05 Νοεμβρίου 2015

Μια Θεσσαλονικιώτικη υπερπατριωτική ιστορία του 1997

ένταση έξω από τη Βουλή

Με αφορμή την απόπειρα λιντσαρίσματος του Γ. Κουμουτσάκου από τους ναζιστές στην πλ. Συντάγματος, η οποία ακολούθησε τις εμπρηστικές αντιδράσεις και τα συλλαλητήρια (της δεξιάς και του λεγόμενου πατριωτικού χώρου των Ποντιακών Σωματείων κατά του υπουργού Νίκου Φίλη), παραθέτω ένα κείμενο του «Ιού» (8.11.1997) για ένα ανάλογο ακροδεξιό ξέσπασμα, την 30η Οκτωβρίου 1997 στη Θεσσαλονίκη:


"Προβοκάτορες" με ονοματεπώνυμο

"Ελληνοτουρκικά: Θερμό επεισόδιο στην Τσιμισκή. Τα επεισόδια καταδίκασε η κυβέρνηση και βουλευτές, που έκαναν λόγο για δράση εξτρεμιστικών στοιχείων"
     ("Αγγελιοφόρος", 31.10.1997)
Μετά βδελυγμίας, σύμπας ο πολιτικός κόσμος κατήγγειλε τους "εθνικιστές χούλιγκαν" της Θεσσαλονίκης που ακόμη μια φορά -σαν τα ψάρια στο νερό- παίρνουν τα "εθνικά θέματα" στα χέρια τους. Τα βίαια γεγονότα έξω από το χώρο διεξαγωγής της ελληνοτουρκικής ημερίδας (με θέμα "Θεσσαλονίκη, Ατατούρκ και Βενιζέλος"), αποδόθηκαν με ανακούφιση στους "Χρυσαυγίτες", τους "Στοχικούς" και λοιπούς ανυπόληπτους τουρκοφάγους. Μακάρι να ήταν έτσι! Το δικό μας ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι εξοβελισταίοι φασίστες δεν ήταν καθόλου μόνοι. Είναι γνωστοί, είναι -ευκαιριακά έστω- προνομιακοί συνομιλητές επισήμων παραγόντων και φορέων της συμπρωτεύουσας και πάνω απ' όλα, εκεί στην Τσιμισκή, δεν έπρατταν και τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι οι συναγωνιστές τους στην ίδια διαδήλωση, πόντιοι, κύπριοι, κούρδοι ή ορισμένοι "εθνικά ταπεινωμένοι" από τους ακραιφνέστερους νοσταλγούς των γνωστών μακεδονικών συλλαλητηρίων.

Ορθώς η διοργανώτρια Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια (Ε.ΔΗ.Β), κύκλοι της κυβέρνησης, η Αριστερά και η κίνηση "Οικολογία-Αλληλεγγύη", καθώς και οι βουλευτές Παρ. Παρασκευόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Σπύρος Δανέλλης (ΣΥΝ) που συνέταξαν και σχετικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και πολλοί άλλοι πολιτικοί και αναλυτές, εντόπισαν ως "ηθικούς αυτουργούς" τους κυρίους Παντελεήμονα, Κοσμόπουλο, Ψωμιάδη, Παπαθεμελή, ορισμένους εκπροσώπους των ποντιακών και κυπριακών οργανώσεων, αστέρια της "εθνικής δημοσιογραφίας", αλλά και τα ήξεις αφίξεις του υπουργού Φ. Πετσάλνικου.
"Τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε κατασκευαστεί ένα μεγάλο ψέμα, το οποίο κυκλοφορούσε ως γεγονός στους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους της πόλης και διοχετευόταν, παρά τις διαψεύσεις, από πολλά ΜΜΕ, ότι δηλαδή ο επιχειρηματίας Γ. Μπουτάρης είχε δήθεν προτείνει και τελικά είχε καταφέρει να πείσει την Ε.ΔΗ.Β για την μετονομασία της οδού Αγ. Δημητρίου σε Κεμάλ Ατατούρκ", μας λέει ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Ψέμα που είχε πλασαριστεί ως "προδοσία" από την "Απογευματινή" και τις τοπικές εκδόσεις και κανάλια, "Αγγελιοφόρος", "Αυριανή", ΕΡΜΗΣ TV κ.λπ. Από κει και μετά αρχίζουν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αποσιωπώντας ότι μεταξύ των στελεχών της Ενωσης (που την παρουσιάζουν ως "μειοδοτική") ξεχωρίζουν οι κύριοι Κώστας Καραμανλής, Βαγγέλης Βενιζέλος, ο τέως πρύτανης και νυν ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλης και πολλοί πανεπιστημιακοί.
"Πόντιοι κατά Κεμάλ", διαβάζουμε ήδη από τις 27.10, στον "Αγγελιοφόρο" του κ. Μπακατσέλου, "Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Στεφ. Τανιμανίδης, 'η Ομοσπονδία κρίνει απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια να τιμηθεί ο Κεμάλ, υπέυθυνος για τη γενοκτονία 350.000 Ποντίων'." Σε σκληρότερες δηλώσεις προέβησαν ο Πέτρος Προκοπίδης της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Παντελεήμων (και από άμβωνος), ο δήμαρχος Κοσμόπουλος ("οι διοργανωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους"), ο Στ. Παπαθεμελής ("κάνουμε στριπτίζ στους Τούρκους"), ο Παν. Ψωμιάδης ("καταγγέλλω τα οικονομικά συμφέροντα και τις συμφωνίες που κρύβονται πίσω από την εκδήλωση").
Ετσι, ήταν επόμενο να φτάσουμε στο πρωτοσέλιδο του "Αγγελιοφόρου" (29.10.97) "Καταδικάζονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Ατατούρκ", στο ρεπορτάζ του οποίου παγιδεύεται (;) και ο Φ. Πετσάλνικος ("Δεν πρόκειται να παραστώ"). Αλλά ο διευθυντής του "Αγγελιοφόρου", Αλέκος Παπαδόπουλος, δεν είναι "γνωστός-άγνωστος". Υπήρξε στέλεχος σε κρατικά γραφεία Τύπου το '80, είχε αναδειχθεί την εποχή της μακεδονικής έξαρσης και της φιλίας με τον Κάρατζιτς και προσφάτως τον θυμόμαστε από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης που του κόστισε μια οκτάμηνη διαγραφή από την τοπική Ενωση Συντακτών.

Το συνονθύλευμα

Το γενικό πρόσταγμα για την αντισυγκέντρωση αναλαμβάνουν ο "εθνεγέρτης δημοσιογράφος" Κυριάκος Βελόπουλος από την ΕΡΜΗΣ TV, οι τοπικές δυνάμεις του κλίματος Χαραλαμπίδη-Κηπουρού στη νεοσύστατη Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Βορείου Ελλάδος (πρωτοστατούν οι διαγραμμένοι από τον κ. Τανιμανίδη, "Ακρίτες Πόντιοι", οι υπό τον πολιτευτή της ΝΔ Π. Προκοπίδη, ακτιβιστές της "Ευξείνου Λέσχης", οι δυνάμεις του δημάρχου Ευόσμου, Αλεξανδρίδη, μέλη του ERNK (Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν), η ακροδεξιά κυπριακή οργάνωση "Πρωτοπορία", ό,τι έχει απομείνει από τη ΣΦΕΒΑ, οι "Χρυσαυγίτες", οι "Στοχικοί", οι μουλάδες της Ορθοδοξίας του ΕΛ.ΚΙ.Σ αλλά και οι ομόδοξοί τους, πιστοί στον Μητροπολίτη κ.λπ). Πρόκειται για τον ίδιο όμιλο που υποδέχτηκε δυναμικά πρόπερσι τον Ακτουνά, εκστράτευσε ως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και μέχρι τη Βεργίνα (2.1.94), και ο οποίος θεωρεί, κατά βάθος, ότι "ο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος".
Ο Βελόπουλος δεν το έκρυψε ποτέ. Ηταν εκφρασμένος οπαδός του "Στόχου", ήδη από το προηγούμενο κανάλι που εργαζόταν (επίσης "εθνικά"), το "TV Θεσσαλονίκη", και από το οποίο απελύθη όταν κατηγορήθηκε για χρηματισμό, όπως είχε ανακοινώσει επισήμως τότε η ιδιοκτησία του τηλεοπτικού σταθμού. Αυτό το μόρφωμα έχει πολλαπλούς δεσμούς με το κράτος, την αστυνομία, το δήμο, τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα. Οι σχέσεις, αν και δεν ομολογούνται εύκολα, δεν μπορούν να κρύβονται.
Ο Στεφ. Τανιμανίδης, κατόπιν εορτής, αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Φαίνεται να παραδέχεται ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τους φασίστες. Ο ίδιος βρέθηκε να προπηλακίζεται από "δικούς του" ως ισορροπιστής. Ενώ όδευε προς την εκδήλωση, όπου ήθελε (όπως είχε δηλώσει στον εκδότη Πέτρο Παπασαραντόπουλο, της Ε.ΔΗ.Β) να διατυπώσει νηφάλια την κριτική του ενώπιον Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, έμεινε τελικά έξω κοντά στους χούλιγκαν, αδυνατώντας να πάρει τις αποστάσεις του.
"Εδώ και δέκα χρόνια η ομάδα Χαραλαμπίδη επηρεάζει Ποντίους και Κούρδους, συνυπάρχει με τις φασιστικές και τις θρησκευτικές οργανώσεις, θέλοντας να υπερφαλαγγίσει σε πατριωτισμό και αντιτουρκική αδιαλλαξία τη δική μας Ομοσπονδία. Κάνουν μεγάλη ζημιά. Εμείς θέλουμε το διάλογο με την Τουρκία και τους Τούρκους, σε οποιοδήποτε επίπεδο, φτάνει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις", μας εμπιστεύεται ο κ. Τανιμανίδης. Η καχυποψία του για την άλλη πλευρά είναι έκδηλη. Οπως σαφής είναι και η ανησυχία του για την κρατική, υλική και πολιτική, υποστήριξη που παρέχεται σε ποντιακά σωματεία τα οποία έχουν διαγραφεί από τη "δική του" Ομοσπονδία γι' αυτούς τους λόγους. "Αυτοί, μαζί με τους γνωστούς φασίστες της πόλης πέταγαν κέρματα, έδερναν και φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα στην Τσιμισκή", δηλώνει. Αλλωστε ο κ. Τανιμανίδης, ως αδελφός δημοτικού συμβούλου και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, και ως σύμβουλος του αναπλ. ΥΠΕΞ Γ. Α. Παπανδρέου -ο οποίος πρώτος καταγγέλλει τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό- οφείλει να απομακρύνει το ποντιακό στοιχείο από τούς εξτρεμιστές.

Υπαινιγμοί
Στον εμπρηστικό και υποκριτικό ρόλο των βορειοελλαδίτικων ΜΜΕ αναφέρεται, εξαιρετικά θυμωμένος, ο ταμίας της Ε.ΔΗ.Β Πέτρος Παπασαραντόπουλος. "Ακόμα και τώρα, αφού τα μάζεψαν και μίλησαν για προβοκάτορες που εξυπηρετούν την τούρκικη προπαγάνδα, συνεχίζουν να αφήνουν βαρύτατους υπαινιγμούς για την ηθική και εθνική ακεραιότητά μας. Ο "Αγγελιοφόρος" της 1ης Νοεμβρίου συνεχίζει το βιολί του περί σκοτεινών επιχειρηματικών διαπλοκών, ενώ συνεχίζει να επαναλαμβάνεται και το γνωστό ψέμα για την δήθεν μετονομασία της οδού Αγίου Δημητρίου. Μας έκανε εντύπωση ότι στην άνευ προηγουμένου τερατολογία των ΜΜΕ τις παραμονές της ημερίδας, πρωτοστατούσαν και κάποιοι στα κρατικά κανάλια. Παράδειγμα ο 102 FM και η ΕΤ-3".
Την ανεκδιήγητη κατάσταση καταγράφει η "Αυγή" (2.11.97) σε κείμενο της Μαρούλας Πλήκα: "Τη σκυτάλη πήραν διάφορα κανάλια, στα οποία σχολιαστές αγνώστων επαγγελμάτων, εξαπέλυαν εθνικούς διθυράμβους καλώντας τους πατριώτες σε επαγρύπνηση και αντίσταση (...) Τον επίλογο της εθνικής παραφροσύνης ανέλαβε η 'Αυριανή Βορ. Ελλάδας', η οποία, την επομένη των επεισοδίων, αντί κατακραυγής έδωσε επαίνους στα φασιστοειδή, βαφτίζοντάς τα Θεσσαλονικείς που 'αποδοκίμαζαν τους εμπνευστές του συμποσίου με πέτρες, αβγά, τομάτες και ξύλο'."
Αλλά η σοβαρότερη αποκάλυψη έρχεται από τον πολυσυκοφαντημένο για τις πρωτοβουλίες του (π.χ, η συναυλία Θεοδωράκη στα Σκόπια), Παρ. Παρασκευόπουλο: "Στη Θεσσαλονίκη, οι ακροδεξιές οργανώσεις δραστηριοποιούνται στα σώματα ασφαλείας. Επικεφαλής και πρωτεργάτες των επεισοδίων ήταν στελέχη τέτοιων οργανώσεων και κανείς από αυτούς δεν συνελήφθη. Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, μιλώντας σε συγκέντρωση ανδρών της Ειδικής Δύναμης που θα ήταν σε υπηρεσία στη συγκεκριμένη εκδήλωση τους κάλεσε να μην προβούν σε συλλήψεις διότι οι συγκεντρωμένοι δεν είναι εχθροί και απείλησε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν κυρώσεις". Η συγκλονιστική αποκάλυψη θα συζητηθεί προσεχώς στη Βουλή. Συγκεκριμένος ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας έχει αποδεδειγμένη και πολυετή σχέση με τους τραμπούκους. Αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, και από τα βίντεο των ιδιωτικών καναλιών αναγνωρίζονται οι βιοπραγούντες, ένας προς έναν, όπως και η εσκεμμένη αστυνομική αδράνεια.    
-----------
Στο ίδιο φύλλο, φιλοξενούταν και η άποψη του Παρασκευά Παρασκευόπουλου (τότε βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ):
Η ευθύνη πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων

Τα επεισόδια -με αφορμή τον Βενιζέλο και τον Κεμάλ- που έζησε η Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα δεν μπορούν να ερμηνευθούν σαν τυχαίο και μη αναμενόμενο αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης αντίδρασης πολιτών. Μια ψύχραιμη και αντικειμενική προσέγγιση για την ερμηνεία των γεγονότων αυτών πρέπει να πάρει υπόψη της το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή και άμεση πολλές φορές συμμετοχή πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων παραγόντων της πόλης και της πολιτικής τους συμπεριφοράς. Μιας συμπεριφοράς που όχι σπάνια συμβαδίζει εξ αντικειμένου με τις απόψεις και τις επιδιώξεις ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων. Στη διαμόρφωση του κλίματος αυτού εμπλέκονται και διάφορα τοπικά και περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μακεδονίας.
Οι παράγοντες αυτοί εμπορεύονται την ευαισθησία διαφόρων ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι πόντιοι και άλλοι με ευαισθησίες στο ζήτημα της Μακεδονίας. Προβάλλουν έντεχνα μια δήθεν πατριωτική στάση, διεκδικώντας για τον εαυτό τους, αλλά και για λογαριασμό της Βόρειας Ελλάδας, μια μεγαλύτερη - σε σχέση με άλλους και τους πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας και ιδιαιτέρως της Αθήνας- ευαισθησία στα εθνικά θέματα και το ρόλο του θεματοφύλακα των εθνικών δικαίων. Στόχος όλων αυτών είναι να ακυρώσουν την πολιτική ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Οι απόψεις αυτές συνέβαλαν, κυρίως σε σχέση με το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα, στο πρόσφατο παρελθόν, στη δημιουργία των γνωστών αδιεξόδων.
Χωρίς να ενοχοποιείται οποιαδήποτε πολιτική θέση και άποψη που αφορά στο χειρισμό και τη διαμόρφωση της πολιτικής για τα εθνικά θέματα και χωρίς να αμφισβητούνται οποιεσδήποτε ευαισθησίες διαφόρων ομάδων είναι φανερό ότι η χάραξη της στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και ο χειρισμός ευαίσθητων πλευρών των εθνικών θεμάτων δεν μπορεί να γίνονται με όρους που υπαγορεύονται από συμπεριφορές αναχρονιστικές και εθνικιστικές.