25 Ιουνίου 2014

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα... ενεργειακά του Μιχάλη Καϊταντζίδη

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στα ενεργειακά-Παρέμβαση Ράσμουσεν για αέριο «εξαγριώνει» τις ΜΚΟ O γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι οι δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο αποτελούν μέρος των εξελιγμένων μεθόδων παραπληροφόρησης της... Ρωσίας. Εντονη αντίδραση από ΜΚΟ.Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Rasmussen και περιβαλλοντικών οργανώσεων, για τα θέματα του αερίου.
Η εμπλοκή του επικεφαλής της αμυντικής συμμαχίας στα ενεργειακά, έχει άμεση σχέση με το δόγμα που επικρατεί στη δύση, ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την γεωπολιτική ασφάλεια ή αλλιώς, η ενεργειακή εξάρτηση είναι προπομπός άλλων εξαρτήσεων.

Αφορμή για την «κόντρα», αποτέλεσαν δημόσιες αναφορές του γ.γ. του ΝΑΤΟ, ότι οι δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στην Ευρώπη, αποτελούν μέρος των εξελιγμένων μεθόδων πληροφόρησης και παραπληροφόρησης της Ρωσίας, ώστε να διατηρηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Μάλιστα ο κ. Rasmussen επικαλέσθηκε μαρτυρίες «συμμάχων», εννοώντας υψηλούς αξιωματούχους κρατών μελών του ΝΑΤΟ που μπορούν να επιβεβαιώσουν το γεγονός.

Η παρέμβαση του επικεφαλής της συμμαχίας γίνεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της ΕΕ να «μπλοκάρει» την κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream στο βουλγαρικό έδαφος. Η απόφαση της ΕΕ και το κλίμα σκανδαλολογίας που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα, με αφορμή τις αναθέσεις κατασκευών του ρωσικού αγωγού, είχε καταλυτικές επιπτώσεις στη διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών στον κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό (φιλορωσικό) κόμμα, με αποτέλεσμα την προκήρυξη εκλογών για το φθινόπωρο.

Σε αυτές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το κεντροδεξιό (και μη φιλορωσικό) GERB με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του οποίου παραιτήθηκε στις αρχές του 2013 μη αντέχοντας τις καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών.

Για να επανέλθουμε στους οικολόγους και στο ΝΑΤΟ, αρκετές οργανώσεις που αντιτάσσονται στην εκμετάλλευση του αέριου από σχιστόλιθο στην Ευρώπη και της χρησιμοποιούμενης μεθόδου (fracking), με ανοιχτή τους επιστολή απάντησαν στον κ. Rasmussen αποκρούοντας τις κατηγορίες και απαιτώντας είτε να φέρει αποδείξεις για τις κατηγορίες που τους απηύθυνε ως «όργανα» της ρωσικής προπαγάνδας, είτε εφόσον δεν τις φέρει, να ζητήσει συγγνώμη.

Μάλιστα επικαλούνται και μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες αναφέρονται στους υψηλούς κινδύνους για το περιβάλλον από τη μέθοδο αυτή, όπως και ότι η παραγωγή αερίου από σχιστόλιθο, ούτε θα μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία, ούτε και τις τιμές.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύονται παρόμοιες κατηγορίες για τη Ρωσία, όπως και ότι η ρωσική Gazprom ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την πιθανότητα παραγωγής στην Ευρώπη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. Πολλές αναλύσεις δυτικών think tank και κέντρων μελετών, όλα τα τελευταία χρόνια αναφέρονται στον "υπόγειο πόλεμο" που έχει ξεσπάσει για το αέριο σχιστόλιθου στην Ευρώπη. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής υπερεθνικού οργανισμού όπως το ΝΑΤΟ προβάλλει την πιθανολογούμενη εξυπηρέτηση (εκούσια ή ακούσια) των ρωσικών συμφερόντων στο φυσικό αέριο από οικολογικές οργανώσεις.

Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής προκαταρκτικές εργασίες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου έχουν προχωρήσει στην Πολωνία, ενώ πρόσφατα ξεμπλοκάρισαν οι διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.Απαγόρευση άμεση ή έμμεση, ισχύει σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στη Ρουμανία έχουν δοθεί άδειες αλλά υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία, ισχύει συμφωνία αναστολής των εργασιών έρευνας, έως ότου αποδειχθεί ότι η τεχνολογία fracking δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1228584/emplokh-toy-nato-sta-energeiaka.html