20 Ιουνίου 2013

Ισραήλ: Προχωρά με εξαγωγές αερίου

Μετά από συζητήσεις τριών και πέραν ετών το Ισραήλ αποφασίζει να προχωρήσει με εξαγωγές μέρους τω ν κοιτασμάτων σε φυσικό αέριο.

  Όπως μεταδίδουν Μέσα της χώρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα ζητήσει την Κυριακή από τη Βουλή της χώρας να εγκρίνει την εξαγωγή του 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου ενώ το υπόλοιπο 60% θα χρησιμοποιηθεί για εγχώριες ανάγκες.
 
Εάν η σχετική απόφαση εγκριθεί από τη βουλή τότε ενδεχομένως να δημιουργούνται νέα δεδομένα και για το τερματικό LNG που σχεδιάζεται στην Κύπρο, εάν η γειτονική χώρα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το κυπριακό τερματικό αντί να προχωρήσει με δημιουργία δικού της ή επιλογή άλλης λύσης.Υπενθυμίζουμε πως πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο αντιπροσωπεία της ισραηλινής Delek η οποία και υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με την κυπριακή κυβέρνηση για συμμετοχή της στο τερματικό υγροποίησης.
   
Σε δήλωση του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως με την απόφαση που πάρθηκε διασφαλίζονται οι εγχώριες ανάγκες για περίοδο 25 ετών ενώ οι εξαγωγές υπολογίζεται να αποφέρουν $60δις στο κράτους του Ισραήλ. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε συγκεκριμένα πως θέλουν η σχετική απόφαση να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό.Σύμφωνα με τους Globes, τα αποθέματα του Ισραήλ υπολογίζονται σε 900τρις κυβικά μέτρα κάτι που σημαίνει πως 540τρις κ.μ. θα χρησιμοποιηθούν για τις εγχώριεςανάγκες και τα υπόλοιπα για εξαγωγή.