20 Ιουνίου 2013

Με διχοτόμηση απειλεί ο Νταβούτογλου

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSawPiKEVudpcaNYFSjSc2KI7m1Qlq5IctwvnvM7z5bp0Jy1QiA
Ακόμη και με διχοτόμηση της Κύπρου απειλεί το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και ο Αχμέτ Νταβούτογλου με αφορμή την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του Χρίστου Χαραλάμπους 
Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών, τρίτοι που ασχολούνται με το Κυπριακό φαίνεται να ευνοούν και να επιζητούν την άμεση και απευθείας εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις στέλνοντας μηνύματα ότι ο διορισμός διαπραγματευτή κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά ο κύριος Αναστασιάδης δεν θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. 
Τις πληροφορίες αυτές διαρρέουν διπλωματικοί κύκλοι στο επίπεδο της έδρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προφανώς ενόψει και της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, οι πληροφορίες αυτές εντάθηκαν. 
 
Ακόμη ότι στη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την Τρίτη δεν θα τεθεί θέμα διαπραγματευτή αλλά μόνο θέμα προετοιμασίας και στρατηγικής ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο.
 
Πληροφορίες από το Προεδρικό έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι ο διορισμός διαπραγματευτή δεν επείγει και θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι και αφού πρώτα καταρτιστεί η στρατηγική της Ελληνοκυπριακής πλευράς ώστε αυτός που θα επιλεγεί να συμφωνεί αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τη στρατηγική αυτή. 
 
Την ίδια ώρα, επανήλθε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο με μια θρασύτατη ανακοίνωση παρεμβαίνει στα θέματα φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. 
 
Ο κύριος Νταβούτογλου απειλεί ακόμη και με λύση δύο κρατών κάνοντας λόγο για δήθεν ανεύθυνη και προκλητική ενέργεια η οποία κατά την θρασύτατη λογική του παραβλέπει τα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού οι οποίοι είναι όπως αναφέρει συνιδιοκτήτες του νησιού.
 
«Η συνέχιση των μονόπλευρων πράξεων στους φυσικούς πόρους στα νότια του Νησιού αποδεικνύει δυστυχώς ότι δεν έχουν την βούληση να δημιουργήσουν ξανά εταιρική σχέση με τους Τουρκοκύπριους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί περισσότερο το Κυπριακό ζήτημα που υφίσταται εδώ και 50 χρόνια. Θα είναι πιθανή, συνεχίζει, η διαπραγμάτευση της λύσης των δυο κρατών σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να συμπεριφέρονται σαν οι μοναδικοί ιδιοκτήτες των πόρων του Νησιού».
 
Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ήλθε μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση, σε παρόμοιο ύφος του λεγόμενου Υπουργείου Εξωτερικών του ψευδοκράτους.