19 Μαρτίου 2015

Το έπος της κατουρημένης ποδιάς


http://www.enikos.gr/images/resized/590_36264f5f2f1beac977011cd56ea07453.jpg
Ωπα ωρέ! Πλάκωσε η Τουρκιά και μας φοβερίζει! Ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος (φίλος κάποτε, την εποχή της αθωότητάς του) στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναγνωρίζει ένα εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα! Ο άλλος, ο δυστυχής απ’ τα «Νέα», τον εθνικισμό και τον φασισμό της χούντας τον ονομάζει «εθνοπατριωτισμό». Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και το έθνος να συκοφαντηθεί με τον εθνικισμό και ο πατριωτισμός με τον φασισμό. Ο κ. Ψαριανός (που από καιρό έπεσε στο ποτάμι κι έπνιξε την ψυχή του) κατηγορεί τον κ. Βαξεβάνη, τον κ. Αρβανίτη, τον κ. Λαζόπουλο και την αφεντιά μου ως χαφιέδες του καθεστώτος. Επίπεδο τρολ.

Ο Πύργος του Αίσχους

http://s.kathimerini.gr/resources/2015-03/18s7germany1-thumb-large.jpg
Πολύ συχνά ανά τους αιώνες, τα δημόσια κτήρια εκφράζουν συχνά τη φιλοδοξία που βρίσκεται πίσω από την ανέγερσή τους. Κι άλλοτε γράφουν ιστορία, άλλοτε όχι. Όταν γράφουν, κάποιες φορές αυτή είναι προς την κατεύθυνση της προόδου, ενώ, τις πιο πολλές, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο.Είναι όμως πολύ σπάνιο για τη δυτική Ευρώπη των μεταπολεμικών δεκαετιών να υψωθεί ένα νέο κτήριο που να προκαλέσει τέτοια πολεμική όπως χθες το νέο διοικητήριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.Πρόκειται ουσιαστικά για το κτήριο – σύμβολο της εποχής της γερμανικής Ευρώπης και των σαφών χαρακτηριστικών της και ως τέτοιο προκάλεσε ήδη τόσο μεγάλη οργή.Τα χθεσινά γεγονότα στη Φρανκφούρτη δεν είναι παράδοξα, ούτε ακατανόητα: δεν είναι δυνατόν πολλές χώρες της «ενωμένης» Ευρώπης να διέρχονται τέτοιου μεγέθους κρίση όπως αυτή που εμείς καλά γνωρίζουμε και, την ίδια ώρα, να δαπανάται περισσότερο από ένα δις ευρώ για να χτιστεί το αρχηγείο της κατά τα λοιπά τράπεζας των ευρωπαίων.

Ερήμην του Ισραήλ;

http://www.unitedliberty.org/files/images/ObamaIran.jpg
Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ισραήλ δείχνει μια ακόμη θητεία Νετανιάχου και μια διετία σκληρής αντιπαράθεσης με τον Ομπάμα. Οι ΗΠΑ προχωρούν ήδη στη Μέση Ανατολή ερήμην του Ισραήλ, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και εναντίον του. Επόμενος σταθμός το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα κατατεθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης μόλις αυτή ολοκληρωθεί.Μια κίνηση-πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου, που θέλει με αυτό τον τρόπο να φέρει τους Ρεπουμπλικάνους απέναντι στη διεθνή κοινότητα, μια κίνηση που θα πολλαπλασιάσει το κόστος της ανταρσίας του Νετανιάχου. Ο δρόμος είναι ολισθηρός και επικίνδυνος, καθώς υποθηκεύει τον σκληρό πυρήνα της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ που ήθελε το εβραϊκό κράτος σε στρατηγική εναρμόνιση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τουσέν: Τον Ιούνιο τα πρώτα αποτελέσματα για το χρέος

«Στόχος της επιτροπής είναι να φέρει σε γνώση του ελληνικού λαού μια ακριβή αποτύπωση του είδους των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τουσέν.
Συντάκτης: Ο Ερίκ Τουσένefsyn.gr
Σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, ο Ερίκ Τουσέν, που επιλέχτηκε επικεφαλής στο τεχνικο-επιστημονικό επίπεδο της επιτροπής της Βουλής για τον λογιστικό έλεγχο του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της αναμένονται τον Ιούνιο. Όπως είπε, η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου 30 άτομα, που θα γίνουν γνωστά στις αρχές Απριλίου, όταν αρχίσουν οι εργασίες της.Προσπαθώντας να γίνει σαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα, ξεκαθάρισε ότι «Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Θα παραδώσουμε τα πρώτα συμπεράσματα τον Ιούνιο, κυρίως όσον αφορά στο θέμα του χρέους που ζητάει η τρόικα, την οποία βαφτίσαμε "θεσμούς". Η ολοκλήρωση του συνόλου της εξέτασης θα μας οδηγήσει σίγουρα ως τον Δεκέμβριο του 2015».Στο ερώτημα πώς και ένας Βέλγος βρίσκεται επικεφαλής σε μία τέτοια επιτροπή, ο κ. Τουσέν απάντησε ότι οι Έλληνες τον γνώριζαν επειδή ήταν μέλος μίας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό. Βάσει των εργασιών της, όπως είπε, «ο Ισημερινός υιοθέτησε μια στρατηγική που αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμη για τη χώρα».

Συμβιβασμό με Τσίπρα θέλει η Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Ωστόσο θα τονίσει στον Αλ. Τσίπρα ότι η Αθήνα θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες. Θεωρεί τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό ως μια ευκαιρία να τον γνωρίσει καλύτερα.
Bloomberg: Συμβιβασμό με Τσίπρα θέλει η ΜέρκελΗ Αγκέλα Μέρκελ είναι διατεθειμένη να διανύσει μεγάλη απόσταση για να βρει ένα συμβιβασμό με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο σκοπεύει να του πει ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες, ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Bloomberg.Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Μέρκελ θέλει να υποχωρήσει η πολεμική ρητορική μεταξύ των δυο πλευρών και να ανακτήσει τον έλεγχο των προσπαθειών παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα.
Μετά από εβδομάδες κόντρας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας η γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει να φέρει τις συζητήσεις ξανά σε «τροχιά» και δεν σκοπεύει να θέσει κανένα τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

BBC: Τί επιφυλάσσει το μέλλον για τους Κούρδους; Υπό απειλή τα σύνορα Ιράκ - Συρίας


BBC: Τί επιφυλάσσει το μέλλον για τους Κούρδους;
Το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο διαμελισμός της ανάμεσα στους νικητές διαμόρφωσαν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής που καταρρέουν σήμερα. Τα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, τα οποία χάραξαν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Γαλλίας, βρίσκονται υπό απειλή από το Ισλαμικό Κράτος. Και για τους Κούρδους, ένα λαό με παρουσία στη Συρία, στην Τουρκία, στο Ιράκ και στο Ιράν, η εποχή ενέχει μεγάλους κινδύνους αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, σύμφωνα με το BBC.Οι Κούρδοι της Συρίας, με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπλάνων, ανακατέλαβαν το συμβολικά σημαντικό Κομπανί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Και οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ αντιστέκονται στην εξάπλωση των τζιχαντιστών.

Μεσαίος χώρος, Τσίπρας, Σαμαράς

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/slideshow/114-no-paylopoulos_0.jpg?itok=nbFtS7c1
Ο μεσαίος χώρος είναι κομβικός διότι κυρίως αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, που κατά κανόνα, είναι μετριοπαθής και συνετή. Οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου απαιτούν τα κόμματα να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στην εξουσία και στην αντιπολίτευση.
Με τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού, η μάζα των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου στράφηκε στις εκλογές στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό το ρεύμα ενισχύθηκε μετεκλογικά. Η συντριπτική αποδημία των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου δεν συντελέστηκε για «ιδεολογικούς» λόγους.
Δεν «ψήφισαν Αριστερά». Ψήφισαν ένα φρέσκο πολιτικό πρόσωπο. Και τούτο διότι τα πρώην κυρίαρχα κόμματα και οι ηγεσίες τους είχαν γίνει απωθητικά. Η σαμαρική ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ των Παπανδρέου ? Βενιζέλου έχασαν τον μεσαίο χώρο πανηγυρικά. Το ΠΑΣΟΚ εξαφανίζεται. Η άκρως δεξιά και λαϊκιστική ΝΔ έχει συρρικνωθεί πλέον στο 19%.

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Διαφορετικές εκτιμήσεις

Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας
Χαοτικές είναι οι διαφορές στις εκτιμήσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων στην Ελλάδα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και των εκπροσώπων της αγοράς πετρελαιοειδών, την ώρα που ενώ διαρκεί η διελκυστίνδα οι νόμοι που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του λαθρεμπόριου εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται.Ο αρμόδιος υπουργός, που έχει τη φήμη ότι γνωρίζει όσο λίγοι το λαθρεμπόριο και τα κόλπα της αγοράς στη χώρα μας, εκτιμά πως η φοροδιαφυγή από την παράνομη διακίνηση καυσίμων –κυρίως εικονικές εξαγωγές και ναυτιλιακό πετρέλαιο– ξεπερνά κάθε χρόνο το 1 με 1,2 δισ. ευρώ και έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι μπορεί να βρει τον τρόπο να γεμίσει τα άδεια ταμεία.Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, που συναντήθηκαν μαζί του στις αρχές της εβδομάδας, υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μετά την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο να κυμαίνεται μεταξύ 100 έως 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στοιχεία για την γερμανική Κατοχή στα ρωσικά αρχεία αναζητεί ο Κ. Ήσυχος

«Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία της με τους BRICS» αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας 
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βρει περισσότερα στοιχεία για την περίοδο της γερμανικής κατοχής εκφράζει η κίνηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας να αναζητήσει από ρωσικά αρχεία, στοιχεία που θα βοηθήσουν την ελληνική πλευρά.
Ο Κώστας Ήσυχος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα και σε συνεντεύξεις που παραχώρησε από την Ελλάδα σε ρωσικά ΜΜΕ, εκδήλωσε μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον της Αθήνας να αποκτήσει από ρωσικά αρχεία πληροφορίες για την γερμανική Κατοχή.

Εκρηκτικό κοκτέιλ απειλεί την τουρκική οικονομία

ΡΟΥΜΠΙΝΑ ΣΠΑΘΗ
Σε ένα κλίμα εντεινόμενης πολιτικής πίεσης από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και κλιμακούμενης ανησυχίας για την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε στο 4,5% από το 7,5% το επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης εβδομάδας σε δολάρια.

Σε δίκη στην Ελλάδα για "άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού" παραπέμπεται Γερμανός ιστορικός

Image
Παραπέμπεται σε δίκη ο Γερμανός καθηγητής Ιστορίας Χάιτνς Ρίχτερ ο οποίος χρησιμοποίησε μειωτικές για τον αγώνα των Κρητικών κατά των Γερμανών ναζί στο νησί . Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου παραπέμπει τον Ρίχτερ σε δίκη στις 2 Σεπτεμβρίου με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.Ο Γερμανός ιστορικός κατηγορείται για «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» .

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Εκλογικός κόλαφος για την παράταξη Ντάισελμπλουμ

Σωστός κόλαφος για τη συγκυβερνώσα παράταξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ολλανδία έρχονται να θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εργατικών, και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο του Ντάισελμπλουμ από το υπουργείο Οικονομικών (σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως είναι πιθανό).
Οι περιφερειακές εκλογές θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, καθώς τόσο οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε όσο και οι Εργατικοί στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ εί

Οι περιφερειακές εκλογές θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, καθώς τόσο οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε όσο και οι Εργατικοί στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά

Μέρκελ και Ομπάμα δείχνουν «ρεαλιστικό συμβιβασμό»

Επιχείρηση κατευνασμού δρομολογείται από Ουάσιγκτον και Βερολίνο στο «παρά πέντε» του πλήρους εκτροχιασμού της ελληνικής κρίσης.Το τηλεφώνημα Ομπάμα στη Μέρκελ και οι διαρροές από την καγκελαρία λίγες ώρες πριν από την εξαμερή μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ανοίγουν την πρώτη δίοδο εκτόνωσης του πολεμικού κλίματος – ενός κλίματος, που είχε ως πρωτεργάτες τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.