20 Ιουνίου 2013

Η λαϊκή εξέγερση τινάζει στον αέρα τις συνομιλίες στο Κουρδικό Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κρούει τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον των συνομιλιών

Ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Μουράτ Καράγιλαν εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης.
Νίκος ΣτέλγιαςΌλα δείχνουν ότι η μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην γειτονική Τουρκία έχει τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος. Η σκληρή στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις τάξεις του κουρδικού κινήματος. Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος συμπεραίνει ότι το τουρκικό κράτος δεν είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει αποφασιστικά βήματα για την τελική λύση του προβλήματος.

Μιλώντας στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φίρατ», ο αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας του κουρδικού κινήματος, Μουράτ Καράγιλαν εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της τουρκικής κυβέρνησης. «Το τουρκικό κράτος επωφελείται από την απόσυρση των ανταρτών και προετοιμάζεται για έναν μεγάλο πόλεμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καράγιλαν.

Σύμφωνα με τον κ. Καράγιλαν, την τελευταία περίοδο, η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να σαμποτάρει τις συνομιλίες. «Ετοιμάζονται για τον πόλεμο. Αυτό φαίνεται πλέον ξεκάθαρα», επισημάνει ο κ. Καράγιλαν.

Ο κ. Καράγιλαν δήλωσε ότι τις τελευταίες ημέρες, το τουρκικό κράτος έχει εντατικοποιήσει την στρατιωτική παρουσία του στις περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ και Τουρκίας – Συρίας. «Πραγματοποιώντας αυτό το σημαντικό βήμα, το τουρκικό κράτος σαμποτάρει τις συνομιλίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καράγιλαν.

Αναφερόμενος στο μέλλον των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, ο κ. Καράγιλαν έκανε λόγο για «εχθρική στάση των Τούρκων δικαστών». Ο ίδιος αναρωτήθηκε για τους λόγους τους οποίους το τουρκικό κράτος δεν προχωρεί άμεσα στην απελευθέρωση των κρατουμένων.

Για μια ακόμη φορά, ο αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας του κουρδικού κινήματος δήλωσε ότι ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν δεν είναι «αρχηγός μιας τρομοκρατικής ομάδας», αλλά ηγέτης ενός απελευθερωτικού κινήματος.

Τι δείχνουν οι πληροφορίες της «Κ»;Οι τελευταίες πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» από την τουρκική πρωτεύουσα και τις κουρδικές επαρχίες της γειτονικής χώρας δείχνουν ότι οι νέες δηλώσεις του κ. Καράγιλαν έρχονται να σφραγίσουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν τον χαρακτήρα μιας αυστηρής προειδοποίησης του κουρδικού κινήματος προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το κίνημα συνεχίζονται από τα τέλη του προηγούμενου έτους, υπό το φως των τελευταίων κρίσιμων εξελίξεων στην Τουρκία, το κουρδικό κίνημα προσεγγίζει με απαισιοδοξία την νέα περίοδο στο Κουρδικό Ζήτημα.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι η αυστηρή προειδοποίηση του Κουρδικού Κινήματος έρχεται σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για την δημιουργία του νέου συντάγματος έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Επίσης, η συγκεκριμένη προειδοποίηση έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την σύγκρουση των Κούρδων ανταρτών με τον τουρκικό στρατό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.  
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη