15 Ιουλίου 2013

Η ΑΓΚΥΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΟΡΣΙ, ΠΙΕΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ ΚΑΪΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΘΕΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ Τουρκικός δάκτυλος σε ΑΟΖ Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας

Νέες ισορροπίες κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων -και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών- στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πως θα επιφέρει η νέα «επόμενη» ημέρα στην Αίγυπτο.Το βλέμμα τους στο «καζάνι που βράζει» -έτσι παρομοίασε την Αίγυπτο ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας την Αθήνα- έχουν στραμμένο, όπως είναι λογικό, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.Επειδή όμως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή η "λάβα" ποιες άλλες χώρες θα παρασύρει», η Αίγυπτος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και του διπλωματικού της βάρους, επανατοποθετείται στο επίκεντρο της προσοχής της Τουρκίας.

Μετά τον Μόρσι
Εκδηλη είναι η επιθυμία της Τουρκίας να συνδράμει, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τη νέα πολιτική ηγεσία στην Αίγυπτο, ενώ δεν έκρυψε εξαρχής την ανησυχία της για την ανατροπή του έκπτωτου πλέον προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, με τον οποίο η τουρκική διπλωματία διατηρούσε στενές επαφές, λόγω ιδεολογικής προσέγγισης με αφετηρία το πολιτικό Ισλάμ.Η Αγκυρα δεν θα στηρίξει, ωστόσο, ανοιχτά καμία πολιτική παράταξη στο νέο σχήμα, όπως διεμήνυσε ο κ. Νταβούτογλου αλλά και όπως της ζητήθηκε επισήμως από το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Μέλημά της είναι να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.

Το συμφέρον όμως της ίδιας της Τουρκίας έγκειται, όπως σημειώνουν ειδικοί αναλυτές, στην προσέγγιση της νέας ιθύνουσας τάξης στην Αίγυπτο, με φόντο την υπογραφή συμφωνίας για τη θέσπιση ΑΟΖ.Η προσπάθειά της αυτή φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι βρίσκει ανταπόκριση στο Κάιρο, το οποίο -όπως προκύπτει- επιθυμεί να εμβαθύνει σε νέα βάση τις διμερείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία.

Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου ίσως επηρεάσει την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο η συμφωνία που έχει συνυπογράψει η Λευκωσία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης με το Κάιρο να ακυρωθεί.

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελληνικής ΑΟΖ -η οποία έχει λειτουργήσει εν είδει «σημαίας» για την ελληνική κυβέρνηση από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά- δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στα θέματα προς συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τον Αύγουστο στην Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα ωστόσο της οριοθέτησης των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο χρονολογείται στο 2004, όταν τέθηκε για πρώτη φορά -με σημαντική καθυστέρηση και αφ' ότου είχε προηγηθεί η συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο- επισήμως προς το Κάιρο το θέμα έναρξης διαπραγματεύσεων για τη θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Αγκυρα όμως στοχεύει, ερμηνεύοντας κατά βούληση το διεθνές δίκαιο και «εξαφανίζοντας» το Καστελόριζο από την όποια διαπραγμάτευση, στην επίτευξη συμφωνίας με την Αίγυπτο, προκειμένου να αποκοπεί η ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ. Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να ενωθεί η ελληνο-λυβική οριοθετική γραμμή με την αντίστοιχη οριοθετημένη γραμμή Κύπρου-Αιγύπτου.
Οι παραλείψεις όμως από ελληνικής πλευράς είναι χρόνιες, την ώρα που η Τουρκία «παλεύει» για να έχει το προβάδισμα.