19 Μαρτίου 2015

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Εκλογικός κόλαφος για την παράταξη Ντάισελμπλουμ

Σωστός κόλαφος για τη συγκυβερνώσα παράταξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ολλανδία έρχονται να θέσουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εργατικών, και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη πρόωρη έξοδο του Ντάισελμπλουμ από το υπουργείο Οικονομικών (σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, όπως είναι πιθανό).
Οι περιφερειακές εκλογές θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, καθώς τόσο οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε όσο και οι Εργατικοί στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ εί

Οι περιφερειακές εκλογές θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, καθώς τόσο οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε όσο και οι Εργατικοί στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά
Μεγάλοι ηττημένοι της χθεσινής βραδιάς, οι Εργατικοί (PvdA) του Ντάισελμπλουμ παρουσιάζονται, σύμφωνα με τα πρώτα exit-polls, να συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 9,9% (από 17,3% που είχαν στις προηγούμενες περιφερειακές του 2011 και 24,8% στις γενικές του 2012).Πτώση καταγράφουν και οι Φιλελεύθεροι (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, που υποχωρούν στο 15,7% (από 19,6% το 2011 και 26,6% το 2012). Μικρή πτώση και για την ακροδεξιά (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, που χάνει μιάμιση μονάδα (11% από 12,4% το 2011).Αντιθέτως, ενισχυμένοι κατά περίπου δύο μονάδες έκαστος δείχνουν να βγαίνουν από την κάλπη οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA), οι Σοσιαλιστές (SP που ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς) και οι φιλελεύθεροι του D66.Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Ρούτε-Ντάισελμπλουμ είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά ότι δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Μετά τη χθεσινή αναμέτρηση ωστόσο, ίσως να αναγκαστεί.
Οι επόμενες γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2017, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός ακροβατεί ήδη σε τροχιά ημιπαράλυσης, με αδύναμο κρίκο τους Εργατικούς και βασική αιτία δυσφορίας τις πολιτικές λιτότητας.

Γερουσία
Οι Ολλανδοί προσήλθαν χθες στις κάλπες για να εκλέξουν τα περίπου 570 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία πρόκειται με τη σειρά τους στα τέλη Μαΐου να εκλέξουν τους 75 πολιτικούς που θα στελεχώσουν τη νέα Γερουσία της χώρας. Και εκεί ακριβώς έγκειται ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους Ρούτε-Ντάισελμπλουμ, που ελέγχουν από κοινού ήδη λίγες έδρες στη Γερουσία (30 από τις 75) και θα καταλήξουν με ακόμη λιγότερες (ίσως ακόμη και 20 ή 19).

Ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Ολλανδίας βασιζόταν μέχρι πρότινος στην «εξωτερική βοήθεια» τριών «φίλα προσκείμενων» κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περνάει τις νέες νομοθεσίες (μεταρρυθμίσεις στην οικονομία κ.ά.) από τη Γερουσία. Στο μέλλον, ωστόσο, μάλλον δεν θα μπορεί να κάνει ούτε και αυτό, καθώς οι έδρες του θα έχουν μειωθεί και... τα κουκιά πια δεν θα βγαίνουν. Ο πρωθυπουργός Ρούτε έχει ήδη προσεγγίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά τα «παρακάλια» του δείχνουν να πέφτουν στο κενό.

Ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει την «παράλυση» της κυβέρνησης Ρούτε.Υπενθυμίζεται ότι ο Βίλντερς ήταν εκείνος που τον Απρίλιο του 2012 είχε προκαλέσει την πρόωρη κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνηση Ρούτε στην Ολλανδία (που επίσης ήταν κυβέρνηση μειοψηφίας με εταίρο τότε τους Χριστιανοδημοκράτες του CDA), με την απόφασή του να μη στηρίξει τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Πίσω στο παρόν, το «έργο» θα μπορούσε να επαναληφθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα αναγκαζόταν να οδηγηθεί ξανά σε πρόωρες εκλογές και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κινδύνευε να βρεθεί εκτός του υπουργείου Οικονομικών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ