06 Μαΐου 2014

Σάλος στη Γερμανία για τους παρατηρητές


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το ερώτημα ποιος, στη Γερμανία, αποφάσισε την αμφιλεγόμενη αποστολή Γερμανών στρατιωτικών ως παρατηρητών στην Ανατολική Ουκρανία έθεσε χθες με συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο αντιπρόεδρος των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Γκαουβάιλερ. Οι επικρίσεις του κ. Γκαουβάιλερ προς την αποστολή, που έληξε πρόωρα με την ομηρία των παρατηρητών, προξένησαν τις έντονες αντιδράσεις συναδέλφων του.«Το γεγονός ότι η επαναστατική κυβέρνηση του Κιέβου, για τη νομιμοποίηση της οποίας υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες, έχει συμφέρον να “καλέσει” στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή των συγκρούσεων το καταλαβαίνω», δήλωσε ο κ. Γκαουβάιλερ στο Spiegel. «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε περισσότερο στη σύγκρουση με τέτοιο άκομψο τρόπο».
Ο Π. Γκαουβάιλερ ζήτησε από την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση για την αποστολή των τεσσάρων Γερμανών στρατιωτικών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ και ακόμη τρεις Γερμανοί μετείχαν στην αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, μαζί με έναν Τσέχο, έναν Δανό, έναν Πολωνό και έναν Σουηδό στρατιωτικό. Οι παρατηρητές πιάστηκαν όμηροι των φιλορώσων της πόλης Σλαβιάνσκ στις 25 Απριλίου, ενώ η ομηρία έληξε στις 3 Μαΐου. Επρόκειτο για αποστολή στρατιωτικών η οποία οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Κιέβου.
 

«Ποιος έστειλε σε αυτή την παράλληλη αποστολή Γερμανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία;», ρώτησε ο Γκαουβάιλερ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν η αποστολή ήταν σύμφωνη με τους κανόνες της Βιέννης. Οι κανόνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία τέτοιων αποστολών προβλέπουν ότι οι παρατηρητές φορούν τις στολές τους και όχι πολιτικά, όπως φορούσαν οι απαχθέντες παρατηρητές.
 

Η παρέμβαση του Π. Γκαουβάιλερ επικρίθηκε από τον Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ ως «συγκλίνουσα προς την Αριστερά». «Δεν μπορείς από ένα άνετο γραφείο στο Μόναχο να κρίνεις τη συμπεριφορά στρατιώτη σε ομηρία», είπε το στέλεχος της βαυαρικής CSU Μαξ Στράουμπιγκερ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χορστ Ζεεχόφερ, έκανε λόγο για «προσωπικές απόψεις».
Μετά την τροπή που πήραν τα πράγματα, η Γερμανία αποφάσισε να μη στείλει άλλους στρατιωτικούς παρατηρητές στην Ουκρανία ώς τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=170431