Καταλυτικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις για την εκμετάλλευση του
αέριου της κυπριακής ΑΟΖ, θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα των
γεωτρήσεων της ΕΝΙ και της Kogas. Δυο εναλλακτικά σενάρια έχει ετοιμάσει
η κυπριακή κυβέρνηση.
Για το σενάριο που θα
υλοποιηθεί και βεβαίως για την προοπτική κατασκευή της μονάδας
υγροποίησης στο Βασιλικό, τονίζει ο υπουργός, ρόλο κλειδί θα έχουν τα
αποτελέσματα των γεωτρήσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του
καλοκαιριού οι δύο εταιρείες (ΕΝΙ, Kogas).Ας σημειωθεί ότι για κάθε τεχνολογία (αγωγός, LNG) έχουν καταρτιστεί επιμέρους σενάρια, ενώ για την επιλογή του πλέον κατάλληλου, εκτός από τον όγκο του φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθεί, σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου.
Οι προοπτικές σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις δείχνουν μείωση των τιμών, ιδίως στο υγροποιημένο αέριο, καθώς εισέρχονται στην παραγωγική διαδικασία νέες μονάδες σε Αυστραλία και Αμερική, συνεχίζεται η αύξηση της παραγωγής shale gas στις ΗΠΑ, ενώ η ζήτηση διεθνώς μειώνεται.
Σημαντική επίπτωση στην πτώση των τιμών θα έχει η επικείμενη έναρξη λειτουργίας πυρηνικών μονάδων στην Ιαπωνία, σε υποκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες λειτούργησαν μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.
Έτσι οι όποιες αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομική αξιοποίηση του φυσικού αερίου, θα ληφθούν με βάση: α) τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που θα προσδιορίσουν ακριβώς το ύψος των αποθεμάτων, β) τα σενάρια ζήτησης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή (Μεσόγειος, Ευρώπη) και γ) τις τάσεις που θα τείνουν να διαμορφωθούν στις τιμές.
Όσο για την προοπτική αξιοποίησης των τουρκικών αγωγών για τη μεταφορά του αερίου μέσω τουρκικού εδάφους (το σενάριο προωθείται από πολλές πλευρές επιχειρηματικές και πολιτικές), ο κ. Λακκοτρύπης τονίζει ότι κάθε είδος συνεργασίας με την Τουρκία, έχει προαπαιτούμενο μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.
Πρόσθεσε δε με νόημα, ότι η Ευρώπη θα έπρεπε πιθανότατα να αποφύγει τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια άλλη Ουκρανία και βεβαίως οφείλει να διαφοροποιήσει τις οδούς εφοδιασμού της με φυσικό αέριο.
Η διεθνής εικόνα
Τέλος αναφορικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η υπερπροσφορά φυσικού αερίου, τόσο λόγω δραματικής μείωσης της εισαγωγών στις ΗΠΑ λόγω Shale Gas (η μέση ημερήσια παραγωγή Shale Gas στις ΗΠΑ τον Μάιο πλησιάζει τα 1 δισ. κυβικά μέτρα), την αύξηση της παραγωγής από νέες μονάδες στη ΝΑ Ασία και τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.Το Μάιο ξεκίνησε η παραγωγή της μονάδας LNG της Exxon Mobil στην Παπούα Νέα Γουινέα, στο τέλος του χρόνου ξεκινά η παραγωγή νέας μονάδας της BG Group Plc στο Queensland της Αυστραλίας, ενώ για το 2015 έχουν προγραμματίσει έναρξη παραδόσεων από νέες μονάδες LNG, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Santos, Chevron και Cheniere Energy.
Έτσι για το 2015 η παγκόσμια παραγωγή LNG εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 18 εκατομμύρια τόνους ή 7,5% και θα φτάσει τους 257 εκατομμύρια τόνους. Μάλιστα σε ανάλυσή της στις 28 Μαΐου η Energy Aspects, εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής LNG to 2015, από μόνη της θα μπορεί να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της Κίνας
http://www.euro2day.gr/