20 Ιουνίου 2013

«Μετά τον Ερντογάν τι;». Ένα βιβλίο για τη ρεβάνς του πολιτικού Ισλάμ και μια ακτινογραφία της τουρκικής οικονομίας

http://1.bp.blogspot.com/-6h29iONvkqA/UXt9K_rWulI/AAAAAAACgp0/oOAbw-2H0iQ/s1600/assets_LARGE_t_942_43501328.JPG
Με τον τίτλο-ερώτημα «Μετά τον Ερντογάν τι;» κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού και του καθηγητή Κώστα Μελά από τις εκδόσεις Λιβάνη, συμπίπτοντας με τις συγκεντρώσεις αμφισβήτησης του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά και με τις αντιδιαδηλώσεις υποστήριξής του.Ο Σταύρος Λυγερός αναλύει τον ακήρυχτο πόλεμο νεοοθωμανών- κεμαλικών με τις εκλογικές μάχες, τα δημοψηφίσματα, τις πολιτικές ίντριγκες, τη διαπλοκή κράτους και παρακράτους, τις ισλαμικές αδελφότητες, τους βαρόνους των μίντια, τις δικαστικές διώξεις, τις συνωμοσίες των στρατηγών, τις προβοκάτσιες, τις δολοφονίες, τις απόπειρες πραξικοπήματος και την πολιτική λύση του κουρδικού,μετά από 30 χρόνια πόλεμο εναντίον των ανταρτών.

Η γενιά του Twitter στην Τουρκία είναι το μέλλον της

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=646099&v=0&q=80&w=300&h=225Της Heather Grabbe
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο πάρκο Gezi στην Κωνσταντινούπολη πριν από δύο εβδομάδες, έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία και δείχνουν λίγα σημάδια ότι υποχωρούν. Σημαίνουν μια σύγκρουση μεταξύ μιας εκσυγχρονισμένης τουρκικής κοινωνίας και ενός ακόμη άκαμπτου και παλαιομοδίτικου πολιτικού συστήματος. Οι διαμαρτυρίες έχουν ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια αρκετών ζωών και διακινδυνεύουν την δύσκολα αποκτηθείσα οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας καθώς οι επενδυτές ανησυχούν. Αλλά επίσης, έχουν και μια ασημένια επένδυση. Θα μπορούσαν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόρριψη της πολυφωνίας, και θα μπορούσαν επίσης ακόμη και να βοηθήσουν στην αναβίωση της ετοιμοθάνατης διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λαϊκή εξέγερση τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κουρδικό Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον των συνομιλιών

Ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Μουράτ Καράγιλαν εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης.
Νίκος ΣτέλγιαςΌλα δείχνουν ότι η μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην γειτονική Τουρκία έχει τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Η σκληρή στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τάξεις του κουρδικού κινήματος. Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος συμπεραίνει ότι το τουρκικό κράτος δεν είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα για την τελική λύση του προβλήματος.

Μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης

http://gulfnews.com/polopoly_fs/1.1068844!/image/133559685.jpg_gen/derivatives/box_475/133559685.jpg
Από τότε που ξέσπασε η εξέγερση κατά του Ασαντ στη Συρία την Ανοιξη του 2011, η αμερικανική πολιτική χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, παλινδρομήσεις, εκπέμπει σύγχυση και προκαλεί αμηχανία και σκεπτικισμό σε συμμάχους και αντιπάλους.Δεν πρόκειται για συγκρούσεις κορυφής στην Ουάσιγκτον, ούτε για σύγχυση που παράγεται από τις συγκρούσεις λόμπι με διαφορετικές στοχεύσεις. Το δίλημμα κατά κύριο λόγο της Ουάσιγκτον, αλλά και του Τελ Αβίβ είναι υπαρκτό, καθώς η σύγκρουση Ιράν-Σαουδικής Αραβίας για την επιρροή και κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή είναι μια πρόκληση που δεν απαντάται εύκολα.

Χωρίς συμβολισμούς, αλλά με οράματα

Τον περιορισμό του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου υποσχέθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Βερολίνο. ΗΠΑ και Γερμανία διαπραγματεύονται σήμερα ως ίσος προς ίσον, εκτιμούν οι αναλυτές.Ήταν η κορύφωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο. Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στον τόπο όπου 50 χρόνια πριν ο Τζον Φ. Κένεντι είπε το περίφημο «Ich bin ein Berliner» («Είμαι βερολινέζος») και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κάλεσε το 1987 τον τότε σοβιετικό πρόεδρο «να γκρεμίσει αυτό το τείχος», δεν διακρίθηκε για τους ιστορικούς συμβολισμούς της.

Δυο λόγια για την ΕΡΤ, από έναν κορυφαίο παρουσιαστή ειδήσεων!

infognomonpolitics.Ο Τίτλος είναι λανθασμένος για όσους τον παρακολουθούμε μέσα απο το Iskra.gr αλλά και μέσα απο τις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Κος Αποστολόπουλος αποτελεί μια φωνή Εντιμη, Ηθική,Σοβαρή.
Το γεγονός ότι τον εκτιμώ δεν συνεπάγεται όμως ότι δεν θα τον κρίνω. Η ΕΡΤ υπήρξε κρατικός φορέας Ενημέρωσης και όχι Δημόσιος φορέας Ενημέρωσης.Κατ' επέκτασιν σύμφωνα με την εμφυλιακή λογική του ότι η εκλογική νίκη φέρει ως έπαθλο το κράτος, αποτέλεσε βραχίονα άσκησης πολιτικής της κάθε μονοκομματικής κυβέρνησης διαχρονικά. Κατά συνέπεια η παρέμβαση στην ΕΡΤ είναι Μεταρρυθμιστική.Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν πάψει να αποτελούν λύση στα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας κατά συνέπεια πρέπει να εμπεδωθεί κουλτούρα Κυβερνήσεων Συνεργασίας  σε όλα τα επίπεδα Είναι άστοχο να συνδυάζεται ο Δημόσιος φορέας Ραδιοτηλεόρασης σε σενάρια διαπλοκής.

Οι δρόμοι “καίγονται” κι ο Ερντογάν με τη Χαμάς

ErdoganHamas01-19JUNE2013Προφανώς ο Ερντογάν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να παίξει… ρόλο στη διαμάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και προετοιμάζει κάποια εμπνευσμένη διπλωματική νεοθωμανική παρέμβαση… Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το ότι ενώ στους δρόμους συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια, αυτός καλωσορίζει την ηγεσία της Χαμάς;

Όχι σε βεβιασμένη λύση

Απάντηση του Πρέσβη Αλέξανδρου Ζήνωνος σε αρθρογράφο
Ο Ύπατος αρμοστής διερωτήθηκε πώς μπορείς να διασφαλίσεις τη βιωσιμότητα οποιασδήποτε λύσης, αν οι Ελληνοκύπριοι και δη η οικονομία του νησιού δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της επανένωσης

Για την Κύπρο, ο ύστατος στόχος παραμένει η επανένωση, αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλέξανδρος Ζήνων, προειδοποιώντας πως με την οικονομία ακόμα εύθραυστη, μία βεβιασμένη λύση θα ήταν επικίνδυνη. Το άρθρο του κ. Ζήνωνος αποτελεί απάντηση σε παλαιότερο άρθρο στην ίδια εφημερίδα του Τζόναθαν Στιλ, με το οποίο ο συνεργάτης της «Γκάρντιαν» ισχυριζόταν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διστάζει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ισραήλ: Προχωρά με εξαγωγές αερίου

Μετά από συζητήσεις τριών και πέραν ετών το Ισραήλ αποφασίζει να προχωρήσει με εξαγωγές μέρους τω ν κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο.

  Όπως μεταδίδουν Μέσα της χώρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα ζητήσει την Κυριακή από τη Βουλή της χώρας να εγκρίνει την εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενώ το υπόλοιπο 60% θα χρησιμοποιηθεί για εγχώριες ανάγκες.

Το mea culpa απαιτεί ηγεσία

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/cache/219476/219495_featured.jpgΑνδρουλάκης Μίμης
Θα συνεννοηθούν πάνω σε πραγματική λύση ή θα εγκλωβιστούν οριστικά, καταστροφικά στο επαρχιακό σήριαλ “ο ξεροκέφαλος επηρμένος ενωμοτάρχης και οι αμήχανοι ειρηνοδίκες”, κρυπτόμενοι από κοινού πίσω από τη σολομώντεια του Συμβουλίου Επικρατείας; Το ζήτημα δεν είναι αν υπάρχει ή όχι δυσπιστία μεταξύ των τριών εταίρων αλλά αν ο τόπος διαθέτει ηγεσία. Τα αμοιβαία αισθήματα λίγο ενδιαφέρουν. Δεν είναι τα καλά αισθήματα των τριών που αποφάσισαν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αλλά μια μεγάλη ανάγκη κι ένας ακόμα μεγαλύτερος φόβος. Ίσα ίσα αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι να λειτουργήσει με “θεσμοθετημένη δυσπιστία” δηλαδή με κανόνες και πρόγραμμα.

Με διχοτόμηση απειλεί ο Νταβούτογλου

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSawPiKEVudpcaNYFSjSc2KI7m1Qlq5IctwvnvM7z5bp0Jy1QiA
Ακόμη και με διχοτόμηση της Κύπρου απειλεί το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Αχμέτ Νταβούτογλου με αφορμή την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του Χρίστου Χαραλάμπους 
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, τρίτοι που ασχολούνται με το Κυπριακό φαίνεται να ευνοούν και να επιζητούν την άμεση και απευθείας εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις στέλνοντας μηνύματα ότι ο διορισμός διαπραγματευτή κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά ο κύριος Αναστασιάδης δεν θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. 

Επανεξετάζεται ο φάκελος της δολοφονίας του Μόρο

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeM7D4VG-Xay3RAjWMQZSEDQ-HM5L657jqqC8UMXTs-tI1dUhcΤhe Guardian Ηταν αναμφίβολα το πιο σκοτεινό επεισόδιο στη μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας: η απαγωγή του πρωθυπουργού Αλντο Μόρο το 1978 και ο εντοπισμός της σορού του 55 ημέρες αργότερα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου Ρενό 4, στο κέντρο της Ρώμης.Παρότι έχουν γίνει τέσσερις δίκες, δεκάδες έρευνες και έχουν περάσει 35 χρόνια, η υπόθεση εξακολουθεί να εγείρει ερωτήματα μεταξύ των Ιταλών καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η υπόθεση δεν θα διαλευκανθεί ποτέ. Εισαγγελείς στη Ρώμη έκαναν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να ξανανοίξει η υπόθεση, έπειτα από αιτιάσεις για ενδεχόμενη ανάμειξη ξένων δυνάμεων.

Ορθιοι και αμίλητοι οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ

http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/19-06-13/19-06-13_524074_1.gif
Reuters, ΑΠΕ Ενώ οι τουρκικές αρχές εξαπέλυαν κύμα συλλήψεων εναντίον των ακτιβιστών που πρωταγωνίστησαν στις πρόσφατες ταραχές, η φιγούρα ενός ακίνητου, σιωπηλού και ανέκφραστου άνδρα έκανε τον γύρο του κόσμου ως συμβόλου ειρηνικής αντίστασης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν, ύστερα από τη βίαιη διάλυση των διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.Ο «Ορθιος Ανθρωπος», όπως πολιτογραφήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ, στάθηκε στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στις έξι το απόγευμα της Δευτέρας κι έμεινε εκεί, να ατενίζει ακίνητος το γιγαντιαίο πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ, κρεμασμένο στο υπό κατεδάφιση πολιτιστικό κέντρο, που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη. Με την πάροδο του χρόνου, δεκάδες κι ύστερα εκατοντάδες περαστικοί παρατάχθηκαν δίπλα του, μιμούμενοι αυτήν την πρωτότυπη και ειρηνική μορφή διαμαρτυρίας, μέχρις ότου διαλύθηκαν από την αστυνομία γύρω στις δύο το πρωί. Δέκα πολίτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν, συνελήφθησαν για «παρεμπόδιση της κυκλοφορίας».

Αράδα πάν τα πρόβατα και πίσω πάν τα γίδια

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS2cB2lRgdbAMcRkJu1NCL_JzNkxw9cSwOZYZFYBWmPQcW-_pjtXw
Antinews.grΕίτε αρέσει είτε όχι, για πολλούς λόγους πολλοί δε εξ αυτών προέρχονται απο το εξωτερικό, οι Κυβερνήσεις συνεργασίας θα αποτελέσουν το μόνιμο σχήμα διακυβέρνησης της χώρας.Οσο γρηγορότερα το εντυπώσουν κάποιοι στο μυαλό τους τόσο και καλύτερα.Μέχρι εκείνου του σημείου θα πάρει χρόνο και θα βλέπουμε κείμενα ως το ανωτέρω με σκοπό την τέρψιν αδηφάγων.Σε τούτο τον τόπο γεννήθηκε η σύνθεση, μαζί με την λογική και την κριτική σκέψη και συνείδηση.Μορφή κριτικής είναι και η Αυτοκριτική ως απόρροια της αυτογνωσίας.Η Αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί γενναιότητα συν των άλλων Εκ των πραγμάτων λόγος προφορικός ή γραπτός ο οποίος και δεν φέρει τα ανωτέρω στοιχεία κρίνεται ανεδαφικός.Η Λογική των συμψηφισμών πάντα παρήγαγε πλάνη

Εντός του 2015 σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και η πλατφόρμα “Aegean LNG”



Εντός του 2015 εκτιμάται ότι θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός συνδετήριος αγωγός IGB, αλλά και η πλωτή πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου «Aegean LNG», στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, εξασφαλίζοντας στην Ελλάδα πιο ενεργό ρόλο στα ενεργειακά «μονοπάτια» της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.Αναλυτικότερα, ήδη από το 2015 η πλατφόρμα Aegean LNG εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να «απελευθερώνει» 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως, τα οποία –με αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα- θα διακινούνται, μέσω των αγωγών IGB και ITG (Τουρκία, Ελλάδα-Ιταλία) στην υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι υπό προκήρυξη.

Μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου

http://www.yuruyus.com/www/turkish/images/bayrampasa19aralik_1.jpg
Τόσες μέρες τώρα, που η Τουρκία μετράει νεκρούς από τη βιαιότητα των πραιτοριανών του Ερντογάν, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κατ' ευφημισμόν, πλέον, θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τηρούσε σιγήν ιχθύος. Η Τουρκία, βέβαια, εκτός από μέλος αυτού του Οργανισμού είναι κι ένας από τους μεγάλους «δωρητές» χρημάτων, τόσο για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΣτΕ που άρχισε να «πένεται» όσον και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο Μεβλούτ Τσαβούζογλου, είχε εκλεγεί πραξικοπηματικά ως μόνος... υποψήφιος, και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε θητεύσει, για πολλά χρόνια, μέλος της Συνέλευσης του Οργανισμού και επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.Εχει έλθει δε πάνω από δύο φορές να μιλήσει ως επίσημος προσκεκλημένος της Συνέλευσης στο Στρασβούργο.

Μέθοδοι διχοτόμησης

ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

http://www.noitikiantistasis.com/images/cyprus-foreign-office-nov1955.jpg
Πρόνοιες σχεδίου Ανάν και «επιτροπής αποζημιώσεων» εντοπίζονται το 1957
Τα ερωτήματα των Βρετανών ήταν κατά πόσον ήταν πρακτική λύση για όλους και αν στην πραγματικότητα ήταν η λιγότερο αρνητική επιλογή που είχαν


μέρος β’
Στο προηγούμενο μέρος της παρουσίασής των νέων βρετανικών εγγράφων, έγινε αναφορά στις μελέτες που έκαναν οι Βρετανοί προς υλοποίηση της διχοτόμησης στην Κύπρο. Το 1957 μελετήθηκαν τελικά (από την αποικιακή κυβέρνηση Χάρτινγκ στη Λευκωσία) δύο τρόποι διαχωριστικής γραμμής για τις δύο ζώνες (το 1956 είχαν μελετηθεί τέσσερις) και δόθηκαν ξεχωριστές εκτιμήσεις για τις δαπάνες. Οι δύο αυτές διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται στον χάρτη και αντιστοιχούν από X σε X και από Y σε Y.

Υπ. Δικαιοσύνης: Διατηρούμε τα αρχεία Δοσιλόγων και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου


Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουν παραδοθεί τα Αρχεία Δοσιλόγων και το Βιβλίο Εγκληματιών Πολέμου. Τα αρχεία αυτά τηρούνται, ως υπαγόμενα στα αρχεία διηνεκούς υπηρεσιακής χρησιμότητας, τα οποία, παρά την παλαιότητά τους, εξακολουθούν να έχουν υπηρεσιακή χρησιμότητα. Για τα παραπάνω ενημερώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πάρη Μουτσινά, σχετικά με τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου.

ΑΠΟΨΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 40 μαχητικά πάνω από το οικόπεδο 12 Ισραηλινοί αξιωματικοί στο κέντρο ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας

Μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση πραγματοποιεί απόψε εντός του FIR Λευκωσίας η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στους αιθέρες της Ανατολικής Μεσογείου για περίπου δυο ώρες.Σουλατσάρισε και  τουρκικό πολεμικό
  Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού.