25 Ιουνίου 2014

Το Κόκκινο Μαντήλι ως στάση Ζωής



http://www.canlihaber.com/d/news/24712.jpghttp://www.haberartibir.com.tr/images/upload/gezi-tahliye-640x360.jpg

«Σύμπραξη» Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε

«Σύμπραξη» Αλ Κάιντα και Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε
Η σύμπραξη επιτρέπει στο ΙΚΙΛ να δρα εκατέρωθεν των συνόρων, από τη στιγμή που ήδη έχει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος του Αλ-Κάιμ και της ομώνυμης ιρακινής πόληςΟι δύο αντίπαλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, αποφάσισαν να συμπράξουν στο Αμπου Κάμαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συρο-ιρακινής μεθορίου.

Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Ο «ΜΕΙΛΙΧΙΟΣ» ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ Τα κατακτητικά σχέδια της Τουρκίας για Ελλάδα - Κύπρο

Στις 31 Μαΐου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη βίαιη καταστολή από την κυβέρνηση Ερντογάν των αυθόρμητων, μαζικών, ειρηνικών διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, που ξέσπασαν με αφορμή την ανοικοδόμηση πολυκαταστήματος -mall- στη θέση του Πάρκου Γκεζί, αλλά με πραγματική αιτία τις τραγικές συνέπειες στον τουρκικό λαό της εγκληματικής πολιτικής των Ερντογάν-Νταβούτογλου.
Η διεφθαρμένη κυβέρνηση Ερντογάν έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στη βίαιη καταστολή των αυθόρμητων, μαζικών και ειρηνικών διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ
Η διεφθαρμένη κυβέρνηση Ερντογάν έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στη βίαιη καταστολή των αυθόρμητων, μαζικών και ειρηνικών διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ Η εξέγερση στην πλατεία Ταξίμ εξελίχθηκε γρήγορα σε επανάσταση καθώς επεκτάθηκε σε πάνω από 70 τουρκικές πόλεις.

Τουρκία: Παραβίαση δικαιωμάτων του Οτζαλάν διαπιστώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο


Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραβίασαν τα δικαιώματα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν του φυλακισμένου ηγέτη του ένοπλου εκτός νόμου κουρδικού κινήματος PKK όταν κατέσχεσαν και κατέστρεψαν ένα αντίγραφο του ανέκδοτου βιβλίου που είχε γράψει, το 2012 αποφάνθηκε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Οι αξιωματούχοι των φυλακών κατέσχεσαν το χειρόγραφο του Οτζαλάν, με τίτλο Επαναστατικό Μανιφέστο του Κουρδιστάν: το Κουρδικό Ζήτημα και μια Δημοκρατική Ανάλυση του Έθνους (Υπερασπίζοντας τους Κούρδους που Αντιμετωπίζουν Πολιτιστική Γενοκτονία), λίγο πριν από την έκδοσή του, δήλωσαν δικηγόροι του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας.

Συμφωνία Βενιζέλου - Νταβούτογλου για "προσεκτικά βήματα" στο δίκαιο της θάλασσας

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος πρωτίστως η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και δευτερευόντως οι εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.Σε συμφωνία να συνεργαστούν προκειμένου να ετοιμάσουν "πολύ συγκεκριμένα βήματα" στο πλαίσιο του "διεθνούς δικαίου της θάλασσας" κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Φορτηγά της τουρκικής ΜΙΤ με όπλα για τους Τζιχαντιστές Σε αμηχανία η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά


Φορτηγά της τουρκικής ΜΙΤ με όπλα για τους ΤζιχαντιστέςΠειστήρια για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού στους ισλαμιστές της Συρίας από την Τουρκιά ήρθαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα, δημιουργώντας ένα ακόμη πρόβλημα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Ερντογαν ο οποίος επανειλημμένα έχει διαψεύσει ως «μυθεύματα» και «κακοήθεις φήμες» τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο εξωτερικό.Τουρκικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα προβάλουν φωτογραφίες ένοπλων στρατιωτών οι οποίοι έχουν ακινητοποιήσει φορτηγά αυτοκίνητα με τις ενδείξεις της τουρκικής Υπηρεσίας (μυστικών) Πληροφοριών (ΜΙΤ). Αποκαλύπτεται ότι το μπλόκο έγινε τον περασμένο Ιανουάριο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, γεγονός το οποίο έφερε σε αμηχανία την κυβέρνηση η οποία αντιδρά σπασμωδικά.

Αποδόμηση ή αναδίπλωση;

Εχει ξεκινήσει η δυναμική τής αποδόμησης της ισχύος της Μέρκελ στην Ευρώπη όπως γράφει το «Spiegel» ή βρισκόμαστε σε μία συντεταγμένη και προσχεδιασμένη αναδίπλωση της καγκελαρίου με στόχο την πιο ομαλή προσαρμογή της Γερμανίας στην αναπόφευκτη στροφή που προαναγγέλλει ο Ντράγκι; Από ό,τι έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012 είχε ενημερώσει τη Μέρκελ για το περίφημο «θα κάνω ό,τι χρειαστεί» και σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη δήλωσή του ότι αν χρειαστεί θα πάρει αντισυμβατικά μέτρα έγινε εν γνώσει της καγκελαρίου. Πότε θα πάρει τα αντισυμβατικά μέτρα -απευθείας αγορά ομολόγων- ο Ντράγκι; Πολύ απλά όταν υπάρξουν οι πολιτικές προϋποθέσεις, κατά κύριο λόγο η ανάδειξη του Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατά πολύ λιγότερο η έναρξη της ιταλικής προεδρίας την 1η/7, την οποία ο Ρέντσι έχει ήδη προκαταβολικά παρουσιάσει ως καμπή στη διαχείριση της κρίσης.

ΗΠΑ: Πρώτες εξαγωγές πετρελαίου μετά από 40 χρόνια

ΗΠΑ: Εξαγωγές πετρελαίου μετά από 40 χρόνια - Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης Για πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες οι ΗΠΑ επιτρέπουν τις εξαγωγές αδιύλιστου πετρελαίου. Η σχιστολιθική επανάσταση και η αλλαγή των ισορροπιών στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.Αλλαγή δεδομένων για τη διεθνή αγορά πετρελαίου συνιστά η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε  δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα στην πλήρη κατάργηση της απαγόρευσης των εξαγωγών που θα οδηγήσει και σε αλλαγή ισορροπιών στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.Το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εταιρειών. 

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα... ενεργειακά του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στα ενεργειακά-Παρέμβαση Ράσμουσεν για αέριο «εξαγριώνει» τις ΜΚΟ O γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο αποτελούν μέρος των εξελιγμένων μεθόδων παραπληροφόρησης της... Ρωσίας. Εντονη αντίδραση από ΜΚΟ.Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Rasmussen και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τα θέματα του αερίου.
Η εμπλοκή του επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας στα ενεργειακά, έχει άμεση σχέση με το δόγμα που επικρατεί στη δύση, ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική ασφάλεια ή αλλιώς, η ενεργειακή εξάρτηση είναι προπομπός άλλων εξαρτήσεων.

NATO: Καταρτίζει σχέδιο προσέγγισης της Γεωργίας στους κόλπους του

Σχέδιο προσέγγισης της Γεωργίας στους κόλπους του θα καταρτίσει το ΝΑΤΟ, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας της Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. «Έχουμε καταλήξει σε μία επί της αρχής συμφωνία (που προβλέπει) ότι θα καταρτίσουμε ένα ουσιαστικό πακέτο για τη Γεωργία που θα την βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ», είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας. Το πακέτο για τη Γεωργία απέχει από ένα επίσημο βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ήλπιζε η Τυφλίδα.

NATO

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος του πρωθυπουργού του Ιράκ Αλ Μαλίκι;

Οι αντίπαλοί του τον θεωρούν ανίκανο να ενώσει και να σταθεροποιήσει τη χώρα
Πολύ κατώτερος των περιστάσεων αποδεικνύεται ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ εν μέσω των συγκρούσεων με τους φανατικούς σουνίτες τζιχαντιστές στα βόρεια της χώρας. Αν και ο Νούρι αλ Μαλίκι βγήκε νικητής από τις κάλπες, στις 30 Απριλίου, το πολιτικό του μέλλον είναι αμφίβολο. Η απογοήτευση και οι στερήσεις στον σουνιτικό πληθυσμό αναζωπυρώνουν τον διχασμό και τις συγκρούσεις στις θρησκευτικές κοινότητες. Την ίδια ώρα γίνεται όλο και πιο αισθητή η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών, με τη διαφθορά να καλπάζει και τον στρατό ανίκανο να ελέγξει τον Βορρά. Δεν αποκλείεται το σενάριο στο οποίο ο Αλ Μαλίκι θα κατέληγε να ηγείται μιας παράλυτης κυβέρνησης ή ακόμη και θα εξαναγκαζόταν σε αποχώρηση.

Τουρκία: Ετοιμάζουν "νομικές εγγυήσεις" σχετικά με Κούρδους

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο θα παρέχει "νομικές εγγυήσεις" προς τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, προστατεύοντάς τους από μελλοντική δίωξη, και θα διευκολύνει την επανένταξη των μαχητών. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της υποστήριξης της κουρδικής κοινότητας στο πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

Κύπρος: Τα σενάρια για την μεταφορά του αερίου του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Καταλυτικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις για την εκμετάλλευση του αέριου της κυπριακής ΑΟΖ, θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΕΝΙ και της Kogas. Δυο εναλλακτικά σενάρια έχει ετοιμάσει η κυπριακή κυβέρνηση.
Κύπρος: Τα σενάρια για την μεταφορά του αερίου-Οι αστάθμητοι παράγοντες και η... Τουρκία Τα αποτελέσματα των ερευνών που θα ξεκινήσουν η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas, στα θαλάσσια μπλοκ της κυπριακής ΑΟΖ, θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην επιλογή της λύσης για την αξιοποίηση- μεταφορά του φυσικού αερίου. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, παραμονές της συνάντησής του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Έτινκερ στις Βρυξέλλες.Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, η κυβέρνηση έχει καταστρώσει και μελετήσει μια σειρά από σενάρια για την αξιοποίηση του αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε αυτά περιλαμβάνονται λύσεις για μεταφορά του αερίου με αγωγούς ή τη μετατροπή του σε υγροποιημένο αέριο.

Με τον όρο «defunct» Πρόκληση της Άγκυρας: χαρακτηρίζει «νεκρή» την Κυπριακή Δημοκρατία

Πρόκληση της Άγκυρας: χαρακτηρίζει «νεκρή» την Κυπριακή Δημοκρατία
«Εκλιπούσα» (defunct) χαρακτηρίζει η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία, σε έγγραφό της, το οποίο υπέβαλε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.Στο έγγραφο, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Άγκυρα τονίζει ότι είναι «νεκρό» το κράτος της Κύπρου. Παράλληλα, αξιώνει ένα «νέο» διζωνικό-δικοινοτικό καθεστώς, με βάση τη λογική των «δύο συνιστώντων κρατιδίων».
Το έγγραφο, το οποίο εν πολλοίς συνιστά απάντηση στην κοινή θέση της ΕΕ για την Τουρκία, διανεμήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη περιλαμβανομένης και της φερόμενης ως «εκλιπούσας».

Η στρατηγικής της Ε.Ε για τη Θαλάσσια Ασφάλεια και τα κέρδη της Ελλάδας Ανοίγει παράθυρο στην ΑΟΖ - Κοινή προστασία των θαλασσίων συνόρων

Η στρατηγικής της Ε.Ε για τη Θαλάσσια Ασφάλεια και τα κέρδη της Ελλάδας
Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία χαρακτηρίζεται ζήτημα στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), οι πολλαπλές αναφορές στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αλλά και η ανάδειξη της σημασίας των ενεργειακών πόρων εντός των διαφόρων θαλασσίων ζωνών είναι τα τρία σημεία-κλειδιά που κρατά η Αθήνα από την έγκριση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια.Το δύσκολο έργο της συγγραφής του 18σέλιδου κειμένου ήταν μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), το γραφείο της επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία κυρίας Μαρίας Δαμανάκη, αλλά και την ομάδα «Φίλων της Προεδρίας» στις Βρυξέλλες. Οι βασικές αρχές άλλωστε επί των οποίων θεμελιώθηκε η στρατηγική βρίσκονται σε κοινό έγγραφο που συνετάχθη από την κυρία Δαμανάκη και την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον στις αρχές του έτους.

Απειλεί ο στρατηγός Χαφτάρ H Τουρκία απομακρύνει εκατοντάδες πολίτες της από τη Λιβύη


H Τουρκία απομακρύνει εκατοντάδες πολίτες της από τη ΛιβύηΗ Τουρκία προχώρησε στην απομάκρυνση εκατοντάδων υπηκόων της χώρας από τη Λιβύη μετά τις απειλές του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται εναντίον των ισλαμιστών στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.Ο Χάφταρ διεμήνυσε την Κυριακή απευθυνόμενος στους υπηκόους της Τουρκίας και του Κατάρ να εγκαταλείψουν εντός δύο ημερών την ανατολική Λιβύη, όπου επικρατεί κατάσταση αναρχίας, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις των δύο κρατών ότι υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

CNN: Κρίσιμα ερωτήματα για τις εξελίξεις στο Ιράκ

Ο απεσταλμένος του δικτύου στη Βαγδάτη και η παραγωγός του απαντούν

Ο απεσταλμένος του CNN στη Βαγδάτη Νικ Ρόμπερτσον και η παραγωγός Βικτόρια Ιστγουντ απαντούν σε ερωτήσεις αναγνωστών για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Πώς αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί την προοπτική αμερικανικής ανάμειξης;
Είναι διχασμένοι. Οι σουνίτες, στην επαρχία Ανμπάρ και στις φυλές που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), θεωρούν την αμερικανική ανάμειξη ως υποστήριξη προς τους σιίτες. Στη Βαγδάτη, οι σιίτες χαίρονται που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυβέρνησή τους. Είναι όμως επιφυλακτικοί διότι όλοι οι Ιρακινοί γνωρίζουν τι σημαίνει ανάμειξη των ΗΠΑ.