Με δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο (εφημερίδες «Σταρ» και «Χαμπέρτουρκ»), ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για πρόταση με τρεις εναλλακτικές λύσεις. Είπε μάλιστα ότι «η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» και υποστήριξε ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Ερογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση».Ωστόσο στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η εν λόγω «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου σχετικά με την τουρκική πρόταση.
Τρεις προτάσεις
Η πρώτη εναλλακτική λύση προβλέπει την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ΟΗΕ και την πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Στη λύση αυτή, οι φυσικοί πόροι του νησιού θα ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.Στη δεύτερη λύση προβλέπεται η σύσταση κοινής επιτροπής από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, για κοινή επίβλεψη των ερευνών και της εκμετάλλευσης των φυσικών πηγών.Η τρίτη εναλλακτική λύση αναφέρει το εξής: «Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει πως ο Βορράς ανήκει στους Βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην Ε.Ε.».
«Υστερα από τριάντα χρόνια η Τουρκία για πρώτη φορά παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών» λέει ο Νταβούτογλου, και τονίζει ότι «εάν λένε ότι ο Νότος ανήκει σε μας και ο Βορράς σε σας και προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες στο Νότο, τότε αυτό σημαίνει ότι το αποδέχονται. Εάν θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα επί των φυσικών πόρων στο Νότο, τότε και η Τουρκία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει έρευνες για τις πηγές του Βορρά, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΤΔΒΚ. Το θεωρούμε αυτό όχι απειλή, αλλά θετικό μοχλό. Δεν είναι όμως δυνατό να δεχτούμε την αντίληψη ότι όλες οι πηγές τους ανήκουν. Η αντίληψη αυτή καταργεί τις παραμέτρους του ΟΗΕ».