25 Νοεμβρίου 2013

Κούρκουλας: Η Ελλάδα θέλει τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ

Υποστηρίζει την πολιτική διεύρυνση της ΕΕ η Ελλάδα - Προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας η προώθηση της «συνδεσιμότητας» των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών - Το Βελιγράδι έχει προσδοκίες από την ΑθήναΣύμφωνα με τον Δ. Κούρκουλα, προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η προώθηση της «συνδεσιμότητας» των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών
Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, ειδικά προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει, σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.com, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, τονίζοντας ότι «θα αξιοποιήσουμε το ρόλο μας ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προκειμένου να συνεισφέρουμε, με συγκεκριμένους όρους, στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής».Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα ενθαρρύνει την εντατικοποίηση της εργασίας που γίνεται στα ενταξιακά κεφάλαια με τις χώρες εκείνες που έχουν ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, «οι οποίες σύντομα θα συμπεριλάβουν και τη Σερβία», σύμφωνα και με τις καθιερωμένες διαδικασίες.

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία, ο Δ. Κούρκουλας καθιστά σαφές ότι το Βελιγράδι έχει ήδη επιδείξει την «ισχυρή του δέσμευση» να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Κόσοβο. «Πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει επιδείξει πλήρως την ισχυρή της δέσμευση στην ενταξιακή διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εκπλήρωσης της θεμελιώδους προτεραιότητας για βελτίωση σχέσεων με την Πρίστινα. Η ΕΕ και η Σερβία θα συνεχίσουν τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων, κατά το 2014» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Δ. Κούρκουλα, προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η προώθηση της «συνδεσιμότητας» των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ενέργειας και μεταφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης στην περιοχή.

«Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προωθήσει, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, την ιδέα της συνδεσιμότητας, π.χ. την καλύτερη σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων τόσο μεταξύ τους όσο και με την ΕΕ, μέσω έργων υποδομής στους ζωτικούς φορείς των μεταφορών και της ενέργειας» δήλωσε.

Συνεχίζοντας επί του θέματος, η euractiv.com επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αναφορά στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας στο πρόσφατο πακέτο διεύρυνσης. Οι περιφερειακές πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών της διεύρυνσης συμπεριλαμβάνουν παρόμοιες ιδέες.

«Η συζήτηση των ποικίλων παραμέτρων αυτής της γενικής ιδέας και οι τρόποι υλοποίησής της μπορούν να αποτελέσουν το κύριο ζήτημα μιας διάσκεψης ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων, που θα οργανωθεί από την ελληνική Προεδρία το 2014» σημειώνει στην ιστοσελίδα Έλληνας διπλωμάτης.

Συνεχίζοντας, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Βελιγράδι έχει προσδοκίες από την Αθήνα. Η Τάνια Μίσεβιτς, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δήλωσε «απολύτως σίγουρη» ότι η Ελλάδα και, στη συνέχεια, η Ιταλία θα δώσουν την προσοχή που απαιτείται στις ενταξιακές συνομιλίες με τη χώρα της, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει συμπεριλάβει τη διεύρυνση στις βασικές της προτεραιότητες.

Η κ. Μίσεβιτς δήλωσε στη euractiv.com ότι υπάρχουν τρεις λόγοι γι' αυτό. Πρώτον, η Ελλάδα είναι το κοντινότερο γεωγραφικά μέλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεύτερον, η εν λόγω προσπάθεια αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τρίτον, γιατί η Ελλάδα έχει «παραδοσιακά» καλές σχέσεις με ορισμένα κράτη (των Δυτικών Βαλκανίων) και προβλήματα με ορισμένα άλλα κράτη της περιοχής.

Αναφερόμενη στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με τη Σερβία το Δεκέμβριο, η κ. Μίσεβιτς δήλωσε ότι η χώρα της κάνει άλματα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά συμπλήρωσε πως «δεν θα αισθανθούμε λιγότερο χαρούμενοι αν αυτό συμβεί κατά την ελληνική Προεδρία», κάτι που θα αποτελούσε ένα πετυχημένο ξεκίνημα της Προεδρίας.

Ερωτηθείσα αν το Βελιγράδι έχει ήδη έρθει σε επαφές με Έλληνες αξιωματούχους για το ζήτημα, δήλωσε πως η χώρα της διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα πρεσβευτή στο Βελιγράδι, ενώ Σέρβοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.

Αναλυτές υποστηρίζουν τέλος, κατά την ιστοσελίδα, ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια μετατρέπεται σταδιακά σε μια διαδικασία «δύο ταχυτήτων», δεδομένων των πολιτικών συνθηκών και της προόδου των υποψήφιων χωρών. Φαίνεται πως η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία προχωρούν ικανοποιητικά, ενώ η ΠΓΔΜ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο καθυστερούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ