20 Ιουνίου 2013

Μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου

http://www.yuruyus.com/www/turkish/images/bayrampasa19aralik_1.jpg
Τόσες μέρες τώρα, που η Τουρκία μετράει νεκρούς από τη βιαιότητα των πραιτοριανών του Ερντογάν, το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κατ' ευφημισμόν, πλέον, θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τηρούσε σιγήν ιχθύος. Η Τουρκία, βέβαια, εκτός από μέλος αυτού του Οργανισμού είναι κι ένας από τους μεγάλους «δωρητές» χρημάτων, τόσο για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΣτΕ που άρχισε να «πένεται» όσον και του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, ο Μεβλούτ Τσαβούζογλου, είχε εκλεγεί πραξικοπηματικά ως μόνος... υποψήφιος, και ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε θητεύσει, για πολλά χρόνια, μέλος της Συνέλευσης του Οργανισμού και επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας.Εχει έλθει δε πάνω από δύο φορές να μιλήσει ως επίσημος προσκεκλημένος της Συνέλευσης στο Στρασβούργο.

 Οταν δε η Τουρκία είχε την προεδρία της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ιθύνοντες του Οργανισμού φρόντισαν ώστε να υπογραφούν στην Κωνσταντινούπολη ιδρυτικές συμβάσεις του για θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χώρα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν, δηλαδή, καλές και διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που κανείς, κατά τα φαινόμενα, δεν θα ήθελε να διαταράξει.

Πόσω μάλλον ο νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, που αφελώς ελπίζει να εξασφαλίσει τα «ψηφαλάκια» που του χρειάζονται για να εκλεγεί νέος γ.γ. του ΟΗΕ.

Βγήκε λοιπόν ο άνθρωπος να πληροφορήσει την παγκόσμια κοινότητα ότι «παρακολουθεί» τις εξελίξεις στην Τουρκία και κάλεσε και τις δύο πλευρές των αντιμαχομένων να... συνεχίσουν το διάλογο.

Είναι σημαντικό, είπε, να θυμηθούμε τα νομικά δεσμευτικά πρότυπα που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την ελευθερία τού συνέρχεσθαι και τα όριά της.Και, για να μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου, συμπλήρωσε ότι το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά οι περιορισμοί πρέπει να προβλέπονται από το νόμο και είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία.Μία ψήφο για την εκλογή του ως γ.γ. του ΟΗΕ την εξασφάλισε...