06 Μαΐου 2014

Ο Southstream υπεράνω όλων!

Τον δρόμο τον άνοιξε η ουδέτερη αλλά μέλος της Ε.Ε. - Ευρωζώνης Αυστρία και ακολουθούν τα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Βουλγαρία και Ουγγαρία και η στον προθάλαμο αναμονής του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Σερβία: Σε μια δύσκολη στιγμή για τη Ρωσία ψηφίζουν υπέρ της κατασκευής του Southstream όχι λόγω αλληλεγγύης στο Κρεμλίνο αλλά λόγω κοινών ζωτικών συμφερόντων των χωρών τους με τη Μόσχα και με πλήρη επίγνωση της δυσαρέσκειας που θα προκαλέσουν στην Ουάσιγκτον, αλλά ταυτόχρονα και την κρυφή ικανοποίηση που θα αισθανθεί η Γερμανία.

Η Αυστρία, που είχε χάσει την κατασκευή του Nabucco που θα κατέληγε στο έδαφός της σε όφελος του ΤΑΡ που καταλήγει στην Ιταλία, μέσω του Southstream ανακτά τη θέση-κλειδί που επιδιώκει στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Προσφέρει ταυτόχρονα πολύτιμη υπηρεσία στη Γερμανία που, με δεδομένη την ύπαρξη του Northstream, βλέπει τον Southstream όχι μόνο να ξεκινά και να καταλήγει στο έδαφος μιας φιλικής και ομόγλωσσης χώρας, αλλά και να χαράσσει με τη διέλευσή του μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας μια ζώνη επικοινωνίας και συνεργασίας Ευρώπης - Ρωσίας, σε αντίστιξη με την Πολωνία, τις τρεις Βαλτικές χώρες και τη Ρουμανία που διαγκωνίζονται στην προσφορά ορμητηρίων κατά της Ρωσίας στις ΗΠΑ!

Εκτός απροόπτου, η ομαλή λειτουργία σήμερα του Northstream και αύριο του Southstream θα είναι σε γεωπολιτικούς όρους ένα προκλητικό bypass της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να απομονώσει τη Μόσχα και κυρίως να βραχυκυκλώσει την ενεργειακή συμμαχία Ρωσίας-Βερολίνου.

Τα παραπάνω παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα που βλέπει την πλειοψηφία των γειτόνων της -Τουρκία, Βουλγαρία και Σερβία- να υιοθετούν θετική στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη Ρουμανία υπερπρόθυμη στη διάθεση των ΗΠΑ και τους συνήθεις πρόθυμους Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ έτοιμους να πλειοδοτήσουν άσφαιρα καθώς η γεωγραφική τους θέση δεν ευνοεί τη διεκδίκηση αντισταθμιστικού οφέλους από την Ουάσιγκτον.

Η Αυστρία άνοιξε τον δρόμο και για έναν άλλο λόγο, προχώρησε σε διμερή συμφωνία με τη Ρωσία, με παράκαμψη, αν όχι αγνόηση, των εκκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης των χωρών-μελών της Ε.Ε. από τη Μόσχα.
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ