05 Νοεμβρίου 2015

Περί γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης

Οι όροι δεν είναι καν συγκρίσιμοι.
Η «γενοκτονία» είναι νομικός όρος του διεθνούς δικαίου. Έχει νονό, συγκεκριμένες ιστορικές καταβολές. Έχει αυστηρά κριτήρια για να χαρακτηρίζει έτσι όχι ένα γεγονός, αλλά μία αλληλουγία γεγονότων. Έχει διάρκεια. Έχει φάσεις: σύλληψη ιδέας, προεργασία, οργάνωση, εκτέλεσει. Έχει βήματα. Έχει χαρακτηριστικά. Εφόσον οι ειδικοί επιστήμονες αποφανθούν ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο και το ονομάσουν «γενοκτονία», τότε μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος. Εν γνώσει και συνειδήσει ότι χρησιμοποιείται τεχνικός, νομικός όρος.

Άδωνις: Ο ηγεμών της ακροδεξιάς και της... αδεξιότητας

Ενώ η γαλάζια μάχη κορυφώνεται, ο Άδωνις προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο ηγεμών της ακροδεξιάς, αλλά αποδεικνύεται ηγεμών της... αδεξιότητας

H «γενοκτονία» της μνήμης


Από την επιφανειακή μομφή του ανιστόρητου ώς την κατηγορία του επικίνδυνου προδότη η απόσταση φαντάζει ανεπαίσθητη, ειδικά όταν συνοδεύεται με απειλές, δικαστήρια και δημόσια διαπόμπευση.

Αν μη τι άλλο, ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με την παρότρυνση των ΜΜΕ έσκυψε με προσοχή το κεφάλι πάνω από ιστορικούς, νομικούς και επιστημονικούς όρους που αφορούν τις διακρίσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε μια γενοκτονία και μια εθνοκάθαρση. Και κάποιοι μάλιστα βγήκαν κερδισμένοι από την ενασχόλησή τους αυτή πλουτίζοντας ένα πεδίο γνώσεων που ενδεχομένως τους χρησιμεύσει ώστε να κατατάξουν τους έχοντες αντίθετη με αυτούς άποψη στην κατηγορία των «ανιστόρητων».

Μια Θεσσαλονικιώτικη υπερπατριωτική ιστορία του 1997

ένταση έξω από τη Βουλή

Με αφορμή την απόπειρα λιντσαρίσματος του Γ. Κουμουτσάκου από τους ναζιστές στην πλ. Συντάγματος, η οποία ακολούθησε τις εμπρηστικές αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια (της δεξιάς και του λεγόμενου πατριωτικού χώρου των Ποντιακών Σωματείων κατά του υπουργού Νίκου Φίλη), παραθέτω ένα κείμενο του «Ιού» (8.11.1997) για ένα ανάλογο ακροδεξιό ξέσπασμα, την 30η Οκτωβρίου 1997 στη Θεσσαλονίκη:

Η... πολιτική ορθότητα του λαθροφασίστα

Παλιός καρκίνος που τραγουδάει ακόμα

Παλιός καρκίνος που τραγουδάει ακόμα


Είναι παγκοίνως γνωστό (όσον «παγκοίνως» είναι γνωστή η συμπεφωνημένη απ’ όλες τις πλευρές ιστορία) ότι η έμπνευση του Χίτλερ για το Ολοκαύτωμα, όταν αυτό άρχισε να σχεδιάζεται ως «τελική λύση», είχε τις ρίζες της (εις όσα αφορούσαν το πρακτικόν μέρος του πράγματος) στη Γενοκτονία των Αρμενίων απ’ τους Οθωμανούς-Νεότουρκους. «Ποιος θυμάται τη Γενοκτονία των Αρμενίων;» συνήθιζε να λέει ο εθνικοσοσιαλιστής δικτάτορας - και ποιος θα θυμάται (μάλλον θα έλεγε μέσα του) τη Γενοκτονία των Εβραίων, εφόσον μάλιστα την Ιστορία τη γράφουν οι νικητές - και ο Χίτλερ πίστευε ότι θα νικήσει. (Βεβαίωςτο Ολοκαύτωμα το συνέχισε ως την τελευταία στιγμή, ενώ ήδη επί χρόνια έχανε τον πόλεμο, διότι το κτήνος αυτό πίστευε ότι αφανίζοντας τους Εβραίους προσφέρει αγαθές υπηρεσίες στον ευρωπαϊκό... πολιτισμό. Σκατόψυχος ως το τέλος και υποκριτής, διότι η εξολόθρευση των Εβραίων υπήρξε για το Γ’ Ράιχ -συν τοις άλλοις- και κερδώα μπίζνα, επωφελεστάτη σε πολλά επίπεδα κι από πολλές πλευρές.)

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ


Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα αναζωπύρωσε το σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία», μια ακόμα μυθολογία της εποχής. Η Ελλάδα και επί Καραμανλή και επί Τσίπρα ήταν ο «αιτών», ο αδύναμος εταίρος. Η διαφορά είναι ότι και η Γαλλία τώρα είναι μεν απαραίτητος αλλά δεύτερος τροχός της ευρωπαϊκής άμαξας. Δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα από τους γερμανικούς εκβιασμούς (νέες απειλές για GREXIT κλπ) και δεν μπορεί να διεκδικήσει πρωτεύουσα θέση στις «επενδύσεις», δηλαδή στη λεηλασία του εθνικού πλούτου. Η επίσκεψη Ολάντ δίνει αφορμή για μερικές γενικότερες σκέψεις σχετικά με την Ευρώπη, την ΕΕ, και την Αριστερά.

Η βαρβαρότητα


http://www.enikos.gr/images/resized/485_4eec3a5b1150dd1ca1cf9a1707ea6b93.jpg« Ήδη, σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να “ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.Οπότε αναρωτιέται κανείς: Για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ” αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι” αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό.Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν

Τη Χρυσή Αυγή δείχνει για την επίθεση εναντίον του ο Κουμουτσάκος. 'Ηθικός αυτουργός ο Φίλης'

http://www.sofokleousin.gr/files.php?file=AA_2015/Epikairotita/koumoutsakos1_697798207.jpg"Ο Γρέγος ήταν με αυτούς που μου επιτέθηκαν. Ο Φίλης ηθικός αυτουργός" είπε στην ολομέλεια ο βουλευτής της ΝΔ. "Διαστρέβλωσαν τις απόψεις μου, υπέστην πογκρόμ, υποστηρίζω την εθνική θέση για τη Γενοκτονία αλλά δεν είμαι πολιτικάντης" υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας

Τα "πατριωτικά " στοιχεία της Νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής επι το Εργον

http://www.alterthess.gr/sites/default/files/styles/article_image_full_node/public/field/image/imagehandler_171.jpg?itok=ASFhSltFΣε καταδίκη της επίθεσης προς τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκο προέβη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και κάθε δημοκράτης Πόντιος καταδικάζει κάθε πράξη βίας που συνέβη σήμερα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια και μετά του πανποντιακού συλλαλητηρίου. Οι φασίστες οι νεοφασίστες οι ναζιστές οι χρυσαυγίτες είναι ξένο σώμα προς εμάς. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια καπήλευσης που έγινε στο όνομα των δηλώσεων Φίλη». ΒΗΜΑ

Ο Φίλης, τα ιερά και τα όσια

Αγγελική Σπανού-Φυσικά, το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για “γενοκτονία” ή “εθνοκάθαρση”. Το θέμα είναι - όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις - η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του αντιπάλου.
Η παραίτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη δεν ζητείται από βουλευτές της ΝΔ λόγω διαφωνίας επιστημονικού περιεχομένου - ποιος, άλλωστε, νοιάζεται για το βάθος των πραγμάτων; Η παραίτηση ζητείται για να αποδειχθεί ότι ο υπουργός είναι κρυπτοφιλότουρκος σε μια χώρα στην οποία με τη (φραστική) τουρκοφαγία φτιάχνονται πολιτικές καριέρες.Για τον προσδιορισμό των μαζικών σφαγών έχουν γίνει - σε διεθνές επίπεδο - ενδιαφέρουσες και έντονες συζητήσεις μεταξύ ιστορικών, πολιτικών, διανοουμένων, συγγενών θυμάτων. Κάποιες φορές υπάρχει ιδεολογική φόρτιση στην άποψη που υιοθετεί κανείς, άλλες επικρατεί μια θυμική προσέγγιση, συχνά γίνεται με ψυχρό ορθολογισμό η περιγραφή των γεγονότων.

Η πρώτη δικαστής με ισλαμική μαντήλα στην Τουρκία Πρωτοφανές γεγονός δεδομένου του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους

Για πρώτη φορά στα χρονικά δικαστής προήδρευσε σε δίκη φορώντας την ισλαμική μαντήλα, γεγονός πρωτοφανές δεδομένου του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Η δικαστής, το όνομα της οποίας δε δόθηκε στη δημοσιότητα, προήδρευσε την Τρίτη σε αστική δίκη σε ένα πρωτοδικείο της Κωνσταντινούπολης φορώντας μία σκουρόχρωμη ισλαμική μαντήλα, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο και δημοσίευσε η εφημερίδα Sabah.Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), το όργανο το οποίο ελέγχει τους δικαστές στην Τουρκία, ήρε την παραμονή των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου τη σχετική απαγόρευση που ίσχυε για τις γυναίκες δικαστές.

Τουρκία: εξελέγη βουλευτής ο οδηγός του Ερντογάν Εθεσε 1η φορά υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου

Τουρκία: εξελέγη βουλευτής ο οδηγός του Ερντογάν
Έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια στην υπηρεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αχμέτ Χαμντί Τσαμλί, ο «εθελοντής», σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγός του προέδρου της Τουρκίας εκλέχτηκε βουλευτής στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις οποίες θριάμβευσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ραντικάλ», ο σοφέρ του ιδρυτή του AKP έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, κατέχοντας την 16η θέση στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος για τη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, δίχως, όμως, να εκλεγεί.

Ανγκελα όπως Μάργκαρετ;

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια η Μάργκαρετ Θάτσερ εγκατέλειπε την πρωθυπουργία ύστερα από μια εσωκομματική εξέγερση με επικεφαλής τον ευρωπαϊστή Μάικλ Χεζελτάιν. Στην ουσία πλήρωνε τον κεφαλικό φόρο και τη φθορά εντεκάμισι ετών συνεχούς παραμονής στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Βρίσκεται σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ σε παρόμοια κατάσταση δέκα χρόνια μετά την εκλογή της στην καγκελαρία και με το Προσφυγικό να έχει το ίδιο βαρύ κόστος με τον κεφαλικό φόρο; Σε κάθε περίπτωση πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν την παραπάνω σύγκριση, με πιο πρόσφατο σχετική ανάλυση στον βρετανικό Independent.
Πριν από είκοσι πέντε χρόνια οι Ευρωπαϊστές του Συντηρητικού Κόμματος με επικεφαλής τον Χεζελτάιν εξεγέρθηκαν, εμπόδισαν τη Θάτσερ να επανεκλέγει στον πρώτο γύρο ως ηγέτης του κόμματος και την ανάγκασαν να αποσυρθεί. Ομως ο Χεζελτάιν και οι Ευρωπαϊστές δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την εκλογή διαδόχου της Σιδηράς Κυρίας και τελικά νέος ηγέτης και πρωθυπουργός ανεδείχθη ο πιο πιστός συνεργάτης της Θάτσερ, ο Μέιτζορ.

Κούρδοι του PKK τερμάτισαν την μονομερή εκεχειρία που είχαν κηρύξει προεκλογικά στη χώρα

http://www.amerikaliturk.com/media/images/082012/sehitlr.jpg
Τα ένοπλα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) τερμάτισαν την εκεχειρία που κήρυξαν μονομερώς στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, μετέδωσε σήμερα πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην οργάνωση."Η μονομερής κατάπαυση του πυρός τερματίστηκε με την πολεμική πολιτική του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος ΑΚΡ και τις πρόσφατες επιθέσεις", αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat.Η οργάνωση είχε κηρύξει εκεχειρία στις 10 Οκτωβρίου ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.
Πήγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ-http://www.liberal.gr

Αλ. Τσίπρας: Οσοι ζητούν να πέσει ο φράχτης στον Εβρο δεν έχουν ιδέα

Αλ. Τσίπρας: Οσοι ζητούν να πέσει ο φράχτης στον Εβρο δεν έχουν ιδέα
Στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.«Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει... Το όραμα το δικό μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, χωρίς σύνορα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.«Η ιδέα να πέσει μονομερώς ο φράχτης στον Εβρο είναι ιδέα κάποιων που δεν γνωρίζουν. Πρέπει με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα. Λύση είναι η συνεργασία με την Τουρκία έτσι ώστε να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων».«Είμαστε εδώ για να δούμε πως οργανώνεται η καταγραφή των μεταναστών και πως προχωρούν τα hot spot» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς.

Σχέδια εναντίον του Isis ετοιμάζει η Τουρκία

Σχέδια στρατιωτικής επιχείρισης εναντίον του ISIS ετοίμασε η Τουρκία και τις επόμενες μέρες θα τεθούν σε εφαρμογή όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου σε συνέδριο με θέμα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε στο Έρμπιλ.Έχουμε σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους τις επόμενες μέρες. Θα δείτε. Όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτή την απειλή, ανάφερε ο Φεριντούν Σινιρίογλου προσθέτοντας ότι ο ISIS απειλεί τους ρυθμούς της ζωής και την ασφάλεια της Τουρκίας.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Εικόνα: Αλέξανδρος ΤάρκαςΑλέξανδρος Τάρκας-Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σφράγισε τους πρώτους μήνες της θητείας του, μέχρι το δημοψήφισμα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου, με μια ιδιότυπη τακτική καθυστερήσεων έναντι των ξένων δανειστών, θεωρώντας ότι η σπατάλη χρόνου ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Διαψεύστηκε οικτρά και χρειάστηκε μια πολιτική στροφή 180 μοιρών, ώστε, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των δομών του ελληνικού κράτους.Σήμερα, στις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας του, ο πρωθυπουργός υιοθετεί την άκρως αντίθετη τακτική και εμφανίζεται ως επισπεύδων τόσο με τους δανειστές όσο και με τη γειτονική Τουρκία. Η επιτάχυνση των επαφών με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχει πολιτική λογική, αφενός, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και, αφετέρου, για την έγκριση των σκληρών μέτρων όσο ακόμα η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου είναι νωπή και η κοινωνική ανοχή προς το Μαξίμου μεγάλη.

Κατερίνα Ακριβοπούλου: Πενταροδεκάρες της Ιστορίας…

Γράφει  η Κατερίνα Ακριβοπούλου 

Με μερικά πράγματα δεν παίζουν …
Σαν να μην έφτανε η τρικυμία των καιρών με τα μνημόνια, το κρεματόριο του Αιγαίου και τα ισοδύναμα που μοιάζουν αδύναμα να καταλαγιάσουν το άγος των μέτρων και το άλγος των συνεπειών τους, ενέσκηψε από το πουθενά και νέος εθνικός διχασμός…

Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγή του "Δουβλίνου" ζήτησε η Α. Μέρκελ


Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγή του "Δουβλίνου" ζήτησε η Α. Μέρκελ
Εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγές στην Συμφωνία του Δουβλίνου ζήτησε η  Καγκελάριος  Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση της Βιομηχανικής Λέσχης του Ντίσελντορφ.Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι σε μια τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων, η φύλαξη των συνόρων δεν λειτουργεί πια. Σε ό,τι δε, αφορά το «Δουβλίνο», επισήμανε ότι έχει τέτοιες αδυναμίες που πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.AMΠΕ-ΑΥΓΗ

Η γεωπολιτική επιστρέφει στην Ευρώπη


Fischer Joschka -Το θεμελιώδες δίλημμα για τη Γηραιά Ηπειρο στον 21ο αιώνα είναι μεταξύ του αυτοπροσδιορισμού και της έξωθεν κυριαρχίας Eχει έρθει η ώρα να σβήσουν οι ευσεβείς πόθοι των Ευρωπαίων για μια τάξη πραγμάτων στην ήπειρο που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου
Η γεωπολιτική επιστρέφει στην Ευρώπη


Με τη στρατιωτική επέμβαση και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, και με τον επακόλουθο πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε ξεκάθαρο ότι δεν έχει πρόθεση να σεβαστεί το απαραβίαστο των συνόρων και την πρωτοκαθεδρία του διεθνούς δικαίου. Εχει έρθει η ώρα να σβήσουν οι ευσεβείς πόθοι των Ευρωπαίων για μια τάξη πραγμάτων στην ήπειρο που θα βασίζεται στο κράτος δικαίου. Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν λειτουργεί έτσι. Είναι πολύ σκληρότερος και η ισχύς κυριαρχεί.

Γενοκτονία και Εθνοκάθαρση

Ο "πόλεμος" για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη και οι όροι που έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Η διαφορά της γενοκτονίας από την εθνοκάθαρση

Κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας Η άσκηση φέρει το όνομα «Ονήσιλος – Γεδεών – 2/2015»


https://i0.wp.com/patsoft.com.cy/army/images/articles/196/1.JPG
Με την ονομασία «Ονήσιλος – Γεδεών – 2/2015» πραγματοποιείται σήμερα το πρωί κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ στο FIR Λευκωσίας.Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση «από τις 07:00 έως 14:00, οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη άσκηση με την συμμετοχή επίγειων και εναέριων μέσων, εντός του FIR Λευκωσίας, στην ευρύτερη περιοχή Πάφου-Τροόδους-Λάρνακας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος συνεργασίας για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών».
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΤ

Απόρρητο έγγραφο CIA: Πώς να κάνετε σαμποτάζ σε επιχειρήσεις

«Δημιουργήστε επιτροπές για περαιτέρω εξέταση των θεμάτων, αναδείξτε άσχετα θέματα στην ατζέντα, να είστε τυπολάτρες, κωλυσιεργήστε, λειτουργήστε ανόητα και κάντε συνεχείς συσκέψεις σε κρίσιμες περιόδους, διαρρεύστε φήμες σε βάρος της εταιρείας». Οι παραπάνω είναι μερικές από τις οδηγίες της CIA προς σαμποτέρ, όπως αυτές καταγράφονται σε απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Απλό εγχειρίδιο για σαμποτάζ: Στρατηγικές Υπηρεσίες», το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ευρύτερη Μέση Ανατολή: Η μοίρα της περιοχής μέσα από δύο χάρτες


Του Γεωργίου Κ. Φίλη Ph.D.
Το εδαφικό καθεστώς που διέπει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής έχοντας ως εφαλτήριο την Γαλλο-Βρετανική μυστική συμφωνία του Μαΐου 1916, γνωστή και ως Σάικς-Πικό, πνέει τα λοίσθια. Με επίκεντρο τα γεγονότα στη Συρία και το Ιράκ γεωπολιτικές σταθερές ενός αιώνα κονιορτοποιούνται και μεταβάλλονται. Σήμερα, λίγους μήνες πριν τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την υπογραφή της προαναφερόμενης συμφωνίας, αυτό που βλέπουμε να συντελείται στην περιοχή είναι μία αναδιάταξη των συνόρων και μία αναδιανομή της γεωπολιτικής ισχύος υπαρχόντων και αναδυόμενων κρατικών δρώντων. Όσο εντυπωσιακό και να φαίνεται η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, έχει επεξηγηθεί μέσω ενός συνοδευτικού χάρτη και έχει δημοσιευθεί στο επίσημο περιοδικό των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων το… 2006. Τύχη, αναλυτική ικανότητα ή συνομωσία;