25 Νοεμβρίου 2013

Κούρκουλας: Η Ελλάδα θέλει τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

Υποστηρίζει την πολιτική διεύρυνση της ΕΕ η Ελλάδα - Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας η προώθηση της «συνδεσιμότητας» των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών - Το Βελιγράδι έχει προσδοκίες από την ΑθήναΣύμφωνα με τον Δ. Κούρκουλα, προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η προώθηση της «συνδεσιμότητας» των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών
Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, ειδικά προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.com, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, τονίζοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε το ρόλο μας ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προκειμένου να συνεισφέρουμε, με συγκεκριμένους όρους, στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής».Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα ενθαρρύνει την εντατικοποίηση της εργασίας που γίνεται στα ενταξιακά κεφάλαια με τις χώρες εκείνες που έχουν ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, «οι οποίες σύντομα θα συμπεριλάβουν και τη Σερβία», σύμφωνα και με τις καθιερωμένες διαδικασίες.

Χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι Η συγκλονιστική ιστορία της Τουρκάλας που έγινε «φυτό» στις διαδηλώσεις για το Γκεζί

«Είμαι πάλι στην ηλικία των πέντε, απλώς γιατί δεν ήθελα να καταστραφεί το πάρκο. Δεν έκανα κάτι κακό, όμως, πρέπει να μάθω τα πάντα από την αρχή», δήλωσε η Λόμπνα Αλάμι

Η εικόνα της να κοιτά με ορθάνοιχτα μάτια προς το πλήθος, ενώ είναι αιμόφυρτη και ξαπλωμένη στο γρασίδι έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Λόμπνα Αλάμι, ήταν μία από τις διαδηλώτριες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Ο Νταβούτογλου ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της «ΤΔΒΚ» Συμμετοχή στη συνεδρίαση Οργ. Οικονομικής Συνεργασίας «με την ιδιότητα του παρατηρητή»


Του Νίκου Στέλγια Tου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
http://www.trt.net.tr/medya6/resim/2013/06/21/4c614249-b611-45f0-a0f8-8ef80adbe212-444x333.jpgΜόλις λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, ο Υπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρνει στο προσκήνιο των συζητήσεων το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της θέσης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μεταβαίνει στην Τεχεράνη για να λάβει μέρος στην συνεδρίαση της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας. Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι η «ΤΔΒΚ» θα λάβει μέρος στην εν λόγω συνεδρίαση για πρώτη φορά με την ιδιότητα του «παρατηρητή».«Η ΤΔΒΚ θα συμμετάσχει στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για πρώτη φορά με την ιδιότητα του παρατηρητή», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη φέρει ιδιαίτερη σημασία για την εμφάνιση και την αναγνώριση της ΤΔΒΚ στο διεθνές σκηνικό».

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή

Το πρώτο βήμα έγινε στην επίλυση της διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα. Ολα δείχνουν ότι τίποτε δεν μπορεί πλέον να σταματήσει την ιστορική προσέγγιση Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.Επί της ουσίας η συμφωνία για συνολική εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν φαίνεται να έκλεισε στις διμερείς παράλληλες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες παραδέχθηκε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον.Οι συνομιλίες της Γενεύης και η σταδιακή πορεία προς επίλυση του ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος δίνει χρόνο στις ΗΠΑ να διαχειριστούν την οργή της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, αλλά και χρόνο προσαρμογής στη Γαλλία που κράτησε σκληρή στάση, επενδύοντας σε οφέλη από τους δυσαρεστημένους.
Τι οδήγησε στη μεγάλη στροφή, που δικαίως μπορεί να συγκριθεί με το άνοιγμα των Νίξον - Κίσινγκερ προς την Κίνα του Μάο το 1971-72;

Κάτι αλλάζει στην Αμερική Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

http://static1.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/2600-9/photos/1379040846-usa-progressive-leaders-endorse-bill-de-blasio-for-nyc-mayor_2659339.jpg
Η είδηση αδικήθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Βουλή των Αντιπροσώπων περιέκοψε κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια το κονδύλι που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για τη σίτιση των απόρων και των φτωχών. Πέραν του ότι είναι αποκαλυπτική της κοινωνικής αναλγησίας που επιδεικνύουν οι Ρεπουμπλικανοί, η εξέλιξη αυτή στρέφει την προσοχή μας σε μια σκοτεινή πλευρά της αμερικανικής πραγματικότητας: το γεγονός ότι στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου 47,7 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 15% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά το φάσμα της πείνας.

Η δημογραφική παγίδα της κρίσης Του Νίκου Κωνσταντάρα

http://maccunion.files.wordpress.com/2013/07/22625.jpg
ΚathimeriniΗ Ελλάδα έχει δημογραφικό πρόβλημα εδώ και χρόνια – ο πληθυσμός γερνάει και δεν γεννιούνται αρκετά παιδιά ώστε να υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των κατοίκων της χώρας. Με την κρίση το πρόβλημα επιδεινώνεται. Περισσότεροι εργαζόμενοι από τους αναμενόμενους συνταξιοδοτούνται, ενώ η ανεργία αυξάνεται· περισσότεροι Ελληνες μεταναστεύουν, ενώ μετανάστες που βρίσκονταν εδώ είτε επιστρέφουν στην πατρίδα τους είτε αναζητούν την τύχη τους αλλού. Ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξανόταν χάρη στους μετανάστες (και όχι στις γεννήσεις), το 2012 ο πληθυσμός μειώθηκε, επειδή οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις και περισσότεροι έφυγαν από όσους ήρθαν στη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ πολιτικών λιτότητας που απαιτούνται για την επιβίωσή της σήμερα, και της ανάγκης μέτρων που θα στηρίξουν τη γεννητικότητα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της.

Η ανάδυση ενός μεγαλύτερου Κουρδιστάν


Ο Ted Galen Carpenter, ερευνητής στο Cato Institute και αρθρογράφος στο THE NATIONAL INTEREST σε άρθρο γνώμης με τίτλο «The Rise of Greater Kurdistan» αναφέρεται στην ανάγκη αναπροσαρμογής της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με το Κουρδικό Ζήτημα.Αυτή η προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα, την ευρεία δηλαδή αυτονομία του Ιρακινού Κουρδιστάν, την de facto αυτονομία των κουρδικών περιοχών της Συρίας, αλλά και το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο περιοχών, με την επίσης ενδεχόμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους.Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος ο κουρδικός λαός, η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον κόσμο χωρίς κράτος, αποτελούσε για δεκαετίες πηγή αστάθειας για την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν, αλλά με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία προστέθηκε μια ακόμη σημαντική παράμετρος.

Η Κουρδική διάσταση της Συριακής Κρίσης


http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/syriakurd957.jpg
Παρά την εκκαθάριση πολλών περιοχών απο ακραία ισλαμιστικά στοιχεία φίλα προσκείμενα στην Αλ Κάιντα, παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι του Δυτικού Κουρδιστάν έσπασαν το εμπάργκο το οποίο τους είχε επιβάλλει το Νότιο Κουρδιστάν και η Τουρκία, παρά τις σοβαρές αντιπαραθέσεις των κουρδικών σχηματισμών  παραμένει ο διαχωρισμός των τριών Κουρδικών θυλάκων από τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα.Οι θύλακες αυτές βρίσκονται ανάμεσα στις πόλεις  Serekaniye [Ras al-Ain], Kobane [Ain al-Arab] και Afrin.Στόχος της Κουρδικής Πολιτοφυλακής η εξάλειψη τους σε μια προσπάθεια να ενωθούν οι τρεις πόλεις κλειδιά για τον έλεγχο του Δυτικού Κουρδιστάν, οι Κούρδοι σήμερα ελέγχουν περί του 70% του Δυτικού Κουρδιστάν..Χρειάζεται όμως η συνεργασία με τους Τοπικές Άραβες ηγέτες.

Φέρνουν πλατφόρμα από τη Ρουμανία - Έρευνες από το «Barbaros» Η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Η Λευκωσία καταγγέλλει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Λευκωσία: Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τουρκικές κινήσεις και δραστηριότητες και προβαίνει δια της διπλωματικής οδού σε όλες τις δέουσες ενέργειες για καταγγελία των νέων παραβιάσεων της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θάλασσές της από την Τουρκία.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «με έκδοση Αγγελίας προς Ναυτιλλόμενους, της 22ας Νοεμβρίου 2013, η Τουρκία δέσμευσε παράνομα θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνουν τμήμα των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλησίον των ακτών της Καρπασίας και του κόλπου της Αμμοχώστου και τμήμα της παρακείμενης κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)».Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών «η δέσμευση έγινε με δεδηλωμένο σκοπό τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros Hayrettin Pasa", από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013».

Είναι πιθανή η Τζιχάντ στη Δύση;

Είναι πιθανή η Τζιχάντ στη Δύση; Οι ηγέτες μιας σειράς δυτικών μυστικών υπηρεσιών εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι κάτοικοι των χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίοι συμμετέχουν με τους αντάρτες στον πόλεμο της Συρίας, όταν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της.Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο YouTube, οι αντάρτες υπόσχονται ότι μετά τη Συρία επόμενος στόχος τους θα είναι οι χώρες που κάποτε έδωσαν καταφύγιο στους γονείς τους. Έτσι, στις 20 Νοεμβρίου κάποιος πολίτης των ΗΠΑ ορκίστηκε μπροστά στη βιντεοκάμερα: «Θα σκοτώσουμε όλους όσους βρεθούν στο δρόμο μας». Είναι αλήθεια ότι, κυριολεκτικά, μετά από λίγα λεπτά τα προσωπικά του σχέδια διέλυσε ένα βλήμα πυροβολικού του συριακού τακτικού στρατού. Εκτός όμως από αυτόν στη Συρία απέμειναν μερικοί «ευρωπαίοι» και «αμερικανοί» με παρόμοιες ιδέες. Θα αποκτήσουν, άραγε, οι δρόμοι των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων τη μορφή που έχουν σήμερα οι δρόμοι στη Βογδάτη και το Χαλέπι;

Τουρκικό καταδιωκτικό στο στόχαστρο των συριακών πυραύλων

Τουρκικό καταδιωκτικό στο στόχαστρο των συριακών πυραύλων
Καταδιωτικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας F-16, που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι βρισκόταν για 20 δευτερόλεπτα στο στόχαστρο του συριακού αντιαεροπορτικού πυραυλικού συστήματος,- ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
«Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 περιπολούσαν τα τουρκο-συριακά σύνορα, όταν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα SA-2 έπιασε ένα απ’ αυτά στο στόχαστρό του και το κρατούσε ως στόχο του για 20 περίπου δευτερόλεπτα», - αναφέρεται σε Ανακοίνωση.
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη στις 16 Νοεμβρίου, όταν τα ραντάρ των Δυνάμεων Αεράμυνας της Συρίας συνέλαβαν ως στόχο τους 3 τουρκικά μαχητικά.http://greek.ruvr.ru/n

1Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1993 Στην Τουρκία ο Ολάντ τον Ιανουάριο

Σε ένα προεδρικό πρόγραμμα που είναι ήδη πολύ φορτωμένο, ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε έναν ακόμη σταθμό, αφού στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2014, ο Γάλλος πρόεδροςθα μεταβεί στην Τουρκία, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός αρχηγού του γαλλικού κράτους από το 1993.
Στην Τουρκία ο Ολάντ τον Ιανουάριο Το προηγούμενο ταξίδι είχε δώσει την ευκαιρία στον Φρανσουά Μιτεράν να εγκαινιάσει το γαλλόφωνο πανεπιστήμιο Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, κλειδί της γαλλοτουρκικής συνεργασίας.
Από τότε πέρασαν είκοσι χρόνια. Η Τουρκία έχει από το 2003 πρωθυπουργό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής έχουν ήδη επισκεφθεί την Κων/πολη ή την Αγκυρα. Η Γαλλία, αντίθετα, αρκέστηκε σε μια επίσκεψη εργασίας του Νικολά Σαρκοζί στην τουρκική πρωτεύουσα το 2011, που κράτησε πέντε ώρες. Η επίσκεψη εκείνη ερμηνεύτηκε ως απόδειξη των κακών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία ελπίζει τώρα ότι η επίσκεψη του Ολάντ θα θέσει τέρμα στην περίοδο των παγετώνων.

Νoble: Με αγωγούς η πώληση των αποθεμάτων ΦΑ του Λεβιάθαν -

Από: Νικόλας Ζαννέττος Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται να βάζει η εταιρεία Noble τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης για την διάθεση των αποθεμάτων φυσικού αερίου του ισραηλινού οικοπέδου Λεβιάθαν. Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού, Chalres Davidson, είπε ότι η εταιρεία προκρίνει την πώληση του στην Άπω Ανατολή με αγωγούς οι οποίοι όπως εξήγησε ήδη υπάρχουν. Ο ισχυρός άντρας της Noble, μιλώντας στην ιστοσελίδα Globes, είπε ότι οι υποδομές σε ότι αφορά τους αγωγούς στην περιοχή υπάρχουν, γεγονός που καθιστά το κόστος πώλησης του ΦΑ φθηνότερο από ό,τι με τη δημιουργία τερματικού για αυτό το σκοπό.

Θέλει την Τουρκία εκτός του ΝΑΤΟ; Από τον Τούρκο πρωθυπουργό όλα να τα περιμένουμε…

ERDOGAN-RUSSIA02-24NOVEMBER2013
Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ και όχι μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φαίνεται να θέλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.Οπως αναφέρθηκε σε άρθρο ανάλυση με τίτλο «Ο Ερντογάν… ικέτης στον Πούτιν: Σώστε μας από την ΕΕ!» (http://www.defence-point.gr/news/?p=89805) ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μία αποστροφή του λόγου του απευθύνθηκε προς τον Ρώσο ηγέτη λέγοντας «Έχετε δίκιο, 50 χρόνια εμπειρίας δεν είναι εύκολο. Επιτρέψτε μας να ενταχθούμε στον SCO και σώστε μας από τα προβλήματά μας»!

Ο Σαμαράς προειδοποιεί για «μεταρρυθμιστική κόπωση»

των Jeevan Vasagar (Βερολίνο) και Kerin Hope (Αθήνα)
"Δεν ανεβαίνεις στην κορυφή του βουνού κάθετα. Σταματάς να πάρεις ανάσα, αφήνεις τον κόσμο να εκτιμήσει τα επιτεύγματά σου, μετά θέτεις τον επόμενο στόχο σου", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για "μεταρρυθμιστική κόπωση".
Ο Σαμαράς προειδοποιεί την τρόικα για τη «μεταρρυθμιστική κόπωση» Αν οι αλλαγές εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια νέα ένδειξη αντίστασης στην πίεση των διεθνών πιστωτών για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.Σε μια έμμεση αναφορά στην τρόικα, ο Αντώνης σαμαράς προειδοποίησε ότι «δεν ανεβαίνεις στην κορυφή του βουνού κάθετα. Ανεβαίνεις από πλάτωμα σε πλάτωμα. Σταματάς να πάρεις ανάσα, αφήνεις τον κόσμο να εκτιμήσει τα επιτεύγματά σου, μετά θέτεις τον επόμενο στόχο σου και προχωράς στο επόμενο πλάτωμα».
Η τρόικα πιέζει την Ελλάδα για περαιτέρω μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2014, η Αθήνα όμως φοβάται ότι οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη διαχειρίσιμες μετά από μια ύφεση που έχει διαρκέσει έξι χρόνια.

Κυβερνητική βιωσιμότητα και κοινοβουλευτικές εφεδρείες

http://www.real.gr/Files/Users/3849.jpg
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ πλειοψηφία τρίζει. Η περίπτωση της Τζάκρη δεν είναι μεμονωμένη. Είναι κοινό μυστικό ότι μερικοί ακόμα «πράσινοι» βουλευτές ετοιμάζονται να διαβούν τον Ρουβίκωνα. Το ΠΑΣΟΚ είναι αναμφίβολα ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά ούτε και το στρατόπεδο της Ν.Δ. είναι αρραγές. Οι απαιτήσεις της τρόικας υπερβαίνουν τα όρια αντοχής και «γαλάζιων» βουλευτών.Μπορεί ο Στουρνάρας να είναι πρόθυμος, αλλά οι αντιδράσεις στους κόλπους της συμπολίτευσης υποχρέωσαν τους Σαμαρά και Βενιζέλο να ανακρούσουν πρύμνα όχι μόνο στο ζήτημα του φόρου ακινήτων, αλλά και ευρύτερα για τη λήψη νέων μέτρων. Εχουν επίγνωση ότι ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Η προβολή εκβιαστικών διλημμάτων στους βουλευτές δεν έχει πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα.

H άμυνα δεν είναι κακή λέξη


Μαριλένα Κοππά
«Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι οι προτεραιότητές τους αλλάζουν, με τον Ειρηνικό να παίρνει την πρωτοκαθεδρία από τον Ατλαντικό. Και αυτό, για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια, ίσως να σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει μόνη της για την ασφάλειά της»
 Της Μαριλένας Κοππά*
 Στην Αθήνα, αυτές τις μέρες, η λέξη «άμυνα» φέρνει συνειρμικά στον νου σκάνδαλα διαφθοράς και εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες είναι η τελευταία μας προτεραιότητα όσο περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Η έννοια «ευρωπαϊκή άμυνα» μάλλον φέρνει στον νου το ΝΑΤΟ και τις επιλογές του. Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι πρόσφατα εισηγήθηκα την Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ίσως δεν αφορά το ευρύ κοινό.

-Σύγχρονες ερμηνευτικές αντιφωνίες και ιδεολογικές συγκρούσεις


eggonopoulos260507Η διαφορά των προσεγγίσεων και των ερμηνειών για το ιστορικό μεταίχμιο  του 1908-1923 είναι γνωστή, όπως γνωστές είναι και οι σφοδρές συγκρούσεις για την ιστορία.  Με αφορμη τη δημοσίευση ενός κειμένου του Λάμπρου Μπαλτσιώτη με τίτλο   «Ποιον ωφελεί η αναδιάταξη της θέσης των Ποντίων. Γενοκτονία, πολιτική και ιστορία» στο οn-line περιοδικό “Xρόνος”, έγραψα ένα συνολικό “κείμενο αντίκρουσης” με τίτλο Σχόλιο πάνω στο κείμενο του Λ. Μπαλτσιώτη. Γενοκτονία, Πόντιοι, Μικρά Ασία: η σκοτεινή πλευρά του νεοελληνικού μας κόσμου“.
 Επί πλέον -έχοντας μια γενική αντίληψη ότι μόνο η ελεύθερη και ανεμπόδιστη διατύπωση της γνώμης μαζί με τη συνάντηση των διαφορετικών προσεγγίσεων γύρω από ένα τραπέζι, μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεννόησης και, γιατί όχι, αναζήτησης των κοινών τόπων- επικοινώνησα με τον Λ. Μπαλτσιώτη και καταλήξαμε σε μια ιδιαιτέρως θετική συμφωνία: να διοργανωθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2014 ένα Στρογγυλό Τραπέζι στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας της Κηφισιάς με τη συμμετοχή των Βασίλη Μεϊχανετσίδη, Λάμπρου Μπαλτσιώτη, Δημήτρη Χριστόπουλου, Χριστίνας Κουλούρη και εμού, που θα συζητήσει τα “επίμαχα” ζητήματα….  Το “κείμενο αντίκρουσης” που έγραψα είναι το εξής: 

Γενοκτονία, Πόντιοι, Μικρά Ασία:
η σκοτεινή πλευρά του νεοελληνικού μας κόσμου

Ο Ερντογάν μετακινεί πιόνια στη κουρδική σκακιέρα

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/11/syriakurd952.jpgΜπαλή Κάκη.Ο Τούρκος καθηγητής και αρθρογράφος Σαχίν Αλπάι μόλις έχει επιστρέψει από το Ερμπίλ και την Σουλεϊμανίγια, δύο από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες πόλεις στο Βόρειο Ιράκ. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ένιωθα στο Κουρδιστάν σαν στο σπίτι μου, ότι θα ένιωθα ως Τούρκος καλοδεχούμενος» λέει.Κάποτε οι μόνοι Τούρκοι που εμφανίζονταν πίσω από τα ιρακινά σύνορα ήταν στρατιώτες που κυνηγούσαν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), όταν προσπαθούσαν να ανασυνταχθούν. Τώρα πάνω από 3.000 τουρκικές εταιρείες χτίζουν σπίτια, φτιάχνουν δρόμους, και πουλάνε τουρκικά προϊόντα, από τρόφιμα και μηχανήματα μέχρι τουρκική ποπ μουσική και σίριαλ, στα πλούσια σε πετρέλαιο κουρδικά εδάφη του Ιράκ. Και βεβαίως αγοράζουν πετρέλαιο με προνομιακούς όρους. Οι μπίζνες γεφυρώνουν τις αντιθέσεις -για την ώρα τουλάχιστον...

Γιατί η Αγκυρα επαναφέρει θέμα Αγίας Σοφίας Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας.


Του Παναγή Γαλιατσάτου

Δεν είναι αστείο. Το αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί έχει υποβληθεί από Τούρκους πολίτες από τoν περασμένo Φεβρουάριο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η είδηση είναι ότι η αρμόδια Επιτροπή Αναφορών δεν το απέρριψε. Το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της κοινοβουλευτικής επεξεργασίας.Νομική βάση έχει πάντως δημιουργηθεί. Πολύ πρόσφατα, η Τουρκία μετέτρεψε σε τζαμί την ιστορική Αγία Σοφία της Τραπεζούντας, ένα από τα παγκοσμίως καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά μνημεία του 13ου αιώνα. Η εν λόγω εκκλησία (που το 1462 μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς) είχε περάσει στη δικαιοδοσία του υπουργείου Πολιτισμού και λειτουργούσε ως μουσείο.

Η επόμενη μέρα , ή “μην το κάνεις σαν την Αργεντινή”

http://www.antinews.gr/wp-content/uploads/2013/11/pb-121220-argentina-02.photoblog900.jpgΑγαπητέ Ακένατον Να ξεκινήσουμε πρώτα απο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η Ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν εισπράττουν στο ακέραιο τις συνέπειες μιας βίαιης προσαρμογής. Το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας δεν της επιτρέπει καμιά άλλη συμπεριφορά πέραν της απόλυτης υπακοής. Αυτό αφορά και τον όποιον διάδοχο της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας.  Με την έξοδο απο τα μνημόνια η κατάσταση δεν διαφοροποιείται και πολύ Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει, επί ποινή κυρώσεων  την οικονομική πολιτική που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης μέχρι και το 2015.Η Αποφυγή ανισορροπίες και δημοσιονομικών εκτροπών αποτελεί το πεδίο δοκιμασίας της η δε εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν θα αποτελέσει βαρόμετρο για τίς όποιες εξελίξεις , αν επαληθευτούν τα σενάρια για την εκλογή του Μάρτιν Σούλτς τότε πλέον οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στο Βερολίνο με ότι αυτό συνεπάγεται