25 Ιουνίου 2014

ΗΠΑ: Πρώτες εξαγωγές πετρελαίου μετά από 40 χρόνια

ΗΠΑ: Εξαγωγές πετρελαίου μετά από 40 χρόνια - Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης Για πρώτη φορά μετά από 4 δεκαετίες οι ΗΠΑ επιτρέπουν τις εξαγωγές αδιύλιστου πετρελαίου. Η σχιστολιθική επανάσταση και η αλλαγή των ισορροπιών στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.Αλλαγή δεδομένων για τη διεθνή αγορά πετρελαίου συνιστά η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν σε  δύο πετρελαϊκές εταιρείες να εξάγουν αδιύλιστο πετρέλαιο για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια. Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα στην πλήρη κατάργηση της απαγόρευσης των εξαγωγών που θα οδηγήσει και σε αλλαγή ισορροπιών στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.Το υπουργείο Εμπορίου θα επιτρέψει σε δύο εταιρείες από το Τέξας την Pioneer Natural Resources και την Enterprise Products Partners να εξάγουν ελαφρό ακατέργαστο πετρέλαιο το αποκαλούμενο πετρέλαιο συμπυκνωμάτων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σε μεγάλες ποσότητες, χάρη στην έκρηξη της εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίου από την υδραυλική ρωγμάτωση. «Μετά από μια ελάχιστη επεξεργασία, οι εξαγωγές πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις αρχές Αυγούστου» αναφέρεται σε ανακοίνωση των εταιρειών. 
«Η σχιστολιθική επανάσταση των τελευταίων ετών αναμένεται να φέρει σύντομα τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση της κατάταξης εξαγωγών αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία και τη  Ρωσία» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.Η παραγωγή πετρελαίου και τα αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, καθώς αναπτύσσονται οι νέες τεχνικές εξόρυξης που απελευθερώνουν αποθέματα τα οποία δεν ήταν γνωστά μέχρι πρότινος. Η παραγωγή άγγιξε τα 8,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις αρχές Ιουνίου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration,

Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχουν αυξηθεί τα αιτήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση για να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει από τη δεκαετία του '70 όταν και τέθηκε η απαγόρευση για την προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού από τη Μέση Ανατολή. Στον αντίποδα, αρκετοί Γερουσιαστές επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η απαγόρευση των εξαγωγών προκειμένου να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η τιμή της βενζίνης για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1229314/hpa-protes-exagoges-petrelaioy-meta-apo-40-hronia.html