29 Μαρτίου 2013

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα αραβικού κόσμου - ΕΕ Με τον Πρέσβη της Ρωσίας συναντήθηκε ο Φώτης Φωτίου


Η Κύπρος, εβρισκόμενη στο ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του αραβικού κόσμου, της ΕΕ αλλά πάνω απ’ όλα η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα ειρήνης στην περιοχή, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου.Μιλώντας στους δημοσιογράφους το απόγευμα μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Vyacheslav Shumskiy, είπε ότι η Κύπρος και η Ρωσία παραδοσιακά έχουν άριστες σχέσεις και συνεργασία σχεδόν σε όλους τους τομείς και η νέα Κυβέρνηση αυτές τις σχέσεις θέλει και επιθυμεί να τις εμβαθύνει περαιτέρω.

Το Ιράν στο στόχαστρο μετά το «συγγνώμη» του Ισραήλ Μια νέα περίοδο σηματοδοτούν οι εξελίξεις


Του Νίκου Στέλγια
Η Άγκυρα δίνει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό για να εντατικοποιήσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, οι οποίες στρέφονται κατά του Ιράν.

Λίγες ημέρες μετά το επίσημο «συγγνώμη» της ισραηλινής κυβέρνησης στην τουρκική πλευρά σχετικά με την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», στην Μεσοποταμία λαμβάνουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ευρύτερη περιοχή.

Περιφερειακές δυνάμεις και τουρκικές επαρχίες

Η επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ και το φυσικό αέριο ως εργαλείο ισχύος, ευημερίας ή/και σύγκρουσης

Ο φυσικό πλούτος, όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο δεν συνιστούν μόνο στρατηγικό αγαθό και εργαλείο ευημερίας, συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά και συγκρούσεων. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποκλίνει του κανόνα. Η εξεύρεση του φυσικού αερίου  εντός της κυπριακής ΑΟΖ,  προϋποθέτει τη δυνατότητα  της εκμετάλλευσή του, η οποία βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων που σχηματίζονται από τα διαπλεκόμενα  παιχνίδια συμφερόντων και ισχύος στην περιοχή μας. Εάν δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση, τότε το φυσικό είναι δώρο άδωρο. ΄Η εάν τελεί υπό τον έλεγχο ξένων, καθίσταται εργαλείο εξάρτησης και φιλανδοποίησης, καθώς και απώλειας αντί ενίσχυσης κρατικής και εθνικής κυριαρχίας.  

Κατηγορηματικό «όχι» της Αθήνας σε Αγκυρα για «τετραμερή» στο Κυπριακό

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση της Αγκυρας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης –με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων– για την επίλυση του Κυπριακού.Tη στιγμή, μάλιστα, που η τουρκική πλευρά βάζει επιτακτικά στο τραπέζι θέμα διχοτόμησης της Κύπρου και δημιουργίας δύο χωριστών κρατών, εξέλιξη που συνδυάζει με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ Το φυσικό αέριο ως... όργανο για τη διχοτόμηση

Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι - τη λογική αυτή πρέπει μάλλον να έχει για πρότυπο η νέα τουρκική πρόταση γύρω από το Κυπριακό, όπως δημοσιοποιήθηκε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.Και αυτό επειδή η τουρκική πλευρά τονίζει ότι αν η Ελληνοκύπριοι λένε ότι οι φυσικές πηγές της νότιας Κύπρου τους ανήκουν, αυτό σημαίνει ότι έμμεσα λένε ότι οι πηγές στον Βορρά ανήκουν στους Τουρκοκυπρίους και άρα αποδέχονται τα δύο κράτη.

Ενας περίπατος στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας

ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας από τους πιο αξιόλογους Τουρκοκυπρίους πολιτικούς, διετέλεσε δήμαρχος του τουρκικού δήμου της Λευκωσίας για τρεις διαδοχικές θητείες, υπήρξε αρχηγός ενός τουρκοκυπριακού κόμματος και βουλευτής. Και θα ανέμενε κανείς ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία θα αναγνώριζαν τον για χρόνια πρώην δήμαρχο τους σε μια έξοδο του στην Πλατεία Σεραγίου, την κεντρική πλατεία, του τουρκικού τομέα της Λευκωσίας. Όχι σήμερα. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, που γράφει μια καθημερινή στήλη στον «Πολίτη», αφηγείται σε ένα από τα τελευταία του άρθρα τα εξής:

Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι

Θέλουν χέρι στο φυσικό αέριο, αλλιώς μιλούν για διχοτόμηση Ενοχλήθηκαν από τη σύσταση του ταμείου αλληλεγγύης, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους υδρογονάνθρακες
Με τίτλο «Ελάτε να συζητήσουμε για τη λύση δύο κρατών» και υπότιτλο «Οι Ε/κ έβγαλαν νόμο για να οικειοποιηθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου του νησιού», η τουρκική «Χαμπερτούρκ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσον αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Νταβούτογλου, που έλαβε μέρος στη σύνοδο της Αραβικής Ένωσης στο Κατάρ, μετέβη στη συνέχεια στην Τιφλίδα για την τριμερή συνάντηση Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία.

Ο μεγάλος μύθος με τη σωτηρία του Νότου

Ενας από τους πλέον κλασικούς διεθνοπολιτικούς μύθους αφορά τον 39ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης το 2002, Τζέιμς Ερλ «Τζίμι» Κάρτερ. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους της ελληνικής ομογένειας, ο Κάρτερ μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του θα λύσει το Κυπριακό και θα θέσει τέλος στην κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Το μέγεθος της ταύτισης του πολιτικού με τον ομογενειακό αλλά και μητροπολιτικό Ελληνισμό ήταν τόσο μεγάλο, που την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, το 1977, οι καμπάνες στη Μεγαλόνησο χτυπούσαν χαρμόσυνα!

Η διπλωματία της συγνώμης

ΙΣΡΑΗΛ Μετά απο παρέμβαση των ΗΠΑ ο Νετανιάχου ψέλισε ένα ξέπνοο “σόρι” γιά τα θύματα του “Μαβί Μαρμαρά”, υποσχέθηκε την αποζημίωση των οικογενειών τους και παρότι δεν έχει αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζα βελτιώθηκαν οι σχέσεις του με την Τουρκία
 Του Νικόλα Ζηργάνου 
 Ηταν θέμα χρόνου να αποκαταστήσουν τις διμερείς τους σχέσεις Αγκυρα και Τελ Αβίβ, καθώς οι δύο πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή έχουν να υπερασπίσουν κοινά συμφέροντα στη Συρία, ενώ μοιράζονται και κοινούς φόβους για την τύχη του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια.

Γερμανικές τράπεζες: Οι γίγαντες με τα πήλινα πόδα - Πως οι Νότιοι σώζουν τους Βόρειους


   Το χειρότερο είναι πως οι γερμανικές τράπεζες παραμένουν γίγαντες με πήλινα πόδια, έτοιμοι να γκρεμιστούν στο πρώτο χαοτικό πέταγμα της πεταλούδας. Οπως επισημαίνει ο ιστότοπος Capital.gr, o oίκος Moody’s, η Goldman Sachs, ακόμη και το γερμανικό σκέλος του ομίλου Rotschild αναφέρονται ανοιχτά σε τεράστια ζητήματα προβληματικών δανείων, μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, υψηλότατη μόχλευση, αναιμική κερδοφορία και δυσμενείς προβλέψεις.

Κασουλίδης: Δεν κάναμε αντιτουρκικό μέτωπο με το Ισραήλ

Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Η συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Ελλάδας ποτέ δεν είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε την Πέμπτη ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του διεθνούς Τύπου το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών και απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ μετά την απολογία Ισραήλ προς την Τουρκία για το επεισόδιο με το «Μάβι Μαρμαρά», ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «πολλοί έχουν δει λανθασμένα τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και ίσως με την συμμετοχή της Ελλάδας, ότι είχε ως σκοπό ή ήταν ένα μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».