20 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΨΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 40 μαχητικά πάνω από το οικόπεδο 12 Ισραηλινοί αξιωματικοί στο κέντρο ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας

Μεγάλης κλίμακας αεροπορική άσκηση πραγματοποιεί απόψε εντός του FIR Λευκωσίας η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ η οποία θα κάνει αισθητή την παρουσία της στους αιθέρες της Ανατολικής Μεσογείου για περίπου δυο ώρες.Σουλατσάρισε και  τουρκικό πολεμικό
  Στο πλαίσιο της άσκησης θα πετάξουν εντός του FIR και πάνω από τα οικόπεδα 4, 5, 6, 7, 10, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ περίπου 40 μαχητικά του Ισραήλ καθώς και πέντε αεροπλάνα «Gulfstream5» για σκοπούς συντονισμού.


Η «εμπλοκή» της Λευκωσίας στην άσκηση αναβαθμίζεται και από τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέα Παπανδρέου» από αεροσκάφη της γείτονας χώρας, τα οποία θα πραγματοποιήσουν αλλεπάλληλα «touch and go». Χθες εξάλλου έφτασαν στη βάση και τα πρώτα πολεμικά ελικόπτερα. Δυο Ισραηλινοί αξιωματικοί θα παρακολουθούν την άσκηση από το κέντρο ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε προχθές στο ΥΠΑΜ όπου εξετάστηκε περιστατικό κατά το οποίο τουρκικό πολεμικό πλοίο προσέγγισε νορβηγικό ερευνητικό της «NOBLE» όταν το τελευταίο κινήθηκε σε λωρίδα του οικοπέδου 12 την οποία η Τουρκία εντάσσει στην υφαλοκρηπίδα της.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ
Δεν υπήρξε ουσιαστική πρόκληση από την Τουρκία

Η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια και έχει μελετήσει τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της Κύπρου τόνισε ο ΥΠΕΞ.Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ωστόσο ότι από την μέρα που άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόκληση από την Τουρκία. Μπορεί είπε να υπήρξε από μακριά παρακολούθηση και μάλιστα στιγμιαία, αλλά όχι παρενόχληση.
Για τα στρατιωτικά γυμνάσια Κύπρου - Ισραήλ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με τη γείτονα χώρα και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ότι πρόκειται για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, σημειώνοντας ότι παρόμοιες ασκήσεις γίνονται και σε συνεργασία με άλλες χώρες.
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
19/06/2013 - 20:15