03 Μαΐου 2013

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ Γεωστρατηγικά παιχνίδια στην πλάτη των χριστιανών της Συρίας

Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα των ισλαμιστών που έχουν συρρεύσει στη Συρία ότι «οι Αλεβίτες θα πάνε στον τάφο και οι χριστιανοί θα πάνε στη Βηρυτό» καθώς αποκαλύπτει το σχέδιο εξαναγκασμού των χριστιανώΔεν είναι τυχαίο το σύνθημα των ισλαμιστών που έχουν συρρεύσει στη Συρία ότι «οι Αλεβίτες θα πάνε στον τάφο και οι χριστιανοί θα πάνε στη Βηρυτό» καθώς αποκαλύπτει το σχέδιο εξαναγκασμού των χριστιανών σε μαζική έξοδο από την περιοχή. Με δραματικό τρόπο η απαγωγή των δύο χριστιανών ιεραρχών στο Χαλέπι φέρνει στην επικαιρότητα τις τραγικές συνέπειες που έχει για τη χριστιανική μειονότητα ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας και αναδεικνύει την ανάγκη της Δύσης να επιβάλει την υποχρέωση σεβασμού και προστασίας των χριστιανών, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για ενεργότερη εμπλοκή στη συριακή κρίση, στο πλευρό της Αντιπολίτευσης.

Το αβέβαιο μέλλον των Χριστιανών της Συρίας

Άγνωστες σε πολλούς, οι πανάρχαιες χριστιανικές κοινότητες της Συρίας ήρθαν με δραματικό τρόπο στο επίκεντρο της προσοχής μετά την απαγωγή από άγνωστους ενόπλους των δύο μητροπολιτών του Χαλεπίου, του Ελληνορθόδοξου Boulos (Παύλου) Yaziji, αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας, και του Συρορθόδοξου Youhanna Ibrahim. Για την ιστορία, την κοινωνική θέση, την πολιτική συμπεριφορά, αλλά και το αβέβαιο μέλλον αυτών των μειονοτήτων, εν μέσω της αιματηρής σύγκρουσης της Συρίας, το Capital.gr συνομίλησε με τον Παναγιώτη Γέρο, λέκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για τον κατεξοχήν κατάλληλο να μας διαφωτίσει, εφόσον ασχολείται με την Εγγύς Ανατολή και έχει εκπονήσει, μετά από επιτόπια έρευνα στη Δαμασκό, διατριβή στο SOAS του Λονδίνου με θέμα το φαινόμενο της παραγωγής του “θρησκευτικού κοινοτισμού” στους Άραβες Χριστιανούς της περιοχής.

Συνέντευξη στον Κώστα Ράπτη

Ποιος σκοτώνει τους χριστιανούς στη Συρία; Οι αντάρτες, ο Άσαντ και η ουδετερότητα

Magnify ImageΜε δραματικό τρόπο η απαγωγή των δύο χριστιανών ιεραρχών στη Συρία φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο εν πολλοίς παρέμενε άγνωστο σε σχέση με την εμφύλια διαμάχη στη χώρα του Άσαντ- την καταστροφή της χριστιανικής κοινότητας στη χώρα. Με τους χριστιανούς να αγωνιούν για την τύχη των μητροπολιτών τους, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό ότι υπάρχει μια θανάσιμη απειλή που εκπορεύεται κυρίως από γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Το χειρότερο είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποια δυναμική παρέμβαση της Δύσης στην περιοχή η μοίρα των πιο αρχαίων χριστιανικών κοινοτήτων μοιάζει προδιαγεγραμμένη.

Μπρζεζίνσκι: «Ο Ομπάμα δεν έχει στρατηγική για τη Συρία


Μπρζεζίνσκι: «Ο Ομπάμα δεν έχει στρατηγική για τη Συρία»
Σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση Spiegel ο 85χρονος Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην Σύμβουλος για Θέματα Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ, χαρακτηρίζει ουσιαστικά χλιαρή την στάση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον εμφύλιο της Συρίας. Και εκτιμά ότι η Ουάσιγκτον δεν διαθέτει σαφή στρατηγική, ούτε ήρθε σε συνεννόηση με τη Μόσχα ή το Πεκίνο ώστε να μην εγκλωβιστεί σε διπλωματικό αδιέξοδο.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Foreign Affairs: Στο Ισραήλ κυβερνούν πάντα οι στρατιωτικοί Τεράστια η επιρροή τους στον πόλεμο, στην ειρήνη και στην πολιτική


Foreign Affairs: Στο Ισραήλ κυβερνούν πάντα οι στρατιωτικοί
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Μπένι Γκατς (φωτογραφία) και άλλοι στρατιωτικοί καταρτίζουν σχέδια για στρατιωτική δράση τα οποία οι πολιτικοί επιλέγουν συνεχώς έναντι της διπλωματικής οδού: την Τρίτη σκότωσαν με πύραυλο παλαιστίνιο μαχητή στη Γάζα, τον πρώτο μετά την εκεχειρία η οποία δοκιμάζεται σκληρά ύστερα από την στοχευμένη αυτή δολοφονία (REUTERS/Baz Ratner)

Τεράστια άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ

Των Jose Ignacio Torreblanca και Mark Leonard
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ έχει υποχωρήσει σε όλη την Ευρώπη. Τόσο οι Βόρειοι πιστωτές όσο και οι Νότιοι πιστούχοι, αισθάνονται σα θύματα.Κάποτε θεωρούνταν σαν μια βρετανική ασθένεια. Αλλά ο ευρωσκεπτικισμός έχει τώρα εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο σαν ιός. Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό project έχει υποχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι οι ρυθμοί ανάπτυξης. Από την έναρξη της κρίσης, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ έχει μειωθεί από τις +10 μονάδες στις -22 μονάδες στη Γαλλία, από τις +20 μονάδες στις -29 μονάδες  στη Γερμανία, από τις +30 μονάδες στις -22 μονάδες στην Ιταλία, από τις +42 μονάδες στις -52 μονάδες στην Ισπανία, από τις +50 μονάδες στις +6 μονάδες στην Πολωνία και από τις -13 μονάδες στις -49 μονάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Τα 39 «αρπακτικά της ελευθεροτυπίας»

Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)
Η ελευθεροτυπία το 2013. Λευκό=καλή κατάσταση, Κίτρινο=ικανοποιητική, Πορτοκαλί=ορατά προβλήματα, Κόκκινο=δύσκολη κατάσταση, Μαύρο=πολύ σοβαρά προβλήματα (Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα)
Τριάντα εννιά ονόματα περιλαμβάνει φέτος ο κατάλογος των «αρπακτικών της ελευθεροτυπίας», που συντάσσει κάθε χρόνο η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον νέο πρόεδρο της Κίνας, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Γερμανία: Aπόρρητη έκθεση του SPD για την "απειλή του AfD" (του κόμματος του μάρκου)


Απειλή για όλα τα γερμανικά κόμματα συνιστά το νεοϊδρυθέν κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) που υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με μια απόρρητη έκθεση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), την οποία επικαλείται το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο κόμμα αντλεί ψηφοφόρους κυρίως από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση του RTL η Εναλλακτική για την Γερμανία καταγράφει ποσοστό 3%, όσο ακριβώς είναι και οι απώλειες για το κόμμα της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ από την προηγούμενη μέτρηση.

Η Βόρεια Ευρώπη κερδίζει δισ. ευρώ, δανείζοντας τους "χρεοκοπημένους" Νότιους


Kαθ' όλη την διάρκεια της κρίσης χρέους στην ΕΕ, πολιτικοί κρατών του βορρά της ευρωζώνης έχουν επαναλάβει -αναρίθμητες φορές- ότι δεν θα ανεχθούν οι φορολογούμενοι των χωρών τους να επιβαρυνθούν για την επίλυση των προβλημάτων άλλων χωρών· και η αφήγηση περί των «διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων» είναι αυτή η οποία έχει επικρατήσει. Αλλά, παρά τα τριάμισι χρόνια αναταραχής στην ευρωζώνη τόσο σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη όσο και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, και έπειτα από δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην πραγματικότητα οι φορολογούμενοι των κρατών του βορρά της ευρωζώνης δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρωλεπτό.