15 Ιουλίου 2013

Η μπάλα είναι «αντί»

Πώς η μπάλα μπορεί να γίνει κανάλι όπου διοχετεύεται η πολιτικοποίηση, ιδιαίτερα των νέων, και από όπιο του λαού, να σκάσει στα χέρια της εξουσίας; Αναστενάζει στα γήπεδα... η Τουρκία ή η εξουσία;
Πώς γίνεται να φοβάται η πολιτική εξουσία την έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και να κάνει σαν τρελή για να βρει ένα γήπεδο στο εξωτερικό και όχι εντός της Τουρκίας, για να παιχτεί ο αγώνας για το «σούπερ κύπελλο», μεταξύ της πρωταθλήτριας και της κατόχου του κυπέλλου Τουρκίας, Γαλατάσαραϊ και Φενέρμπαχτσε;Η πορεία που δείχνει πώς εξελίχτηκαν έτσι τα πράγματα είναι εν μέρει και ο δρόμος ο οποίος οδηγεί και στο «Γκεζί», δηλαδή στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ, το οποίο από τις 31 Μαΐου είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο αντίστασης.

"Κίνδυνος αναταραχής στη διεθνή προσφορά πετρελαίου"

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Αίγυπτο προκάλεσαν ανησυχία στις πετρελαϊκές αγορές και άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα είναι πιθανότατα πρόσκαιρη. Η Αίγυπτος δεν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, η ημερήσια παραγωγή μόλις και ξεπερνά τα 500.000 βαρέλια. Είναι όμως μια χώρα-κλειδί σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων: γύρω στα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διέρχονται κατά μέσο όρο από τη διώρυγα του Σουέζ και από τον παράλληλο πετρελαιαγωγό Sumed (Σουέζ-Μεσογειακός αγωγός).

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τουρκική αεροπορική βάση για τα χτυπήματα στη Συρία

f-16 израиль истребитель ирак израиль ирак
Το Ισραήλ χρησιμοποίηση τουρκική στρατιωτική αεροπορική βάση για την επίτευξη πυραυλικού χτυπήματος στη Συρία. Τα αεροσκάφη εισέβαλαν από την πλευρά της θάλασσας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός RT με αναφορά σε κάποια καλά πληροφορημένη πηγή.

Γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας Αγκβάν Χοβσεπιάν: "Να επιστραφούν στην Αρμενία τα χαμένα εδάφη"

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/1/state6792.jpgΣχετική Ανάρτηση:Τι μπορεί να σημάνει για την Τουρκία το Μεγάλο Κουρδιστάν
Το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στη δήλωση του γενικού εισαγγελέα της Αρμενίας Αγκβάν Χοβσεπιάν σύμφωνα με τον οποίο τα χαμένα αρμένικα εδάφη θα πρέπει να επιστραφούν στην Αρμενία. «Δεν είναι δουλειά κανενός να διεκδικεί εδάφη από την Τουρκία», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Levent Gümrükçü. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της Αρμενίας Αγκβάν Χοβσεπιάν, ότι δεν έχουν οριστεί δια νόμου τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και ότι θα πρέπει να επιστραφούν στην Αρμενία τα χαμένα αρμένικα εδάφη, ο εκπρόσωπος Gümrükçü ανέφερε ότι καταδικάζονται με λύπη.

ΜΕΙΩΣΗ 75% ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η κρίση σε Συρία-Αίγυπτο «στραγγαλίζει» το τουρκικό εμπόριο

Η κρίση σε Συρία-Αίγυπτο «στραγγαλίζει» το τουρκικό εμπόριο Διπλό φράγμα στις οδικές μεταφορές προϊόντων προς τη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν οι τούρκοι εξαγωγείς, καθώς στα νότια της χώρας μαίνεται ο συριακός εμφύλιος και η Αίγυπτος φαίνεται να μπαίνει και αυτή σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.Πριν την έναρξη της σύγκρουσης των σιιτών ανταρτών που αντιτίθενται στο σουνιτικό καθεστώς Ασαντ, στη Συρία, από τα εμπορικά λιμάνια της Τουρκίας ξεκινούσαν 40.000 δρομολόγια με φορτηγά και κοντέινερ που οδηγούσαν τα τουρκικά προϊόντα στις πλούσιες αγορές της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κτλ.

Τι αφήνει πίσω της η ΔΗΜΑΡ / της Αγγελικής Σπανού

 Ο πρόεδρος της «δημοκρατικής αριστεράς» (ΔΗΜΑΡ) είχε ήδη φύγει από την κυβέρνηση πριν το ανακοινώσει επισήμως. Το έκανε με τον χειρότερο τρόπο, αθετώντας μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο τη συμφωνία που είχε κάνει με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο και χωρίς συγκροτημένη επιχειρηματολογία για να υποστηρίξει πολιτικά την αναδίπλωσή του. Θα είχε πολλά να πει για τη δυσκολία ή αδυναμία συνεργασίας του με τον πρωθυπουργό που από ένα σημείο και μετά αγνοούσε τα κόμματα της συμπολίτευσης αποφασίζοντας και διατάσσοντας, αλλά οχυρώθηκε πίσω από την υπόθεση της ΕΡΤ για να πει απλώς ότι κόκκινη γραμμή του είναι το «καμία απόλυση». Και έχει επί της αρχής δίκιο, γιατί κάθε απόλυση αποτελεί πλήγμα στην κοινωνική συνοχή και επιβάρυνση για το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα. Όμως οι όροι των δανείων που παίρνουμε είναι σαφείς και εν γνώσει του εδώ και καιρό. Δεν έχει διαβάσει τα συμφωνηθέντα; Έλπιζε ότι θα γίνει κάποιο θαύμα; Έψαχνε κάποιο ισοδύναμο που τελικά δεν βρήκε;Οι ερμηνείες για τη στάση του δίνουν και παίρνουν αφού ο ίδιος δεν εξήγησε πειστικά το μπρος-πίσω που έκανε. Μπορεί κανείς να υποθέσει πολλά:

Στέφαν Λοβέαν: ο συνδικαλιστής που γύρισε (τη σουηδική αριστερά) από το κρύο / του Ρίτσαρντ Όραντζ

 Τίποτα δεν προμήνυε πως ο Στέφαν Λοβέαν (Stefan Löfven) θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος που θα έβγαζε το σουηδικό «σοσιαλδημοκρατικό εργατικό κόμμα» (SAP) από την άβυσσο της κρίσης, για να το ξαναφέρει στα πρόθυρα της εξουσίας. Ως εδώ και ενάμισι χρόνο, λίγες φορές είχε διανύσει το κατώφλι της έδρας του κόμματος, στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Η δική του σταδιοδρομία ήταν στην ηγεσία του συνδικάτου «ΙΦ μέταλ», ενός από τα ισχυρότερα της χώρας. Από εκεί επελέγη ως ηγέτης του κόμματος τον Ιανουάριο του 2012 σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, ενώ η λαϊκή υποστήριξη προς το κόμμα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Στρατιωτική συμφωνία Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου δημιουργεί ανησυχίες στη Σερβία

http://www.setimes.com/cocoon/setimes/images/2013/07/11/LINDAphoto.jpg
Η υπογραφή συμφωνίας για το καθεστώς των δυνάμεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας υπόσχεται να ενίσχυσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, ωστόσο έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια στη γειτονική Σερβία.Η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Αλβανίας, η οποία υπεγράφη την 1η Ιουλίου, ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών βάσει των προτύπων του ΝΑΤΟ, τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού σε κάθε κράτος, και την προσωρινή ανάπτυξη και το καθεστώς του μη στρατιωτικού προσωπικού.

375 νεκροί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ Ανησυχία για κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης


AFP Ακόμη 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, σε μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε σιιτικές επαρχίες του Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών μόνο τον Ιούλιο, στους 375, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Οι ένοπλες επιθέσεις έχουν αυξηθεί, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης σε μία χώρα, όπου οι Κούρδοι και οι σιίτες και σουνίτες μουσουλμάνοι δεν έχουν βρει ακόμη μια λύση πολιτικής συνύπαρξης.

Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε τουλάχιστον τέσσερα άτομα μέσα σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Μουσαγιάμπ, ενώ στην πόλη Κουτ παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κατάμεστη αγορά σκοτώνοντας πέντε άτομα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η ΑΓΚΥΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΟΡΣΙ, ΠΙΕΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ Τουρκικός δάκτυλος σε ΑΟΖ Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας

Νέες ισορροπίες κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων -και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών- στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πως θα επιφέρει η νέα «επόμενη» ημέρα στην Αίγυπτο.Το βλέμμα τους στο «καζάνι που βράζει» -έτσι παρομοίασε την Αίγυπτο ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας την Αθήνα- έχουν στραμμένο, όπως είναι λογικό, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.Επειδή όμως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή η "λάβα" ποιες άλλες χώρες θα παρασύρει», η Αίγυπτος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του διπλωματικού της βάρους, επανατοποθετείται στο επίκεντρο της προσοχής της Τουρκίας.

Το Ισραήλ, η Τουρκία και η λύση του Κυπριακού

AnastadiadisNetaniaxouNEA02
Ο ισχυρισμός, που εκστομείται και από επίσημα χείλη στην Κύπρο, ότι η λύση του Κυπριακού θα τερματίσει την οικονομική κρίση, δεν είναι μόνο αφελέστατος αλλά και επικίνδυνος.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, είναι προσεκτικός και αναζητεί τρόπους για να εισέλθει με περισσή προσοχή στις διαπραγματεύσεις, σύμβουλοι του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη που επέλεξε και επέβαλε ο ίδιος, και βουλευτές του ΔΗΣΥ, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, υποστηρίζουν πως η διευθέτηση του εθνικού προβλήματος είναι αναγκαία για να επιλυθεί και η κρίση της οικονομίας. Κάνουν μεσάνυχτα και στέλλουν πολύ λανθασμένα μηνύματα…

Ταραχή στην Άγκυρα από τις διεκδικήσεις των Αρμενίων…

Όσο και να μην αισθάνονται απειλούμενοι στρατιωτικά, τουλάχιστον από τη σημερινή διαμόρφωση των συσχετισμών και των ισορροπιών, η νευρική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις ευθείες εδαφικές διεκδικήσεις που έθεσε με σχετικές αναφορές του ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας, είναι αρκούντως αποκαλυπτική σε πολλαπλά επίπεδα…

Η πολιτική δεν είναι«σπορ», αλλά τέχνη

Είναι υπερβολική η απαίτηση να διαβλέπουν οι πολιτικοί τις παρενέργειες που με βεβαιότητα θα προκαλέσουν οι αποφάσεις τους; Ή είναι αδιανόητη η αξίωση να περιλαμβάνονται στους σχετικούς σχεδιασμούς τους οι παρενέργειες που με βεβαιότητα θα προκληθούν και να αποκλείονται ρυθμίσεις που είναι ενδεχόμενο να θεωρηθούν ακόμη και χαριστικές;
Υποθέτω ότι η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι καταφατική. Ο πολιτικός πρέπει να ξέρει τι κάνει, τι θα προκαλέσει και πώς θα μετριάσει ή ακόμη και θα αξιοποιήσει τις επιπτώσεις των αποφάσεών του. Αν δεν τα καταφέρει σε όποια από τις προαναφερθείσες προσδοκίες, τότε είναι προφανές ότι θα επιστρατεύσει καλύτερους συνεργάτες.

Λαθρεπιβάτες σε όνειρα Αλλων

http://2.bp.blogspot.com/_jUNkmQCfLXY/S3PovRf3dMI/AAAAAAAAND4/kntWitexJW0/s320/%CE%91%CE%A1.jpg
Nά με συμπαθήσεις αγαπητέ αναγνώστη άλλα ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να αναγορευτώ σε στρατηγικό αναλυτή ούτε πολιτικό αναλυτή .Και να μου προσδώσεις την όποια ιδιότητα θα την αποτινάξω, φτιασίδια δεν σήκωσα, δεν σηκώνω και δεν θα σηκώσω ποτέ.Αν κάτι σήκωσα είναι το κεφάλι μου στο ξάγναντο, την ματιά μου στις άκρες του ορίζοντα και την κεφαλή δεν θα την εβάλω σε κανένα ντορβά γιατί η τύχη με έφερε να γεννηθώ Έλληνας.Και το Ελληνας είναι πέρα και πάνω απο ποιά άλλη ιδιότητα είναι στάση ζωής απέναντι σε αξίες ενός  μακραίωνου πολιτισμού με πιο βασικές την ανεξαρτησία και την Ελευθερία. Αν λοιπόν έπιασα τούτο το κουβάρι των εξελίξεων με την μικρή μου ύπαρξη και πάσχισα πάνω του είναι για δική μου εσωτερική ανάγκη.

Γιατί αποτυγχάνουμε συνεχώς;

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/3bb730bfbea79c66aba19342131bc453_XL.jpgΓιατί αποτυγχάνουν συνεχώς τα φορολογικά συστήματα στην Ελλάδα;
Πρώτον, γιατί δεν είναι «συστήματα», αλλά ένας περιστασιακός, ευκαιριακός «αχταρμάς» διατάξεων, με στόχο την εξυπηρέτηση ή τη διευκόλυνση τρεχουσών οικονομικών, πολιτικών αναγκών ή διευκολύνσεων. Αυτό που σήμερα ισχύει, αύριο (μερικές φορές και κυριολεκτικά) δεν ισχύει...
Δεύτερον, ως εκ τούτου δεν υπάρχει «φορολογική ασφάλεια» και «κανονικότητα» για κανέναν φορολογούμενο. Αυτό δημιουργεί αφενός αβεβαιότητα που απωθεί τους επενδυτές και αφετέρου ωθεί τους φορολογούμενους σε συμπεριφορές παραβατικότητας, καθώς οι συνεχείς αλλαγές και οι «περαιώσεις» τη διευκολύνουν.

Ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός καλά κρατεί

http://www.real.gr/Files/Users/3849.jpg
Γράφει ο Σταύρος ΛυγερόςΤΟ ΕΡΓΟ είναι πλέον πολυπαιγμένο και θα έπρεπε να μας έχει διδάξει. Κάθε φορά που η τρόικα έρχεται για έλεγχο στην Αθήνα διαπιστώνει αποκλίσεις. Με βάση αυτές τις αποκλίσεις προβάλλει νέες απαιτήσεις, οι οποίες (συνήθως έπειτα από μάχες οπισθοφυλακών της κυβέρνησης) μετατρέπονται σε συμφωνίες. Ακριβώς αυτές τις δεσμευτικές για την Αθήνα συμφωνίες επικαλούνται σε επόμενο χρόνο οι δανειστές για να επιβάλλουν την πολιτική τους.