19 Μαρτίου 2015

Μέρκελ και Ομπάμα δείχνουν «ρεαλιστικό συμβιβασμό»

Επιχείρηση κατευνασμού δρομολογείται από Ουάσιγκτον και Βερολίνο στο «παρά πέντε» του πλήρους εκτροχιασμού της ελληνικής κρίσης.Το τηλεφώνημα Ομπάμα στη Μέρκελ και οι διαρροές από την καγκελαρία λίγες ώρες πριν από την εξαμερή μίνι σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ανοίγουν την πρώτη δίοδο εκτόνωσης του πολεμικού κλίματος – ενός κλίματος, που είχε ως πρωτεργάτες τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα μηνύματα από αμφότερες τις πλευρές δείχνουν την κατεύθυνση ενός «ρεαλιστικού συμβιβασμού», το αρχικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται να τεθεί απόψε στις 9 στις Βρυξέλλες στη συνάντηση που θα έχουν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ. Παρών στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, θα είναι τελικά και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν ως θετικό οιωνό τη νυχτερινή διαρροή, μέσω του Bloomberg, από υψηλόβαθμο γερμανό αξιωματούχο ότι η Ανγκελα Μέρκελ «δεν πρόκειται να επιδώσει τελεσίγραφο στον Τσίπρα». Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η γερμανίδα καγκελάριος επιδιώκει εκτόνωση της έντασης και είναι διατεθιμένη «να διανύσει μακρύ δρόμο για να πετύχει συμβιβασμό.»

Ωστόσο, το Βερολίνο καθιστά σαφή και τα όρια αυτού του συμβιβασμού, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόσο απόψε όσο και τη Δευτέρα, η Μέρκελ θα πει στον Τσίπρα ότι «πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες». Εξίσου σαφής, δε, είναι και η επισήμανση ότι τα «περιθώρια παρεκκλίσεων» υπέρ της Ελλάδας είναι περιορισμένα λόγω των ισχυρών αντιστάσεων που συναντά η γερμανίδα καγκελάριος εντός της ίδιας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πάντως, ότι το μήνυμα από την καγκελαρία ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Ανγκελα Μέρκελ – ένα τηλεφώνημα, στο οποίο σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο τέθηκε ο άξονας «ρεαλιστική συμφωνία με μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην ανάπτυξη» και «με την Ελλάδα εντός του ευρώ».

«Η Μέρκελ δεν θέλει ρήξη», εκτιμούσε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, προσθέτοντας όμως: «Το κρίσιμο είναι να δούμε μέχρι ποιού σημείου μπορεί – και κυρίως επιθυμεί – να άρει τον κλοιό της πίεσης». Η εν λόγω – στα όρια της ασφυξίας πλέον – πίεση είναι και ο καταλύτης που θα καθορίσει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Μέχρι αύριο, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες αποπληρωμές, ενώ ο Μάριο Ντράγκι συντηρεί σταθερά το μαρτύριο της σταγόνας αυξάνοντας μόλις κατά 400 εκατομμύρια ευρώ το όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA.

«Αρκεί ένα θετικό σήμα αύριο (απόψε), και τη Δευτέρα θα ανοίξει ο δρόμος για να επαναφέρει η ΕΚΤ το waiver για τα ελληνικά ομόλογα», εκτίμησε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αποτυπώνοντας και τις προσδοκίες για άμεση πολιτική λύση. Η… εκπομπή του σήματος, όμως, δεν θα είναι εύκολη. Η Deutsche Bank, σε ανάλυσή της, ρισκάρει να προβλέψει ως πιθανότερο σενάριο εκείνο μιας «απρόθυμης συμφωνίας» με δύσκολους όρους για την Ελλάδα και με επακόλουθο δημοψήφισμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε το βράδυ ότι «ούτε εκλογές, ούτε δημοψήφισμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι». Απόψε, περί τα μεσάνυχτα, ίσως φανεί ποιά από τις δύο εκδοχές είναι η πιο ισχυρή.
 Νικόλ Λειβαδάρη