29 Μαρτίου 2013

Ενας περίπατος στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας

ΑΛΕΚΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο Μουσταφά Ακιντζί, ένας από τους πιο αξιόλογους Τουρκοκυπρίους πολιτικούς, διετέλεσε δήμαρχος του τουρκικού δήμου της Λευκωσίας για τρεις διαδοχικές θητείες, υπήρξε αρχηγός ενός τουρκοκυπριακού κόμματος και βουλευτής. Και θα ανέμενε κανείς ότι οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στη Λευκωσία θα αναγνώριζαν τον για χρόνια πρώην δήμαρχο τους σε μια έξοδο του στην Πλατεία Σεραγίου, την κεντρική πλατεία, του τουρκικού τομέα της Λευκωσίας. Όχι σήμερα. Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, που γράφει μια καθημερινή στήλη στον «Πολίτη», αφηγείται σε ένα από τα τελευταία του άρθρα τα εξής:
«Θα συναντιόμασταν στην Πλατεία Σεραγίου με τον Μουσταφά Ακιντζί. Εμείς πήγαμε νωρίτερα. Ηρθε με τα πόδια. «Μου αρέσει να περπατώ σ' αυτούς τους δρόμους» είπε, και πρόσθεσε: «Μέχρι να έρθω εδώ με χαιρέτισαν εννιά άτομα». «Τους μέτρησες δηλαδή;» τον ρώτησα. «Τους μέτρησα εννιά άτομα, τις περισσότερες φορές δεν βρίσκουμε ούτε τόσους». Και ο Σενέρ Λεβέντ σχολιάζει: «Ο Ακιντζί είχε πει κάποτε το πιο εύστοχο για το θέμα του πληθυσμού από την Τουρκία. – Κοιτάξτε τους δρόμους, τους δρόμους. Οι δρόμοι είναι όλοι γεμάτοι με πληθυσμό από την Τουρκία». Οι δικοί μας πολιτικοί δεν πρόκειται, βεβαίως, να πάνε να περπατήσουν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Σεραγίου. Αλλά κι αν πάνε δεν θα είναι σε θέση να δουν αυτό που βλέπει κάθε φορά κάνοντας μια βόλτα με τα πόδια ο Μουσταφά Ακιντζί τα τελευταία χρόνια. Δεν θα είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι αυτοί όλοι που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Λευκωσίας δεν είναι Τουρκοκύπριοι, πολύ λίγοι είναι οι Τουρκοκύπριοι. «Οι δρόμοι είναι όλοι γεμάτοι με πληθυσμό από την Τουρκία». Μπορεί να μην είναι εντελώς γεμάτοι.

Οσο όμως περνά ο καιρός οι δρόμοι θα γεμίζουν πληθυσμό από την Τουρκία και στις εξόδους του ο Ακιντζί δεν θα συναντά ούτε τα εννιά άτομα που τον χαιρέτισαν στην τελευταία του έξοδο. Κάποτε αναφέρθηκα σ' αυτή τη στήλη στο νόμο των συγκοινωνούντων δοχείων. Ο πληθυσμός της Τουρκίας έχει ξεπεράσει σήμερα τα 75 εκατομμύρια και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να συμβεί όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου σε επαρχία της Τουρκίας. Ας μη μιλάμε λοιπόν πια για τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η μετατροπή της Β. Κύπρου σε επαρχία, σε νομό, της Τουρκίας.