζήτημα της Ουκρανίας, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN που σε εκτενές του άρθρο υποστηρίζει πως «το ΝΑΤΟ αποτελεί το καρφί στα πλευρά της Ρωσίας», με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να βρουν σημεία επαφής και επικοινωνίας. «Μετά την πρόσφατη δραστηριότητα των αμερικανικών και νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα, μεσολάβησε ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοΐγκου και τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ. Ο ρώσος υπουργός διαμαρτυρήθηκε εντόνως, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των νατοϊκών στρατευμάτων πρωτόγνωρη, με τον Χέιγκελ να διαβεβαιώνει τον Σοΐγκου ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε στόχο να προκαλέσει και ότι δεν είχε επεκτατικές προθέσεις» σημειώνει το δημοσίευμα.

Σάλος στη Γερμανία για τους παρατηρητές


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ερώτημα ποιος, στη Γερμανία, αποφάσισε την αμφιλεγόμενη αποστολή Γερμανών στρατιωτικών ως παρατηρητών στην Ανατολική Ουκρανία έθεσε χθες με συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Γκαουβάιλερ. Οι επικρίσεις του κ. Γκαουβάιλερ προς την αποστολή, που έληξε πρόωρα με την ομηρία των παρατηρητών, προξένησαν τις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων του.«Το γεγονός ότι η επαναστατική κυβέρνηση του Κιέβου, για τη νομιμοποίηση της οποίας υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες, έχει συμφέρον να “καλέσει” στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των συγκρούσεων το καταλαβαίνω», δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ στο Spiegel. «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε περισσότερο στη σύγκρουση με τέτοιο άκομψο τρόπο».

Από το «μπλε κολάρο» στη «μεσαία τάξη»

Η ανασφαλής μερίδα του 75% είναι σήμερα ο κυρίαρχος κοινωνικός πόλος που μπορεί να δώσει στην Αριστερά τη δυνατότητα διακυβέρνησης
getFile Του Μιχάλη Ψύλου
 Ο μεγάλος ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ προειδοποιούσε από τη δεκαετία του ’70 ότι η Αριστερά πρέπει «να γίνει πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της νέας ανασφάλειας, η οποία διαπερνά τις παραδοσιακές ταξικές διαιρέσεις». Τέσσερις δεκαετίες μετά, οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο τον μεγάλο ιστορικό.Η κυρίαρχη τάση στις τελευταίες δεκαετίες ήταν η εμφάνιση του «5-75-20» στην κοινωνία. Το «άνω» 5% είναι τα λεγόμενα «golden boys and girls» – οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι εργαζόμενοι οι οποίοι φυσικά είναι αντίθετοι με την Αριστερά, καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στο 1% του πληθυσμού που ελέγχει τον παραγόμενο πλούτο.

Το ζητούμενο: το Ποτάμι και η ισόρροπη κατεβασιά του!

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=679689&v=0&q=80&w=300&h=225Του Δημήτρη Μάρδα*
 Ενδιαφέρουσες διαδικασίες υιοθετεί το Ποτάμι, από την ίδρυσή του, σε θέματα που αφορούν την αρχηγική του ομάδα όπως και την επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών του.Οι πολίτες όμως σε έναν δεύτερο χρόνο περιμένουν το αυτονόητο: την ανακοίνωση των απτών μέτρων πολιτικής που θα διώξουν τη μιζέρια. Η χώρα αντιμετωπίζει ένα σύνολο προβλημάτων που πρέπει να λυθούν παράλληλα και όχι στη σειρά. Από την άλλη, οι προκλήσεις στην Ε.Ε. διαρκώς αυξάνονται. Οι λύσεις όλων αυτών απαιτούν, εύλογα, ανθρώπους με ιδιαίτερες γνώσεις, δεξιότητες από όλο το φάσμα της κοινωνίας και όχι από μέρος της!Κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου του κ. Θεοδωράκη, στη λίστα των ονομάτων των στενών συνεργατών –αξιόλογων στο σύνολό τους– που ανακοινώθηκαν διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: