25 Νοεμβρίου 2013

Ο Νταβούτογλου ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της «ΤΔΒΚ» Συμμετοχή στη συνεδρίαση Οργ. Οικονομικής Συνεργασίας «με την ιδιότητα του παρατηρητή»


Του Νίκου Στέλγια Tου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
http://www.trt.net.tr/medya6/resim/2013/06/21/4c614249-b611-45f0-a0f8-8ef80adbe212-444x333.jpgΜόλις λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, ο Υπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρνει στο προσκήνιο των συζητήσεων το ενδεχόμενο της αναβάθμισης της θέσης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές σκηνικό. 
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μεταβαίνει στην Τεχεράνη για να λάβει μέρος στην συνεδρίαση της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας. Ο κ. Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι η «ΤΔΒΚ» θα λάβει μέρος στην εν λόγω συνεδρίαση για πρώτη φορά με την ιδιότητα του «παρατηρητή».«Η ΤΔΒΚ θα συμμετάσχει στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για πρώτη φορά με την ιδιότητα του παρατηρητή», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη φέρει ιδιαίτερη σημασία για την εμφάνιση και την αναγνώριση της ΤΔΒΚ στο διεθνές σκηνικό».

Η Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας ιδρύθηκε μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης με πρωτοβουλία της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Ιράν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας.  Σήμερα στην εν λόγω οργάνωση συμμετάσχουν οι εξής χώρες: Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακιστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν. Από τώρα και στο εξής, η τ/κ ηγεσία θα συμμετάσχει στην εν λόγω οργάνωση με την ιδιότητα του «παρατηρητή». Η Άγκυρα θεωρεί ότι η Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων της με την Τεχεράνη, το Ισλαμαμπάντ και τις τουρκόφωνες δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

Ο Έρογλου ενώπιον του δείπνου με το ΑναστασιάδηΟ ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου και οι συνεργάτες του έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους ενώπιον του σημερινού ιστορικού δείπνου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πληροφορίες της «www.kathimerini.com.cy» από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής αναφέρουν ότι ο κ. Έρογλου εισέρχεται στο τραπέζι του δείπνου με μια συγκεκριμένη πρόταση: Δημιουργία ενός σύντομου, «λιτού» κειμένου, το οποίο θα πραγματοποιεί αναφορά σε δυο σημεία: Στον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της λύσης και στους παραμέτρους του ΟΗΕ. Φυσικά, ο κ. Έρογλου και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να ερμηνεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο την «ομοσπονδιακή λύση».